Online beleggen

Je bent hier: Home > Koersen > ASML

Koers aandeel ASML - Euronext Amsterdam

Grafiek van het aandeel ASML


Profiel ASML

Kernactiviteiten

ASML is een Nederlands hightech organisatie dat complexe lithografiemachines produceert. Deze chipmachines worden door chipfabrikanten ingezet om chips te maken. Het bedrijf investeert veel in technologie en innovatie om de chipmachines zodanig te verbeteren dat het mogelijk is om nog meer gedetailleerde chips te laten produceren.

Achtergrond

Het hoofdkantoor staat in Nederland en is gevestigd in Veldhoven. In Veldhoven bevindt zich ook het Research en Innovatie gedeelte. Daarnaast opereert het bedrijf internationaal en heeft het verspreid over 14 landen 60 servicepunten. Deze servicepunten zijn er om de levering, plaatsing en reparaties van de chipmachines mogelijk te maken. ASML heeft klanten over de hele wereld. Maar liefst twee derde van de omzet wordt gerealiseerd door afname vanuit Azië. Amerika heeft met een kwart van de omzet een goede tweede plek. De rest van de klanten bevindt zich in Europa.

ASML is een samensmelting van een joint venture van ASM International en Koninklijke Philips. Sinds 1995 is het bedrijf beursgenoteerd en is het een onderdeel van de AEX en NASDAQ onder de naam ASML.

Duurzaamheid en innovatie

ASML is voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om hoogwaardige chipmachines te kunnen ontwikkelen. Daarbij vindt ASML het erg belangrijk dat de bedrijfsvoering op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier gebeurd.

In 2012 heeft ASML de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer overgenomen. Dit was de grootste overname van ASML in de geschiedenis. Door deze overname kon ASML de ontwikkeling van chipmachines die gebruikmaken van extreem ultraviolet licht (EUV), versnellen. Deze chipmachines kunnen chips produceren die krachtiger en energiezuiniger zijn. Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu