Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Slachtoffer van crypto scam, fraude of oplichting? Dit moet je doen!

Slachtoffer van crypto scam, fraude of oplichting? Dit moet je doen!

Slachtoffer van crypto scam, fraude of oplichting? Dit moet je doen!

dinsdag 13 september 2022 - door Matt

Helaas komt het steeds vaker voor. Crypto scams, crypto fraude en crypto oplichting is een probleem dat meer en meer slachtoffers maakt.

Criminelen en hackers worden beter in hun vak, waardoor het tegenwoordig lastig is om een scam te onderscheiden van goedbedoelde bedrijven en projecten. Het is daarom niet gek als je slachtoffer bent geworden van een crypto scam, fraude of oplichting. Maar wat moet je dan doen? We vertellen je graag welke 5 stappen je in dat geval moet doorlopen.

Wat moet je doen als je slachtoffer van crypto scam, fraude of oplichting bent geworden?

Afhankelijk van de soort scam of oplichting kun je een aantal stappen doorlopen wanneer je een slachtoffer bent geworden en geld bent verloren.

Stap 1: Stop direct en blokkeer je accounts

Ben je erachter gekomen dat je slachtoffer van een crypto oplichting bent? Stop dan direct. Maak geen geld meer over naar de oplichters en verbreek het contact. In veel gevallen zullen oplichters aangeven dat je niet zomaar kunt stoppen, omdat je aan een betalingsverplichting vast zou zitten. In het ergste geval dreigen oplichters met een boete, maar hier hoef je jezelf in het geval van een oplichting niks van aan te trekken.

Het kan in veel gevallen ook verstandig zijn het contact met de oplichters te verbreken. Oplichters en fraudeurs zullen al snel dreigende taal uitspreken, en het is daarom beter om jezelf volledig te distantiƫren zodat je jezelf kunt focussen op het vinden van een oplossing.

Stap 2: Verbeter de beveiliging van al je online accounts

Ga na welke informatie de oplichters hebben. Misschien heb je ze toegang gegeven tot een wallet, exchange of zelfs een e-mailaccount. Probeer erachter te komen waar zij toegang tot hebben, en verbeter de beveiliging van al deze accounts. Het is raadzaam om na oplichting altijd de wachtwoorden van deze accounts te wijzigen en tweefactorauthenticatie (2FA) aan te zetten. Zo zorg je ervoor dat de oplichters geen toegang tot jouw accounts hebben en je zelf weer de controle krijgt.

Stap 3: Verzamel zo veel mogelijk gegevens over de fraude of oplichting

Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk gegevens over de fraude of oplichting verzamelt. Maak screenshots en schrijf belangrijke informatie, zoals namen, telefoonnummers en e-mailadressen, op. Deze informatie is belangrijk wanneer je aangifte en melding bij instanties gaat doen, omdat het zo makkelijker wordt om de oplichters op te pakken.

Bewaar ook al het bewijs van de oplichting. Denk aan bankgegevens en transactiedata. Heb je crypto naar een oplichter verstuurt? Of heeft iemand crypto vanuit jouw wallet weggesluisd? Dan doe je er goed aan om ook een screenshot te maken van de blokdata.

Stap 4: Doe aangifte en melding bij instanties

Doe in alle gevallen aangifte bij de politie en meldt de fraude/oplichting bij de juiste instanties. Alleen op die manier kunnen oplichters aangepakt en bestraft worden voor wat ze hebben gedaan. Maar zo zorg je er ook voor dat de oplichters in de toekomst geen andere slachtoffers kunnen maken. Ook kan het doen van aangifte helpen om andere mensen te informeren over deze vorm van oplichting.

Er zijn verschillende instanties waar je melding kunt maken van oplichting. De belangrijkste instantie is de politie. Doe hier altijd aangifte, ook als je geen vertrouwen hebt in het onderzoek van de politie. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere instanties waar je terecht kunt:

  • Fraudehelpdesk - De Fraudehelpdesk in Nederland, bereikbaar op www.fraudehelpdesk.nl, informeert mensen met doel om oplichting te voorkomen. Maar ook kun je hier terecht wanneer je zelf slachtoffer bent geworden van fraude of oplichting. Zo kunnen zij andere mensen waarschuwen voor deze vorm van oplichting.
  • Centraal Meldpunt Nederland - In het geval van crypto oplichting en fraude kun je in het bijzonder terecht bij Centraal Meldpunt Nederland, die te bereiken zijn op www.meld.nl. Medewerkers van Centraal Meldpunt Nederland zullen jouw melding controleren en kunnen vervolgens helpen bij vervolgstappen.
  • Meld Misdaad Anoniem - Wil je in Nederland aangifte bij de politie doen maar deel je liever niet jouw persoonsgegevens ? Dan kun je terecht bij www.meldmisdaadanoniem.nl, zodat de politie alsnog wat kan doen aan de oplichting waar je slachtoffer van bent geworden.

Stap 5: Neem juridische stappen indien mogelijk

Nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie zou je altijd nog juridische stappen kunnen nemen. Dit heeft vooral nut wanneer je informatie over de oplichters hebt, zoals een naam, adres, telefoonnummer of e-mailadres. Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten.

Je kunt namelijk gratis contact opnemen met De Rechtstelefoon en Het Juridisch Loket om juridisch advies in te winnen. Zij kunnen je vertellen of jouw zaak een kans van slagen heeft en zullen je in dat geval ook voorzien van informatie die je hierbij kan helpen.

Wil je er uiteindelijk een zaak van maken? Dan moet je een advocaat in de arm nemen. Dat kan je zelf veel geld kosten, maar in sommige gevallen is het mogelijk om deze kosten te verhalen op de oplichters, mocht het lukken om ze voor de rechter te krijgen.

Hoe voorkom je opgelicht te worden binnen de cryptowereld?

Je loopt altijd kans om opgelicht te worden binnen de wereld van cryptocurrencies. Maar natuurlijk kun je wel veel doen om deze kans zo klein mogelijk te houden. Dit zijn de belangrijkste tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Klik niet zomaar op een link, omdat hier malware achter zou kunnen zitten. Dat geldt voor links in zowel e-mails als op onbetrouwbare websites: wanneer je een link niet vertrouwt of niet weet waar deze naartoe gaat, kun je hier beter niet op klikken.
  • Download geen onbekende bestanden, want dit zou malware kunnen zijn. Met malware kunnen criminelen geld stelen vanuit crypto wallets of bankrekeningen.
  • Doe onderzoek naar de mensen achter een bedrijf, want zo kom je erachter of iemand betrouwbaar is. Weet je wie de oprichter is? Zoek dan op deze namen door en kom erachter of deze mensen in het verleden bij oplichting en fraude betrokken zijn geweest.
  • Twijfel? Dan kun je het beter niet doen. Wanneer je twijfelt of een cryptocurrency, bedrijf of project betrouwbaar is, kun je beter geen risico lopen en niet instappen. In sommige gevallen loop je op deze manier geld mis, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te kiezen.
  • Deel nooit wachtwoorden en private keys, want hiermee kunnen criminelen geld en cryptocurrencies stelen. Private keys en wachtwoorden zijn alleen voor jezelf en zorg ervoor dat niemand anders dan jijzelf hier toegang tot heeft.
  • Lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Oplichters beloven veelal grote rendementen om slachtoffers te lokken. Wanneer iets te mooi om waar te zijn lijkt, is dat in veel gevallen ook zo en kun je beter niet instappen.

Conclusie

Ondanks dat je veel kunt doen om geen slachtoffer van crypto fraude te worden, kan het nog steeds ooit fout gaan. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar het is belangrijk om dan een aantal stappen te doorlopen zodat je de schade kunt beperken en deze zelfs mogelijk te verhalen op de criminelen:

  • Stap 1: Stop direct en blokkeer de accounts die betrokken zijn bij de oplichting;
  • Stap 2: Verbeter de beveiliging van al je accounts;
  • Stap 3: Verzamel zo veel mogelijk gegevens over de fraude of oplichting;
  • Stap 4: Doe aangifte en melding bij instanties;
  • Stap 5: Neem juridische stappen wanneer dat mogelijk is en nut heeft.
Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu