Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Heeft sparen nog wel zin?

Heeft sparen nog wel zin?

Heeft sparen nog wel zin?

donderdag 19 maart 2020 - door Redactie

De rente kunnen we verwaarlozen, desondanks sparen Nederlanders nog altijd. Voor het geval de wasmachine het begeeft, voor een vakantie of een nieuwe auto misschien. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?

Sparen voor een nieuwe Calvin Klein tas, een andere auto of een nieuwe inrichting in ons huis. We doen het massaal. De een meer dan de ander, maar sparen zit ons Nederlanders in het bloed. Voor alles een ‘potje’ maken. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een kwart van de Nederlandse gezinnen minder dan drieduizend euro aan spaargeld. De helft van de huishoudens heeft een ruime tienduizend euro op de spaarrekening staan en de overige 25 procent bijna veertigduizend euro. 

Lang sparen voor nieuwe laptop 

Het Nibud kwam begin 2019 tot de conclusie dat twintig procent van de huishoudens niet of nauwelijks spaargeld heeft en een andere twintig procent minder dan tweeduizend euro. Die doen er dan ook veel langer over voordat er echt een uitgave gedaan kan worden. Voor een nieuwe laptop bijvoorbeeld met bijpassende laptop rugzak. Of een nieuwe fiets, een vakantie of een andere koelkast. 

Maar hoeveel spaargeld is er nu echt nodig en wordt er geadviseerd door experts? Vijfduizend euro is het bedrag dat wordt genoemd voor een gezin met twee kinderen, een koophuis en een auto. Dat is bedoeld voor het vervangen van apparatuur zoals witgoed of voor het onderhoud van de auto of reparaties daaraan. Wie een doel stelt zoals nieuwe Micmacbags voor het hele gezin, een vakantie of iets voor de kinderen, heeft meer nodig. 

In veel gevallen maken mensen geld over naar een spaarrekening als er geld over is. Zij sparen niet structureel een vast bedrag per maand. Met regelmaat sparen, ofwel iedere maand een vast bedrag naar een spaarrekening overmaken, blijkt de beste optie om tot een redelijk bedrag te kunnen komen als buffer voor eventuele financiële tegenvallers. 

Voor ‘je weet maar nooit’

Lijkt allemaal aannemelijk. Nu spaargeld aan rente niets oplevert, vinden veel mensen het sparen nutteloos. Wie een behoorlijk bedrag ‘over’ heeft kan dat misschien maar beter investeren in een woning of anderszins. En toch, we blijven Hollanders. Een groot aantal mensen is van mening dat er altijd een buffer moet zijn, een appeltje voor de dorst. Die sparen vrolijk verder, voor ‘je weet maar nooit’. 

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu