Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie bij Ethereum daalt sterk na de Merge

Inflatie bij Ethereum daalt sterk na de Merge

Inflatie bij Ethereum daalt sterk na de Merge

vrijdag 23 september 2022 - door Redactie

Het dagelijks aantal nieuwe ETH dat in omloop komt is gedaald met maar liefst 95%.

Ethereum mijners kregen tot voor kort een block reward van 2 ETH voor het mijnen van een nieuw block. Daarnaast kregen ze vroeger ook alle transactiekosten, maar sinds EIP-1559 veranderde dit al. Een groot deel van de transactiekosten of 'gas fee' werd 'geburnd' en dus vernietigd, waardoor er ETH uit circulatie verdween.

Door de overschakeling naar Proof-of-Stake zijn er geen mijners meer die een block reward moeten krijgen. Er zijn nu nog wel validators, maar hun beloning ligt veel lager.

De website Ultrasound Money toont het effect van het consensus mechanisme op het aantal nieuwe ETH dat in omloop komt. Sinds de Merge zijn er nu 5.443,01 nieuwe ETH bijgekomen. Een gigantisch verschil met Proof-of-Work: in dezelfde periode zouden er dan 103.960,50 nieuwe ETH op de markt gekomen zijn. Gemiddel gezien komer er nu dagelijks 772 nieuwe Ethers op de markt, twee weken geleden was dat nog zo'n 12.500 ETH per dag.

Deflatoir?

Per saldo gaat het over een gigantische aanbodschok, waardoor ETH schaarser wordt. Ethereum zou zelfs deflatoir kunnen worden: het aantal nieuwe ETH per dag kan immers minder zijn dan het aantal ETH dat 'geburnd' wordt. Om deze reden spreken Ethereum aanhangers ook over 'ultrasound money'.

Het lager aanbod aan nieuwe ETH heeft nog geen effect gehad op de marktprijs. Sterker nog, sinds de Merge is de ETH koers gedaald met zo'n 20%.

Ethereum grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu