Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Drie op tien beleggers nemen te veel risico

Drie op tien beleggers nemen te veel risico

Drie op tien beleggers nemen te veel risico

donderdag 11 november 2021 - door Redactie

Uit een onderzoek van de AFM blijkt dat 32% van de beleggers teveel handelt en teveel risico neemt.

In de voorbije twee jaren steeg het aantal huishoudens dat belegt van 1,4 miljoen naar 1,9 miljoen. De oorzaak ligt voor de hand: spaarrekeningen brengen niets meer op en door de inflatie verlies je zelfs jaarlijks aan koopkracht. Steeds meer spaarders zoeken daarom naar alternatieven en komen bij het beleggen op de beurs uit. Dit doen ze vooral zelfstandig, waardoor ze 'execution-only beleggers' zijn. Ze gebruiken een aandelenbroker of app om orders te plaatsen, maar doen geen beroep op een adviseur.

Volgens de AFM volgen deze beleggers de beurs van nabij op, waardoor ze ook vaak gaan overreageren op de koersschommelingen. Door meer te handelen lopen de transactiekosten op, waardoor uiteindelijk het rendement daalt.

Een ander probleem is dat deze beleggers te weinig spreiden of speculeren op korte termijn met hefboomproducten. Verder blijkt dat 36% van deze mensen aan het beleggen is met geld dat ze eigenlijk nodig hebben en dus beter niet kunnen verliezen. Hierdoor loopt 12% het risico om in financiƫle problemen te komen.

Onderzoek beleggingsapps

De AFM vraagt zich af of het gedrag van deze beleggers een eigen keuze is. Mogelijk wordt hun gedrag enigzins gestuurd door de beleggingsapps die ze gebruiken. De AFM gaat dit verder onderzoeken omdat beleggingsondernemingen in eerste plaats beleggers zouden moeten beschermen tegen dergelijk gedrag.

Sociale media

De execution-only-beleggers gebruiken verschillende informatiebronnen om hun beslissingen te maken. Maar liefst 15% van de beleggers met minder dan twee jaar ervaring gebruikt de sociale media als informatiebron, waarbij ze de aanbevelingen van influencers opvolgen. De AFM verwacht dat dit in de komende jaren nog zal toenemen en volgt deze evolutie van nabij op.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu