Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Tips voor het beleggen in een vakantiehuis

Tips voor het beleggen in een vakantiehuis

Tips voor het beleggen in een vakantiehuis

zondag 28 augustus 2022 - door Redactie

Door de negatieve rente levert spaargeld op de bank je niets op. Sterker nog, het wordt steeds minder waard.

Als je spaargeld hebt - of overwaarde op je huis door de sterk gestegen huizenprijzen - kun je dit geld beleggen en er wellicht zo rendement uithalen. Behalve in aandelen of crypto, kun je je geld ook beleggen in een vastgoed, zoals een vakantiehuis. In dit artikel geven we je daar drie handige tips voor.

Beleg in een vakantiehuis om het te verhuren

Je verdient het meeste aan je vakantiehuis als je het verhuurt. Het is daarom handig om te investeren in een vakantiehuis met verhuurgarantie. De verhuurgarantie zorgt er namelijk voor dat je elke maand huuropbrengsten ontvangt, zelfs als je je woning niet verhuurt.

Houd er rekening mee dat je in Nederland door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien als je activiteiten verricht om je vakantiewoning te verhuren. Dit soort activiteiten kunnen bijvoorbeeld het actief aantrekken van gasten, het opstellen van een huurcontract en het onderhoud van je vakantiewoning zijn.

De inkomsten uit je vakantiehuis moet je opgeven bij de Belastingdienst en daar betaal je dus belasting over. Als je de woning jaarlijks meer dan 140 dagen verhuurt, dan moet je 6% btw afdragen. Je mag de betaalde btw wel van de huurinkomsten aftrekken, maar houdt hierdoor waarschijnlijk wel wat minder rendement over.

Let op de staat van de woning

Een vakantiewoning is een behoorlijke investering. Je moet er waarschijnlijk spaargeld of overwaarde voor inzetten, en als dat niet genoeg is moet je een tweede hypotheek nemen of geld lenen.

Met zo’n grote investering zit je natuurlijk niet te wachten op een flinke dosis extra kosten doordat het vakantiehuis slecht onderhouden is.

Controleer daarom bij de bezichtiging de staat van de woning en laat zo nodig een bouwkundige inspectie uitvoeren. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en weet je zeker dat alles in orde is.

Kies een goede locatie voor je vakantiehuis

Als je je vakantiewoning wilt gaan verhuren is de locatie heel belangrijk. Kies daarom voor een gebied waar veel vraag is naar huurpanden, bijvoorbeeld in een gebied veel toerisme is of opkomend toerisme. Let ook op of er voorzieningen in de buurt zijn, zoals horeca, strand, natuur, of een zwembad. Je kunt ook kiezen voor een vakantiewoning in een vakantiepark waar alle voorzieningen al beschikbaar zijn.

Ook als je je vakantiehuis wilt gebruiken om er een deel van het jaar in te wonen, is het verstandig om op de ligging te letten. Je vakantiewoning wordt namelijk gezien als recreatiewoning en officieel mag je er niet permanent in wonen.

Er zijn echter gemeenten met een gedoogbeleid. Dit houdt in dat ze het permanent bewonen van je recreatiewoning toestaan, als het geen overlast veroorzaakt voor anderen.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu