Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een SPAC?

Wat is een SPAC?

Wat is een SPAC?

zaterdag 13 februari 2021 - door Redactie

Een blancochequebedrijf of een SPAC, het is zowaar een echte beurshype geworden...

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Het is al maanden erg populair op Wall Street. In de nabije toekomst zal ook in Amsterdam de beursgang plaatsvinden van ESG Core Investments, een duurzame SPAC van Infestos, bekend als financier van laadpalenbedrijf Alfen.

Een SPAC haalt geld op via de beurs, zonder dat er duidelijkheid is voor de investeerders waar dit geld juist voor gebruikt zal worden. Met het opgehaalde geld zal de SPAC een overname doen. Het gaat dan in veel gevallen over niet-publieke bedrijven die gekocht worden. De blanco cheque die ze van de beleggers gekregen hebben wordt meestal binnen enkele maanden al aan het werk gezet. Het gekochte bedrijf krijgt zo via een omweg een beursnotering.

In de VS trokken het voorbije jaar tientallen SPAC's naar de beurs en werden er miljarden dollars opgehaald. In Europa is het fenomeen minder bekend, maar daar komt snel verandering in. 

In het geval van ESG Core Investments weten beleggers al wel wat er met het geld zal gebeuren. Infestos belegt voornamelijk in duurzame bedrijven die zich bezig houden met bijvoorbeeld hernieuwbare energie en de opslag daarvan. Moesten ze evenwel binnen de twee jaren geen geschikte prooi kunnen vinden, dan krijgen de investeerders hun inleg terug gestort. Investeerders die bedenkingen hebben bij het bedrijf dat de SPAC wil kopen, kunnen ook hun inleg terug vragen.

Ook voor wat betreft de cryptocurrency wereld zijn er al SPAC's opgericht. Zo lijfde VPC Impact Acquisition Holdings enkele weken geleden de crypto exchange Bakkt nog in.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu