Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > 5 manieren om duurzaam te beleggen

5 manieren om duurzaam te beleggen

5 manieren om duurzaam te beleggen

dinsdag 18 mei 2021 - door Redactie

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Steeds meer mensen zien namelijk de noodzaak om bewuste keuzes te maken die onze gezamenlijke toekomst kunnen beschermen.

Benieuwd wat duurzaam beleggen precies inhoudt en wat de voordelen voor zowel jou als de wereld kan zijn?

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen kent veel verschillende definities, waardoor het lastig is om een eenduidige beschrijving te geven. Dat is niet gek omdat duurzaam beleggen ook een relatief nieuwe vorm van beleggen is. Als we kijken naar Wikipedia lijkt hun definitie van duurzaam beleggen goed de lading te dekken: Duurzaam beleggen (ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen) is een vorm van investeren waarbij de geldverstrekker de gevolgen voor mens en milieu meeweegt.

Kortom duurzaam beleggen gaat dus in feite over het investeren in bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzame beleggers hebben namelijk de overtuiging dat de bedrijven die de grootste uitdagingen van de wereld oplossen het best gepositioneerd zijn om te groeien. Door te kiezen voor een duurzaam beleggingsfonds heb je een aandeel in bedrijven die klimaatverandering en vernietiging van het milieu willen bestrijden en tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord ondernemen willen bevorderen.

Hoe kan je duurzaam beleggen?

Hoe werkt duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen werkt in principe als dezelfde methodes als "normaal" beleggen. Net als ieder andere vorm van beleggen kun je kiezen uit één van onderstaande beleggingsmogelijkheden of een combinatie van deze methodes.

Duurzame obligaties
Een manier om duurzaam te beleggen is het kopen van duurzame obligaties. Door het kopen van een duurzame obligatie leen je geld uit aan de overheid, een instelling of bedrijf die milieuvriendelijke projecten financieren. Voorbeelden van dergelijke groene projecten zijn de productie van duurzame energie, de isolatie van huurwoningen of investeringen in spoorinfrastructuur. Hoewel er tot op heden nog geen gestandaardiseerde definitie van een duurzame obligatie bestaat, zijn er wel - onder de noemer van Green Bond Principes (GBP) - vrijwillige richtlijnen opgenomen waaraan een duurzame obligatie aan moet voldoen.

Duurzame aandelen
Een andere duurzame beleggingsmogelijkheid is het kopen van aandelen van beursgenoteerde bedrijven met een maatschappelijk verantwoord beleid. Het kopen van duurzame aandelen werkt hetzelfde als traditioneel beleggen, behalve dat bedrijven naast financiële kenmerken ook op duurzaamheidscriteria aan de hand van een ESG-score beoordeeld worden. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Unilever, de marktleider op het gebied van persoonlijke producten, die vorig jaar nog een ESG-score van 90 van de 100 behaalde. Verschillende supermarkten, zie bijvoorbeeld de Lidl folder van volgende week, werken dan ook continue aan hun duurzame imago door producten van Unilever of andere ESG-beoordeelde bedrijven volop te promoten.

Duurzame ETF
Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in duurzame ETF's, oftewel indexfondsen, die een index volgen waarin meerdere bedrijven vertegenwoordigd zijn. Op die manier kun je eenvoudig en laagdrempelig wereldwijd spreiden tegen zo laag mogelijke kosten. De vraag is echter welke duurzame fondsen kies je? Er zijn namelijk veel indexfondsen op de markt die beweren duurzaam te zijn, maar in praktijk is dit vaak lastig te controleren.

Duurzame fondsen
Duurzame fondsen zijn fondsen waar je je geld in kunt beleggen en waar de partij – meestal grote banken zoals ABN, ASN, ING, Rabo en Triodos – jouw geld én dat van anderen belegt in duurzame projecten. Een beleggingsfonds kan in meer dan honderd beursgenoteerde bedrijven, obligaties en andere activia met een duurzaam karakter beleggen. Net als een ETF geldt hier ook het spreidingsprincipe: hoe meer bedrijven, des te meer het risico verspreid wordt. Voor het kiezen van duurzame beleggingsfondsen kun je de Morningstar Sustainability Rating raadplegen.

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu