Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe werken topbeleggers?
Hoe werken topbeleggers?
maandag 27 oktober 2014 - door Redactie
Legendarische beleggers als Warren Buffett, Benjamin Graham en Joel Greenblatt verslaan de beurs jaar na jaar. Hoe doen zij dat?
Warren Buffett doet het meestal beter dan de beursindexen. Niet alle jaren zullen een succes zijn, maar over een langere periode gemeten worden de superieure rendementen pas echt duidelijk. Buffett presteert gemiddeld gezien 12 procent beter dan de beursindices.
Joel Greenblatt haalde een return van gemiddeld 40% over 20 jaren. Greenblatt is net als Buffett een typische waardebelegger. In 1985 begon hij met het fonds Gotham Capital. Hij belegt volgens wat hij noemt de 'magische formule', wat eigenlijk een eenvoudige methode is om bedrijven te vinden die goedkoop gewaardeerd zijn en veel dividend uitkeren. Greenblatt is de auteur van '
The Little Book That Beats The Markets'.
De Belg Frederik Vanhaverbeke heeft in zijn boek '
Excess Returns' gezocht naar verklaringen voor de superieure prestaties van deze topbeleggers. Een overzicht van enkele tips uit zijn (Engelstalig) boek.
De aankoopprijs is onbelangrijk
Natuurlijk kopen we onze aandelen het liefst zo goedkoop mogelijk, maar eens dat een aandeel in uw portefeuille zit kan u maar beter de aankoopprijs vergeten. Al te vaak pinnen beleggers zich vast op deze aankoopprijs, waardoor nuchtere beslissingen moeilijker worden. Zo is het voor beleggers vaak moeilijk om een aandeel te verkopen als het niet boven de aankoopprijs noteert. De topbeleggers kijken alleen naar de fundamentals van een aandeel en trachten zo de waarde van het aandeel te bepalen. Soms kan het gebeuren dat de waarde drastisch is gezakt door slechte beslissingen van het management, waardoor een belegging in het aandeel niet meer te verantwoorden is.
Buffett sprak ooit de woorden: 'Price is what you pay, value is what you get'. Hij bedoelt hiermee dat de beurskoers vaak de echte waarde van een aandeel onderschat. Maar omgekeerd kan ook: de beurskoers kan de echte waarde van een aandeel overschatten. Topbeleggers houden zich dus vooral bezig met wat de waarde van een aandeel is en kijken niet zozeer naar wat de aandelenkoers de voorbije dagen en weken gedaan heeft.
Geen emoties
Topbeleggers blijven weg van de waan van de dag. De hele financiële media zorgt er vaak voor dat beleggers teveel gaan handelen en zich laten meesleuren door wat de massa doet. Een goede belegger staat boven deze heisa en blijft zijn beslissingen koelbloedig nemen. Vaak volgen ze het financieel nieuws niet echt op de voet. Maar jaarverslagen en jaarrekeningen van bedrijven verslinden ze wel dagelijks. Deze bevatten erg nuttige informatie over de waarde van een aandeel, zonder de opgeblazen mediaverhalen die soms de ronde doen over bedrijven.
Ingesteldheid is belangrijk
Intelligentie is niet zo belangrijk om een goede belegger te zijn. Intelligente mensen geloven vaak te hard in zichzelf en gaan overmoedige beslissingen maken. Vaak handelen ze met veel te grote posities, waardoor de emoties het uiteindelijk zullen overnemen. De legendarische beleggers zijn erg bescheiden, geduldig en gedisciplineerd. Vooral de ingesteldheid van de belegger is dus belangrijk.
Topbeleggers hanteren allemaal een langetermijnaanpak. Ze proberen niet jaarlijks de beurs te kloppen, maar willen het over een langere periode het beter doen dan de markt. Daarom investeren ze vooral in bedrijven die ze goed begrijpen. Bent u zelf actief als aannemer? Dan begrijpt u veel beter hoe grote bouwfirma's werken. Concentreer u daarom vooral op beleggingen in deze sector.
Zoek minder bekende maar solide bedrijven
Grote beleggers hebben vaak slechts een beperkt aantal aandelen in portefeuille. Maar het zijn wel bedrijven die ze tot op het bot kennen. Ze komen vaak uit bij aandelen die niet zo vaak in de media komen. Dat is logisch, bij de bekendste bedrijven zitten namelijk vaak veel te hoge verwachtingen in de koers verwerkt.