donderdag 10 juni 2021 - door Redactie
Hoewel de aanhoudende corona crisis op veel branches een negatief effect heeft gehad, is dat niet perse het geval bij het toetreden op de beurs. Integendeel: bij veel beursgangen valt de daadwerkelijke aandelenprijs veel hoger uit dan de introductieprijs
Zo eindigde de beurskoers van Airbnb op de eerste dag op $ 144 per aandeel terwijl de beurskoers $ 68 per aandeel zou zijn en ervaarde pakketkluizen bedrijf InPost op haar beursgang een stijging van ruim 31% ten opzichte van de emissieprijs.
Een beursgang, of de engelse term IPO (= initial public offering), is het moment dat een bedrijf voor het eerst publiekelijk zijn aandelen te koop aanbiedt via de beurs. Bedrijven hopen met een beursgang kapitaal op te halen zodat ze onder andere uitbreidingen kunnen financieren, schulden kunnen afbetalen of om activa op te nemen in geld. Een IPO is voor veel beleggers interessant omdat het mogelijk is om vanaf het eerste moment een aandeel te krijgen in het bedrijf en mee te groeien met de koers.
Amsterdam 2009, het van oorsprong bestanden-versturen-dienst WeTransfer werd ‘geboren’. WeTransfer werd in eerste instantie gecreëerd als oplossing voor het probleem waar de oprichters (ontwerpers en creatieven) tegenaan liepen: het versturen van grote, design-intensieve bestanden via het internet. Met de WeTransfer file-sharing tool werd dit probleem opgelost. Inmiddels is WeTransfer uitgegroeid tot een verzameling tools ontworpen voor en geïnspireerd door het creatieve proces en heeft sindsdien meer dan 70 miljoen maandelijkse gebruikers in meer dan 190 landen.
In 2018 liet WeTransfer al weten dat het binnen enkele jaren naar de beurs zou willen. Dit jaar lijkt het dan ook echt te gaan gebeuren. De tech onderneming zou al met verschillende banken, waaronder Morgan Stanley aan de beursplannen werken. Volgens persbureau Reuters denkt WeTransfer dat zijn beurswaarde op drie miljard euro kan uitkomen. Door het vele thuiswerken heeft WeTransfer flink de wind mee. Dit is dus zeker een beursgang om in de gaten te houden.
Coolblue gaat naar de beurs! Oké oké, nog helemaal zeker is het niet maar er wordt druk gespeculeerd nadat 11 februari oprichter Pieter Zwart (via YouTube) en grootaandeelhouder HAL (via een persbericht) naar buiten brachten dat Coolblue graag de beurs op wilt. De beursgang zal naar verwachting in het najaar plaatsvinden. Op dit moment heeft inversteringmaatschappij HAL 49% van de aandelen. Deze aandelen komen vrij bij de beursgang en daarmee hoopt Coolblue volgens Financieele Dagblad tussen de drie en vier miljard euro op te halen.
Coolblue werd in 1999 opgericht maar vooral in de laatste jaren maakt het bedrijf een enorm snelle groei door. Mede de corona crisis heeft er voor gezorgd dat de omzet in 2020 van 1,5 naar 2 miljard euro steeg. Uit onderzoek van ING blijkt dat webwinkels de komende jaren fors verder zullen stijgen dus Coolblue zal zeker een interessant aandeel zijn.
Het Franse mediaconglomeraat Vivendi ervaart al jaren enige druk van de grootste aandeelhouders die denken dat het muziekconcern Universal Music Group losstaand meer waard is dan als onderdeel van het bedrijf. Daarom bracht Vivendi in februari naar buiten dat het Universal Music Group nog dit jaar op de beurs van Amsterdam wilt laten noteren. Het is de bedoeling dat 60% van de aandelen in het bedrijf wordt verkocht en er wordt gemikt op een beurswaarde van maar liefst 30 miljard euro.
Universal Music Group is het muzieklabel achter grote popsterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Drake, maar ook ‘klassiekers’ als The Beatles en The Rollings Stones hebben liedjes ondergebracht bij dit platenlabel.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".