Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen voor je kind? Overweeg een schenking

Beleggen voor je kind? Overweeg een schenking

Beleggen voor je kind? Overweeg een schenking

maandag 13 december 2021 - door Redactie

Steeds meer mensen zijn op zoek naar alternatieven voor sparen. Dat is ook niet zo vreemd. Waar sparen ooit een veilige manier was om je vermogen te beheren en langzaam te laten groeien, daar kost het je tegenwoordig vaak geld.

Als je al rente krijgt, dan is dat minder dan dat het leven duurder wordt. Eigenlijk alle grote banken geven je nog honderdsten van procenten. Als je al rente krijgt. Loopt je gespaarde vermogen op, dan moet je zelfs negatieve rente gaan betalen. De vraag is dus wat een goed alternatief is, zo kan je gaan beleggen voor je kind, maar is ook een schenking aan je kind het overwegen waard met het ook op belastingen. Of een mooie combinatie.

Sparen kost geld

Het probleem met de rente is dat het je inmiddels gewoon geld is gaan kosten om te sparen. Daar ben je natuurlijk niet blij mee. Het is het geld waar je hard voor gewerkt hebt. Daar wil je iets goeds mee doen, voor jezelf en voor je gezin. Hoewel de kans klein is dat de negatieve rente ook op de kleinere spaarbedragen zal worden geheven, is het wel zo dat het ook helemaal niets meer oplevert. De banken zitten zelf met hetzelfde probleem, dus het is ook niet zo vreemd dat dit doorgerekend wordt.

Keuze gemaakt voor een schenking?

Als je het spaargeld bestemd hebt voor je familie, dan kan je het natuurlijk ook op een andere manier aanpakken. Je bewaart het dan niet op je spaarrekening tot je er iets mee kunt doen. In plaats daarvan schenk je het dan aan de persoon die je ermee wilt helpen. Of dit nu een schenking aan je kind, kleinkind, broer of neef is, hoeft daarbij niet zoveel uit te maken. Die persoon kan daar dan iets goeds mee doen. Gebruiken als basis om een huis te kopen bijvoorbeeld. Dat is tegenwoordig namelijk ook lang niet altijd even gemakkelijk met de stijgende prijzen.

Belastingdienst en schenken

Het voordeel van schenken is dat je de belastingdienst in grote mate buiten de deur kunt houden. Dat komt doordat iedereen een bedrag van net boven €100.000,- belastingvrij kan schenken. Mits dat voor de aanschaf voor een woning is. Dat betekent dat je niet alleen een familielid kunt helpen, je kunt iedereen ermee helpen als je dat zou willen. Er zijn ook andere doelen waarvoor je kunt schenken. Ook dat kan belastingvrij. Al is het dan wel zo dat er iets andere bedragen en iets andere regels voor gelden.

Start op tijd

Of je gaat beleggen of schenken, start er altijd tijdig mee. Dat je het zelf belasting vrij kunt schenken is dus wel een voordeel. Mits je het goed aanpakt. Zo moet je bijvoorbeeld wel op tijd de keuze maken. Het is dan namelijk ook zo dat je nabestaanden geen erfbelasting betalen over het geschonken geld als je komt te overlijden. Je wilt natuurlijk wel volledig voorkomen dat er belasting moet worden betaald en door niet te lang te wachten met de schenking kan je dat doen. Bedenk je bovendien dat je door geld te schenken ook mooi de vermogensrendementsheffing kan ontlopen.

Letten op de voorwaarden

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om schenken. Het is wel belangrijk om er zeker van te zijn dat de juiste keuze wordt gemaakt. Dat betekent dus dat je er goed aan doet om de voorwaarden door te nemen. De belastingdienst beschrijft precies wat wel en wat niet kan. Daarbij weet je dan ook precies hoeveel je belasting vrij kunt schenken aan familieleden of derden. Doe je dit niet goed, dan betaal je wel belasting. Daarvoor bestaat namelijk schenkbelasting.

Levert het iets op?

Het verschil met andere alternatieven voor sparen is dat schenken je in principe niets oplevert. Je hebt het namelijk gedoneerd aan iemand die daar een goede bestemming voor heeft. Je voorkomt daarmee dat je negatieve rente of een vorm van belasting moet betalen. Het is echter niet zo dat je er ook iets voor terugkrijgt. Het geld is immers nu vergeven om bijvoorbeeld in een woning te stoppen. Het is dus niet zoals een lening die met rente terugbetaald wordt.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu