Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Coinbase direct listing is gamechanger voor cryptoeconomy

Coinbase direct listing is gamechanger voor cryptoeconomy

Coinbase direct listing is gamechanger voor cryptoeconomy

woensdag 14 april 2021 - door Redactie

De crypto exchange Coinbase zal vanaf vandaag verhandeld kunnen worden op de Nasdaq. Het gaat over een historische dag voor de cryptocurrency wereld.

De beursgang van Coinbase is een keerpunt voor de hele cryptocurrency wereld omdat beleggers wereldwijd nu via de traditionele aandelenbeurs blootstelling kunnen krijgen aan een grote cryptocurrency exchange. Het zou dan ook een katalysator kunnen zijn die voor een grotere adoptie van cryptocurrency zorgt.

Er werd lang meewarig gedaan over de cryptocurrency wereld maar beleggers kunnen deze sector moeilijk nog links laten liggen. "Beleggers kunnen een bedrijf waarvan de omzet maal negen gaat op een jaar tijd simpelweg niet blijven negeren", stelt Matt Hougan van Bitwise Asset Management. Hij verwijst hiermee naar de miljardenomzet van Coinbase in het eerste kwartaal.

"Deze soort van groei zie je niet bij andere grote aandelen", zegt Hougan. "Elke belegger zal hierover gaan nadenken en zal moeten beslissen of Coinbase een plaatsje moet krijgen in zijn portefeuille. Daarom is het een gamechanger voor de plaats die cryptocurrency inneemt in het volledige aanbod van sectoren waarin belegd kan worden." 

Bij een succesvolle beursgang is de kans ook groot dat andere cryptocurrency bedrijven de stap naar de beurs overwegen. Zo zou een direct listing van Kraken al gepland zijn voor 2022 en meerdere exchanges zouden kunnen volgen. Ook over Binance wordt gefluisterd dat een beursintroductie mogelijk is.

Twijfels zijn normaal bij nieuwe sectoren

Het blijft afwachten aan welke prijs de aandelen van Coinbase straks verhandeld zullen worden. De vraag zal waarschijnlijk hoog zijn waardoor er niet meteen een evenwichtskoers zal gevonden worden. Maar de kans is hoog dat Coinbase een hoge waardering zal krijgen. Bij een waardering van meer dan 100 miljard dollar is Coinbase meer waard dan de aandelenbeurzen Nasdaq en NYSE samen. Voor heel wat beleggers is dat een absurde waardering.

In het verleden was er wel vaker sprake over bedrijven die traditionele beleggers absurd duur vonden. Denk maar aan Google, waar heel wat beleggers het business model van reclame bij zoekopdrachten niet snapten. Ook bij de beursgang van Facebook waren er veel twijfels over de hoge waardering. Traditionele beleggers vertrouwden de nieuwe tech helden in hun hoodies niet. "Bij Coinbase zien we hetzelfde", zegt Matt Hougan. "Dit is een gigantisch bedrijf dat echte omzet boekt en hoge winsten realiseert. Mensen zijn gewoon niet vertrouwd met dit deel van de economie, net zoals dat voor Facebook was in 2012."

Veel turbulentie verwacht

Coinbase boert nu heel goed omdat de cryptocurrency markt in een nieuwe bull fase zit. Maar net zoals bij de vorige cycli zal hier ook ooit een einde aan komen. De kans is dan groot dat de omzet van Coinbase gaat kelderen. Dat maakt het moeilijk om een waarde te plakken op het aandeel. De grote koersbewegingen en de wisselende populariteit van van de cryptomarkt zullen dus altijd een impact hebben op de bottom line bij Coinbase. Het aandeel zal daarom niet geschikt zijn voor beleggers die niet houden van een achtbaan.

Bovendien hanteert Coinbase relatief dure tarieven, waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen van goedkopere exchanges. Coinbase weet goed beginners te strikken die voor de eerste keer cryptocurrency kopen, maar ziet deze later ook vaak vertrekken naar andere exchanges. In onze regio is Bitvavo bijvoorbeeld een veel goedkoper alternatief.

Grafiek van Coinbase

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu