maandag 27 december 2021 - door Redactie
Uit een onderzoek van Chainalysis blijkt dat cryptobeleggers in 2021 voor bijna 3 miljard dollar werden opgelicht door rug pulls.
Chainalysis publiceerde onlangs een preview op hun Crypto Crime Report, dat in februari zal uitkomen. Wereldwijd verdienden scams het afgelopen jaar al 7,7 miljard dollar door argeloze crypto beleggers op te lichten. Tegenover 2020 nam de fraude met 81% toe, maar het topjaar 2019 werd niet overstegen. In 2020 was er geen grootschalig ponzi scheme dat ten val kwam en van DeFi rug pulls was nog geen sprake.
Bron: Chainalysis
Bij een ponzi scheme worden beleggers gelokt met de belofte van hoge returns. De naam verwijst naar Charles Ponzi, die in de jaren 1920 gedurende een jaar een frauduleus investeringsplan kon runnen. Hij beloofde beleggers een rendement van 45% in 90 dagen, maar in werkelijkheid werden de zogezegde winsten uitbetaald door vers geld aan te trekken van nieuwe investeerders. Zo'n kaartenhuis valt uiteraard in mekaar wanneer teveel mensen tegelijk hun geld terugvragen.
In 2021 ging het ponzi scheme Finiko ten onder, dat vooral in Oost-Europa zo'n 1,1 miljard dollar kon ontfutselen van slachtoffers. Het was actief van december 2019 tot juli 2021. Finiko beloofde investeerders rendementen tot wel 30% per maand, die gerealiseerd zouden worden door de handel in bitcoin of de stablecoin Tether. De oplichting werd geleid door Kirill Doronin, een populaire Instagram influencer, die gebruikers kon aantrekken die een snelle winst wilden realiseren. Het project kapseisde toen gebruikers ontdekten dat ze het geld op hun account niet meer konden opvragen.
In 2021 dook er een relatief nieuwe scam op, de zogenaamde rug pulls. Dit is fraude die zich voornamelijk afspeelt in het DeFi domein, waarbij een project wordt opgezet dat op het eerste zicht geloofwaardig is. Er wordt een website gemaakt, er is een white paper en het project wordt gepumpt via social media.
De oplichters geven vervolgens een nieuwe token uit, die bijvoorbeeld snel op de Ethereum blockchain gemaakt wordt. Daarna wordt de token gelist op een gedecentraliseerde exchange, waar geen code review gedaan wordt in tegenstelling tot bij centralised exchanges. In de code zit namelijk meestal iets verstopt waardoor de oplichters met al het geld kunnen gaan lopen. Zo kan het zijn dat beleggers wel tokens kunnen kopen in een liquidity pool op een website als Pancakeswap, maar niet kunnen verkopen. Beleggers ruilen hun ETH voor de tokens en als er genoeg ETH in de pool zit gaan de oplichters met al het geld lopen.
De meeste vormen van oplichting kunnen eenvoudig vermeden worden. Laat je hoofd niet gek maken door beloftes over mooie rendementen of projecten die beloven de wereld te veranderen. Wil je blootstelling aan cryptocurrency? Dan is bitcoin kopen het meest veilige wat je kan doen. Veel mensen doen dit niet omdat ze bitcoin te saai vinden tegenover flitsende nieuwe projecten, hoewel de bitcoin koers op zich al bijzonder volatiel is. Tegenover vorig jaar is de bitcoin koers ongeveer verdubbeld, maar periodes van stevige dalingen horen er ook bij.
Maak voor het kopen van cryptomunten tenslotte ook gebruik van een website die bij de DNB geregistreerd staat, zoals bijvoorbeeld Bitvavo.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".