Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Binaire opties

Binaire opties en alternatieven

Binaire opties (of 'all-or-nothing-opties') zijn heel lang erg populair geweest. Voor mensen die met een beperkt bedrag willen gokken op de beurs zijn binaire opties erg aantrekkelijk omdat het een heel eenvoudig product is: je wint geld of verliest je inzet.

Handelen in binaire opties

Bij een binaire optie gok je of een bepaalde onderliggende waarde zoals de AEX gaat stijgen of dalen. Er bestaan binaire callopties en binaire putopties. Meestal wordt er een koers getoond van een activa en moet je eerst een sluitingsmoment kiezen: enkele minuten of enkele uren of dagen in de toekomst. Vervolgens moet je slechts klikken op 'hoog' of 'laag': je gokt of de prijs op het sluitingsmoment hoger of lager zal staan.

Bij 'hoog' of 'call' verwacht je dat de koers van de onderliggende waarde in de vooraf bepaalde tijd zal stijgen en bij 'put' of 'laag' denk je dat deze zal dalen tegenover de koers op het moment van aanschaf. Je gokt dus of de AEX binnen 1, 2, 5 of 15 minuten hoger of lager zal staan dan de huidige koers.

Als je juist gegokt hebt win je de optiepremie die vaak 80-90% van het geïnvesteerde bedrag bedraagt. Heb je 100 euro ingezet, dan krijg je bijvoorbeeld 180 euro terug bij een goede gok. Zit je fout, dan krijg je soms een troostprijs (een percentage van de inzet) terug, maar bij heel wat brokers ben je gewoon de volledige inzet kwijt. Sommige brokers hanteren een minimuminzet van bijvoorbeeld 25 euro per trade, maar er zijn ook brokers waar je al vanaf 1 euro kan gokken.

Binaire opties kunnen in verschillende tijdsperiodes aflopen. Zo kun je kiezen voor binaire opties die aflopen in een minuut, in twee minuten, in 5 minuten, in een uur, een dag of meerder dagen. Bij de meeste brokers die binaire opties aanbieden kun je eveneens zelf instellen hoelang de optie zal duren. Je kunt ook soms opzeggen tijdens deze periode.

Het leuke aan binaire opties is dat het niet uitmaakt hoeveel de onderliggende waarde nu feitelijk stijgt of daalt, enkel of het stijgt of daalt in de juiste richting. Staat de binaire optie ook maar één pip in de juiste richting bij afsluiten, dan heb je onmiddellijk recht op de volledige winstpremie. Zo kun je in een minuut 80% winst maken door juist te gokken.

Gevaren van binaire opties

Er worden heel veel mensen aangetrokken tot deze producten, net omdat het handelen in binaire opties zo makkelijk is. Daarin schuilt meteen het grootste gevaar: mensen vervallen al snel in een gokverslaving waardoor ze erg vaak gaan handelen in binaire opties. Het is dus heel belangrijk dat je verantwoord gaat spelen met deze gokspeeltjes. Af en toe een gokje plaatsen kan zeker geen kwaad, maar spreek op voorhand af met jezelf hoeveel je maximaal wil verliezen waarna je weer voor een tijdje stopt met handelen. En speel nooit met geld dat je niet kan missen!

Veel mensen willen starten met traden in binaire opties omdat ze graag veel geld willen verdienen of echt rijk worden. Door malafide brokers wordt de binaire optiehandel ook als kinderspel voorgesteld waarbij iedereen makkelijk en snel geld kan verdienen.

Er bestaat echter geen enkele strategie die altijd winstgevend is. Vaak worden er automatische handelssystemen verkocht of abonnementen op signalen die zogezegd super winstgevend zijn. Geloof dit niet! Je zal snel merken dat je regelmatig verkeerd zal gokken waardoor de verliezen zich kunnen opstapelen.

Daarnaast zijn er veel ongereguleerde brokers actief waardoor oplichting nooit helemaal uit te sluiten valt. Kies daarom voor een betrouwbare broker die onder het toezicht valt van een regulator. Gaat deze broker zijn boekje te buiten, dan kan je tenminste nog naar de regulator stappen om de broker ter verantwoording te roepen.

Heel wat brokers blijven je ook lastig vallen met telefoontjes om steeds maar weer extra geld te storten op je binaire optie account. Ze gebruiken allerlei technieken om je toch nog meer geld te onfutselen. Als je merkt dat je dergelijke telefoontjes krijgt dan kan je beter op zoek gaan naar een andere broker.

Verder kan het verdienmodel van de broker ook voor een belangenconflict zorgen. Je gokt namelijk gewoon tegen de broker. Het geld dat jij inzet en verliest is dan 100% winst voor de broker. Gok je juist, dan keert de broker bijvoorbeeld slechts 85% winst uit. Je moet geen rekenwonder zijn om te beseffen dat de broker hiermee makkelijk geld kan verdienen. Zelfs als de klant in 50% van de gevallen juist gokt, dan stroomt het geld nog binnen gezien er bij een winstgevende trade een stuk minder dan 100% van de inzet wordt uitbetaald.

Daarnaast wordt de koers ook op het platform van de broker bepaald, het kan voor de broker dus interessant zijn om de koersen te manipuleren zodat de optie toch Out of The Money eindigt en de broker de inzet van de speler op zak kan steken.

Tenslotte zijn er heel vaak problemen met klanten die geld van hun account willen halen. Heel vaak beroepen brokers zich op allerlei kleine lettertjes die in hun algemene voorwaarden staan, waardoor je jouw geld nooit terug ziet. Tienduizenden mensen hebben op deze manier enorm slechte ervaringen gehad met binaire opties en binaire optie brokers. De toezichthouders hebben doorheen de tijd dan ook heel veel klachten verzameld van argeloze beleggers, waardoor ze uiteindelijk een verbod hebben uitgevaardigd.

Alternatieven voor gewone binaire opties: een oplossing voor de fraude?

Een beter model is peer to peer binaire optie trading, waarbij de broker traders onderling tracht te matchen. In het orderboek kan je zien hoeveel contracten er beschikbaar zijn, dit zijn traders die willen gokken op een stijging of een daling. Je kan hier dan de tegenpartij van zijn. Gok je juist, dan krijg je een groot deel van de inzet van de tegenpartij uitgekeerd. Gok je fout, dan ben je jouw inzet kwijt die vervolgens vrijwel volledig naar de tegenpartij gaat. Omdat de broker het platform voorziet wordt uiteraard nog een commissie aangerekend.

Dergelijke peer to peer platformen zijn in het verleden al opgezet, maar zonder al te veel succes. Zo was er het voorbeeld van Daweda dat het niet lang heeft kunnen uitzingen. Het grootste probleem van dergelijke platformen is dat het volume vaak laag is, waardoor je geen tegenpartij kan vinden voor jouw trade.

Dankzij blockchain technologie is er nu wel een oplossing voor dit probleem. Het platform SPECTRE draait op blockchain technologie en smart contracts, waardoor er helemaal geen broker meer is als tussenpartij. Je kan rechtstreeks handelen vanuit jouw eigen cryptocurrency wallet, waardoor je zelfs nooit geld moet overmaken zoals dat bij een reguliere broker wel het geval is. De problemen die vaak ontstaan bij het weer opvragen van jouw geld zijn zo ook van de baan: jouw winsten of verliezen worden namelijk onmiddellijk op je wallet bij-of afgeschreven.

Bovendien heeft SPECTRE het probleem van het gebrek aan tegenpartijen opgelost. Als er geen andere trader wordt gevonden, dan neemt een liquidity pool de andere kant van de transactie op zich. Deze liquidity pool bevat enkele miljoenen dollars die in eerste instantie verzameld werd door een token sale aan investeerders. Spectre heeft op deze manier alle nadelen van de traditionele binaire optie brokers opgelost.

Spectre.ai

Hoewel SPECTRE heel wat problemen heeft opgelost, blijven binaire opties natuurlijk vooral een gokproduct. Het inschatten waar de koers binnen een paar minuten gaat staan is echt gokwerk. Je kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden voor het verslavende effect van deze speeltjes, dus wees erg voorzichtig en blijf nuchter nadenken.

Ondanks alle nadelen kunnen binaire opties handig zijn om in te spelen op bepaalde grote gebeurtenissen, zoals verkiezingen of de uitkomst van een FED vergadering. Dit omdat je op voorhand exact weet wat je maximaal verlies is, dit is namelijk het geld dat je ingelegd hebt. Bij forex trading of CFD trading kan je in bepaalde gevallen zelfs meer geld verliezen dan je gestort had.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu