Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Georgiërs kunnen door foutje Coinbase gigantische winst maken

Georgiërs kunnen door foutje Coinbase gigantische winst maken

Georgiërs kunnen door foutje Coinbase gigantische winst maken

vrijdag 02 september 2022 - door Talitha

Handelsplatform Coinbase heeft een menselijk foutje gemaakt deze week. In Georgië konden gebruikers namelijk 100 keer zoveel geld uitnemen dan ze in hun wallet hadden staan.

Sommige Georgiërs konden hierdoor duizenden dollars winst maken. 

De nationale valuta van Georgië is de lari (GEL). Deze had op woensdag 31 augustus op Coinbase een prijskaartje van 290 dollar. De echte marktprijs was echter 2,90 dollar. Het bleek dat een derde partij verantwoordelijk was voor de fout. 

De missende komma betekende voor veel gebruikers een zeer vruchtbare dag op het platform. Georgiërs die voor zo'n 100 dollar aan crypto op Coinbase hadden staan, konden dit verkopen en omzetten in lari. Door de verkeerde komma kwam het bedrag in lari dan uit op zo'n 10.000 dollar.

Op social media ging de technische fout snel de ronde. Dit leidde ertoe dat veel Georgiërs gebruik konden maken van deze buitenkans. Het duurde namelijk meerdere uren voordat de fout werd opgelost.

Het gemiddelde salaris ligt in Georgië rond de 4.000 euro per jaar. Meerdere gebruikers konden afgelopen woensdag echter bedragen van rond de 15.000 dollar opnemen. Dit is ongeveer 4 keer zoveel als wat mensen gemiddeld jaarlijks verdienen. 

Coinbase reageert

Het is niet duidelijk hoe groot het verlies van Coinbase is. Een vertegenwoordiger van het bedrijf gaf aan dat ongeveer 1.000 mensen hebben kunnen profiteren van de missende komma, wat verwaarloosbaar is. Coinbase heeft immers tientallen miljoenen klanten. Het bedrag is voor het bedrijf daarom ‘immaterieel’. Toch zal Coinbase stappen ondernemen om het geld terug te krijgen.

Georgische banken hebben wel ingegrepen. Bij meerdere gebruikers werd de bankrekening bevroren. De grote gestorte bedragen werden als verdacht gezien. Coinbase ontkent dat het in samenwerking met de banken de rekeningen heeft bevroren. Omwille van witwas regels worden grote stortingen bij banken automatisch 'geflagd' in de software, waarna de compliance afdeling de storting analyseert. Een klant die vorige maand voor 100 dollar naar Coinbase heeft gestuurd en vandaag 10.000 dollar terug opneemt maakt zich uiteraard verdacht.

Grafiek van Coinbase

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu