Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Sommige Amerikanen kopen cryptocurrency met hun stimulus cheques

Sommige Amerikanen kopen cryptocurrency met hun stimulus cheques

Sommige Amerikanen kopen cryptocurrency met hun stimulus cheques

maandag 20 april 2020 - door Redactie

De VS is begonnen met het uitsturen van stimulus cheques ter waarde van $1.200, om tegemoet te komen aan het inkomensverlies door de coronacrisis.

Omdat veel Amerikanen hun baan verliezen door de coronacrisis werd een stimuluspakket van ruim 2.000 miljard dollar op poten gezet. Amerikanen die minder dan $75.000 per jaar verdienen hebben recht op een stimulus cheque van $1.200.

Vanaf vorige week begonnen de betalingen aan te komen in de bankrekeningen van Amerikanen die een 'direct deposit' bij het IRS, de Amerikaanse belastingdienst, hadden opgezet. Het geld kan vrij uitgegeven worden, is niet belastbaar en is ook geen voorschot op een teruggave van teveel betaalde belasting. Het gaat dus over het veelbesproken helikoptergeld, een idee van econoom Milton Friedman. Hij stelde voor om in een grote economische crisis een helikopter over het land te laten vliegen die geld naar buiten zou werpen.

Per saldo gaat het over vers gedrukt geld dat uitgedeeld wordt. De VS geeft obligaties uit om het stimulus pakket te financieren en deze worden rechtstreeks of onrechtstreeks gekocht door de centrale bank. Doorgaans worden deze obligaties eerst gekocht door de primary dealers, de grote beurshuizen op Wall Street, die ze op hun beurt doorverkopen aan pensioenfondsen en andere beleggers. De kapitaalinjecties van de centrale banken komen er in feite gewoon op neer dat de primary dealers deze obligaties meteen aan de centrale bank doorverkopen. Niets anders dan pure monetaire financiering van schulden dus.

Interessant om te zien is dat het vers gedrukte geld meteen Gresham's law zichtbaar maakt: Bad money drives out good money. Deze wet stelt dat mensen het minderwaardige geld gaan uitgeven en omruilen voor geld dat zijn waarde beter zal kunnen behouden. Zo is al langer bekend dat de vraag naar gouden en zilveren munten ontploft is. Maar ook de vraag naar cryptocurrency wordt hierdoor beïnvloed.

Coinbase CEO Brian Armstrong liet op Twitter weten dat ze een record aantal stortingen van $1.200 zagen op hun platform, net het bedrag van de stimulus cheques. Het ging over vier keer meer dan normaal.

Sommige Amerikanen kopen cryptocurrency met hun stimulus cheques

Bovenstaande grafiek laat een grote spike zien op 16 april. Normaal gezien is zo'n 0,1% van de stortingen gelijk aan $1.200, maar op 16 april steeg dit tot 0,4%. Een dag eerder, op 15 april, hadden zo'n 80 miljoen Amerikanen hun $1.200 ontvangen op hun rekening. Op zich is dit uiteraard helemaal geen waterdicht bewijs dat het stimulus geld naar cryptomunten vloeit, maar het is alleszins wel een opvallende vaststelling.

Cryptocurrency kopen?

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu