Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Robeco geeft bitcoin plaatsje in gediversifieerde portefeuille

Robeco geeft bitcoin plaatsje in gediversifieerde portefeuille

Robeco geeft bitcoin plaatsje in gediversifieerde portefeuille

zaterdag 10 april 2021 - door Redactie

Volgens portfolio manager Jeroen Blokland van Robeco verdient bitcoin een plaatsje in een gediversifieerde portefeuille. De weging wordt evenwel beperkt tot 1%.

In een nieuwe 'monthly outlook' van Robeco wordt dieper ingegaan op bitcoin. Er wordt opgemerkt dat er de laatste maanden meer gesproken wordt over bitcoin als digitaal goud. Zelfs Fed voorzitter Jerome Powell zei dat bitcoin in essentie een substituut is voor goud.

Net zoals goud is bitcoin schaars en duurzaam. Daarnaast kan het makkelijk van eigenaar wisselen, wat bij goud niet altijd eenvoudig is. Er komen bijvoorbeeld heel wat kosten bij kijken als goud moet vervoerd worden naar een ander continent. In het geval van bitcoin kan een belegger die zich in Europa bevindt binnen enkele ogenblikken bitcoins overmaken naar iemand die in Japan woont.

Een nadeel van bitcoin tegenover goud is dat de cryptomunt nog geen lange geschiedenis heeft, terwijl goud in de monetaire geschiedenis altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. "Volgens ons is de discussie over bitcoin die geen intrinsieke waarde zou hebben totaal irrelevant", klinkt het. "Net zoals diamanten, kunstwerken, postzegels, goud of zelfs de Amerikaanse dollar genereert bitcoin geen cashflows. Toch worden deze items allemaal als een oppotmiddel gezien."

Goud en bitcoin als hedge

Traditioneel gezien wordt goud als een hedge gezien tegen oplopende inflatie. "Sinds het einde van de goudstandaard in 1971 heeft goud het beter gedaan dan de inflatie", aldus Blokland.

Als je op zoek bent naar een hedge tegen oplopende inflatie kan je evengoed kiezen voor digitaal goud zoals bitcoin, meent Blokland. "We beschouwen bitcoin als een nieuwe aparte activaklasse. Zowat alle karakteristieken van bitcoin zijn erg verschillend van de traditionele activaklassen en bovendien is er vrijwel geen correlatie met deze andere activaklassen. Zo levert bitcoins kopen een voordeel op in termen van diversificatie."

Uit simulaties van het multi-asset team blijkt dat de bitcoin allocatie in een portefeuille mag oplopen tot 2,5%. Omdat de munt zo volatiel is wordt wel voorgesteld om het gewicht op maximaal 1% te houden. Dat maakt het ook iets makkelijker om de portefeuille te beheren, omdat de extreme returns van bitcoin anders aanleiding zouden geven tot het erg vaak herbalanceren van de portefeuille.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu