Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Een woning kopen in plaats van sparen?

Een woning kopen in plaats van sparen?

Een woning kopen in plaats van sparen?

dinsdag 29 juni 2021 - door Redactie

De kogel is door de kerk. Bijna alle banken gaan een negatieve rente berekenen bij grotere spaartegoeden. Mensen gaan geld betalen omdat ze geld hebben gestald bij een bank.

Gemiddeld bedraagt het te betalen rentepercentage 0,5 procent per jaar over spaartegoeden die meer bedragen dan €100.000.

Boeterente op sparen

Dat is een schok voor vermogende Nederlanders. Velen kiezen voor een risicovrije opbouw van vermogen, bijvoorbeeld door renteontvangsten, maar sparen blijkt nu toch niet zonder risico’s. De vraag die velen nu hebben is hoe toch een bepaald rendement te behalen is met een bescheiden vermogen. Het spaarrendement was overigens al jaren negatief als je de inflatie meerekent. Nu met het boeterendement worden spaarders tweemaal gepakt.

Beleggen in aandelen

Het is geen rocket science dat veel geld naar de beurs gaat. Mensen gaan beleggen en dat is te merken op de AEX. Door de lage rente en de acties van de Europese Centrale Bank om de rente laag te houden, doen aandelen stijgen. Een lage rente stimuleert bedrijven en de economie, maar kan ook leiden tot inflatie. De ECB mikt op een inflatie van zo’n twee procent per jaar.

Indextracker

Beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Het kopen en verkopen van aandelen van specifieke bedrijven verreist minimaal een inzicht in individuele bedrijven. Een ETF oftewel een indextracker is een beleggingsfonds dat ook op de beurs verhandeld wordt. In zo’n fonds zijn meerdere bedrijven opgenomen zodat het risico meer gespreid is.

Onroerend goed

Het kopen van onroerend goed kan mogelijk een rendement opleveren. Onroerend goed kan immers na verloop van tijd meer waard worden en rendement kan bereikt worden door verhuuropbrengsten. Om een pand te kunnen kopen is dikwijls het spaartegoed ontoereikend. Een hypotheek voor een woning die niet zelf bewoond wordt is mogelijk, maar er zijn andere eisen.

Vastgoedhypotheek

Zo is de inbreng van eigen geld groter en de looptijd kan korter zijn dan bij een zelf bewoonde woning. Er zijn diverse aanbieders zoals www.vastgoedhypotheek.nl die dergelijke hypotheken aanbieden waarbij tot 75 procent geleend kan worden. De rente is afhankelijk van de inbreng van eigen geld; hoe hoger, bijvoorbeeld 35 procent des te lager de hypotheekrente. De huidige rente bedraagt zo’n 2,5 procent voor tienjaar vast.

Voor het benodigde eigen geld kan natuurlijk ook een extra hypotheek afgesloten worden op de eerste woning die zelf bewoond wordt. Dit is mogelijk als er een duidelijke overwaarde is. Voordeel is dat deze hypotheekrente een lagere rente kent.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu