maandag 24 augustus 2020 - door Steven Anthonis
Boekt jouw organisatie al jaren een stabiele winst? Heb je geld – soort van – over en weet je niet zo goed wat je er precies mee moet doen? Dan is beleggen altijd een interessante optie.
Beleggen op de beurs, bijvoorbeeld. Of beleggen in residentieel vastgoed. Maar er is ook nog een derde mogelijkheid waar je wellicht nog niet aan had gedacht. De financiering van een bedrijfspand kan om meerdere redenen aantrekkelijk zijn.
Waarom? Allereerst omdat beleggen in bedrijfspanden doorgaans resulteert in een stuk hogere ROI dan bij residentieel vastgoed het geval is. De opbrengsten variëren doorgaans van zes tot zeven procent, wat ook in vergelijking met de beurs zéér netjes is. Daarnaast is het financieren van een bedrijfspand een stuk veiliger dan bovengenoemde opties. Je krijgt maandelijks netjes rente en aflossing gestort en het bedrijfspand zelf functioneert als ondergrond, wat risico’s vrijwel elimineert. Een uiterst interessante mogelijkheid, dus.
De meeste beleggers leggen hun focus op de woningmarkt. Het gevolg daarvan is dat de huizenprijzen stijgen, hetgeen de beleggers in kwestie niet bepaald in dank wordt afgenomen. Echter is het ook niet altijd even goed voor hun eigen portemonnee. Juist door die overvolle markt staan de rendementen behoorlijk onder druk. Beleggen in vastgoed is naast snel zakelijk krediet verstrekken, een interessant alternatief.
De opbrengst hangt natuurlijk wel af van het soort pand waarin je investeert. Zeg je zakelijk vastgoed, dan denk je al snel aan winkels en kantoorpanden. Maar er is meer. Véél meer. Grote bedrijfshallen, bijvoorbeeld. Of opslagruimtes en garageboxen. En – vooral met de huidige populariteit van webwinkels erg in trek – sorteer- en distributiecentra. Mogelijkheden genoeg, dus.
Een aspect om te allen tijde in ogenschouw te nemen, is de locatie van het pand. Deze is grotendeels verantwoordelijk voor de totstandkoming van de uiteindelijke waarde. Een winkel in een drukbezocht centrum met veel aanvoer van passerende klanten is méér waard dan een shop in een buitenwijk waar uitsluitend buurtbewoners komen. Een distributiecentrum op een voor vrachtwagens makkelijk te bereiken plaats is méér waard dan een sorteercentrum waar ze bij drukte buiten de poort moeten wachten. En een kantorencomplex ver van welk treinstation dan ook heeft beduidend minder waarde dan een exemplaar direct naast een bushalte. Allemaal factoren om over na te denken tijdens een potentiële financiering van een bedrijfspand.
Naast de locatie is het ook raadzaam om na te denken over eventuele leegstand. Daarmee doelen we op het feit dat beleggen in een leegstaand pand verschillende voordelen met zich meebrengt. Zo is het object volledig aanpasbaar aan jouw wensen en voorkeuren. Nadeel is dat het tijd kost – én het brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Als je daar niet op zit te wachten, is een pand waarin al een huurder zit een betere mogelijkheid. Je bent dan op z’n minst verzekerd van rendement.
Concrete plannen om een bedrijfspand te financieren? Dan resteert je vanzelfsprekend nog de aanvraag van een hypotheek. Een bedrijfshypotheek, om precies te zijn. Deze vorm verschilt wezenlijk van een hypotheek op een woonhuis. Dat verschil wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een opslag waarbij je een soort risicotoeslag betaalt: de zogenoemde debiteurenopslag. Daarnaast gaat een bedrijfshypotheek gepaard met andere looptijden en rentetarieven (bij een duurzame onderneming zijn deze tarieven wéér anders). Bekijk de mogelijkheden bij verschillende partijen voor je met één kredietverstrekker in zee gaat.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".