Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin daalt na hoge Amerikaanse inflatiecijfers

Bitcoin daalt na hoge Amerikaanse inflatiecijfers

Bitcoin daalt na hoge Amerikaanse inflatiecijfers

vrijdag 10 juni 2022 - door Redactie

De bitcoin koers ging vandaag weer onder de 30.000 dollar, nadat de Amerikaanse inflatie in mei 8,6% bereikte. Dat was meer dan analisten verwacht hadden.

“Terwijl bijna alle belangrijke componenten in de loop van de maand stegen, waren de grootste bijdragen de indexen voor onderdak, luchtvaarttarieven, gebruikte auto's en vrachtwagens en nieuwe voertuigen”, aldus de aankondiging van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics.

In tegenstelling tot wat werd verwacht, betekent het huidige inflatiecijfer dat een piek in de inflatie in de VS in maart niet werd bereikt, toen de consumentenprijsindex (CPI) 8,5% bereikte. Marktdeelnemers verwachtten over het algemeen dat het inflatiecijfer op jaarbasis voor mei ongewijzigd zou blijven ten opzichte van de maand ervoor, volgens een enquête van Dow Jones.

Ondertussen kwam de zogenaamde core-CPI, die prijzen op voedsel en energie niet meeneemt in de berekening, uit op 6% op jaarbasis, tegen 6,2% een maand eerder. De consensus onder analisten was een kern-CPI waarde van 5,9%. 

Na de bekendmaking van de inflatiecijfers daalde de bitcoin koers en op moment van schrijven koersen we rond de 29.000 dollar. De Ethereum koers duikt weer onder de 1.700 dollar en ook de aandelenkoersen gingen onderuit. De Nasdaq100 was rond 21u zo'n 3% kwijtgespeeld.

Oorlog en lockdowns

Volgens de Financial Times, die verwees naar een niet nader genoemde functionaris in de Biden-administratie, waren de verstoringen van de toeleveringsketen door COVID-19-gerelateerde lockdowns in China, evenals de oorlog in Oekraïne verantwoordelijk voor de opwaartse druk op de inflatie in mei. 

Ook Mark Zandi, hoofdeconoom van Moody's Analytics, zei dat het hoge cijfer de zorgen over een piek in de inflatie nieuw leven zal inblazen, wat voor meer volatiliteit op de markten zorgt. Marcus Sotiriou van GlobalBlock treedt hem bij. "Het CPI cijfer van vandaag zal de beslissingen van de Fed voor mogelijke extra renteverhogingen zwaar beïnvloeden", klinkt het. Een hogere rentevoet is negatief voor tech aandelen en andere risicodragende assets, zoals cryptomunten.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu