Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Beleggingstips

Beleggingstips

Wil je starten met beleggen? Dan moet je een antwoord kunnen geven op verschillende vragen. Het belangrijkste is om te bepalen wat je doelen zijn, welk bedrag je ter beschikking hebt om te beleggen, voor welke periode dat geld beschikbaar is, welk risico je wilt lopen en welk rendement je wilt behalen.

Hier onder geven we een aantal tips en handvatten waardoor je met een geruster hart kunt gaan beleggen.

Risico en rendement

Wanneer je geen risico wilt lopen en het geld volgend jaar weer nodig hebt, dan is het niet mogelijk om 10% rendement te maken. Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, in de regel geldt hoe meer risico je wilt nemen, hoe hoger het rendement. Daar staat echter tegenover dat hoe meer risico je neemt, hoe meer je ook kunt verliezen.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Dit is wellicht een cliché maar wel een hele belangrijke. En wel om de eenvoudige reden dat geld, dat je kunt missen, minder erg is om te verliezen dan geld dat je nodig hebt om te kunnen leven!

Veelgemaakte fouten

Veel beginnende beleggers gaan al in de fout met één of meerdere van de hieronder beschreven fouten.

  • Ingewikkeld financieel product

Beleggers die investeren in ingewikkelde financiële producten die ze eigenlijk niet begrijpen maken een grote fout. Beleg niet in een onderneming waarvan je niet precies weet wat ze doen. Beleg ook niet in financiële producten die je niet begrijpt. Zo'n belegging is namelijk gedoemd om te mislukken.

  • Geduld is essentieel

Beleggen is niet alleen kopen of verkopen maar vooral geduld hebben. Veel (beginnende) beleggers maken de fout om heel veel te handelen. Dit brengt hoge transactiekosten met zich mee. Ook kan geduld hebben veel meer opleveren dan het frequent kopen of verkopen van financiële producten.

  • Realistisch beleggen

Als een rendement te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Je kunt jezelf voor dit gevaar beschermen door enkel te beleggen via een (online) broker die onder toezicht staat. Deze toezichter zorgt ervoor dat de broker verantwoord om gaat met je geïnvesteerde geld.

Let op met geleend geld

Met geleend geld beleggen is voor de beginnende belegger ten zeerste af te raden. Naast het rendement dat je wilt halen om je doel te bereiken, moet je ook nog eens de rente terugverdienen die je betaalt over de lening. Er zijn veel voorbeelden, wellicht ook in je eigen familie-of kennissenkring, van mensen die met geleend geld dachten enorme winsten te behalen door beleggen, maar die met grote schulden huiswaarts keerden. Beleggen met kapitaal van een ander is misschien wel alleen weggelegd voor de echte durfals en beleggers die zeer veel ervaring hebben met beleggen.

Verwacht niet te veel

Iedereen wordt door de beurs aangetrokken door succesverhalen van beleggers die hun inleg zagen verdubbelen of zelfs vertienvoudigen. Niet iedereen heeft het geluk dit ooit mee te maken. Meestal moet je hiervoor erg grote risico's nemen. Het is dan ook beter om rustig te beleggen en te mikken op een rendement van 5 tot 10 procent per jaar.

Begin jong met beleggen

Wacht nooit te lang voor je met investeren begint. Hoe jonger je met beleggen begint, hoe groter je kansen zullen zijn om succes met beleggen te behalen. Als je jong begint, heb je veel meer tijd om het beleggen onder de knie te krijgen, en ook kun je het risico dat je door beleggen loopt zo meer spreiden over de tijd!

Hoeveel geld heb ik nodig?

Bovenstaande is een veelgestelde vraag waar menig professioneel belegger tot op de dag van vandaag geen sluitend antwoord op kan geven. Het is immers reeds mogelijk om voor een paar tientallen euro's aandelen te kopen op de beurs. Steeds meer particuliere beleggers doen dit ook en geven orders door voor een bedrag van amper 50 tot bijvoorbeeld 250 euro. Het zijn net deze beleggers die na het aankopen van de aandelen na verloop van tijd zullen klagen dat het onmogelijk is om winst te maken op de beurs. De transactiekosten of het commissieloon kunnen in zulke gevallen erg zwaar doorwegen. Zeker als je werkt met een dure traditionele bank die ook nog eens bewaarloon aanrekent.

Wanneer je er voor kiest om aandelen te kopen moet je dus steeds even stil blijven staan bij de kosten. Wordt er bewaarloon aangerekend? Hoeveel bedraagt het commissieloon op de transacties? Stel dat je voor 100 euro aandelen wenst te kopen en dat het commissieloon 6 euro is. Dan betaal je 6 euro commissie op de aankoop en later weer 6 euro commissie op de verkoop. De koers moet dan al stijgen tot 112 euro vooraleer je winst gaat maken. Er is dus een stijging van 12% nodig, wat niet niks is. Koop je daarentegen voor 2000 euro, dan begin je vanaf 2012 euro winst te maken. In dit geval moet het aandeel met slechts 0,6% stijgen vooraleer je winst begint te maken.

Aandelen kopen met weinig geld is dus geen aanrader: de kosten zullen je rendement wegvreten. Ben je klant bij een goedkope broker die geen bewaarloon aanrekent en een laag commissieloon, dan kan je natuurlijk wel met een kleiner bedrag instappen.

Met welke termijn moet ik rekening houden?

Een klassieke aandelenbelegger stapt in voor de lange termijn en blijft dus enkele jaren eigenaar van de aandelen. Er wordt getracht om goedkoop in te stappen en wanneer het aandeel overgewaardeerd wordt zal de belegger opnieuw uitstappen. De beleggingsperiode wordt ook wel beleggingshorizon genoemd en meestal wordt aangeraden toch op enkele jaren te mikken. Het mag voor zich spreken dat het niet aan te raden is om volledig in aandelen te gaan als je het geld binnen een jaar of 2 jaar weer nodig hebt. Mocht het dan mis gaan dan is weinig tijd meer over om een domper te boven te komen. Hebt je echter ruim de tijd, zeg vijf tot tien jaar of langer, dan zou je wellicht wel wat meer risico kunnen nemen. Beleggingen die even niet goed presteren hebben op die manier nog even de tijd om zich te corrigeren.

Het is echter wel van belang om gedurende de looptijd je beleggingen goed te screenen. Komt de door jou vooropgestelde einddatum in zicht, dan is wellicht raadzaam om de risico's wat af te bouwen. Het zou immers zonde zijn als je vlak voor je pensioen ineens de helft van je vermogen ziet verdwijnen.

Anderzijds kiezen sommige mensen er voor om zeer actief te gaan handelen. Zo zijn er swingtraders die aandelen voor enkele dagen of weken in bezit houden. Daarnaast zijn er ook daytraders die tijdens de beursdag kopen en weer verkopen. Vaak wordt er ingespeeld op belangrijke cijfers die bekend gemaakt worden, waarop de koers sterk kan reageren. Als je weet dat een bepaald bedrijf jaarcijfers zal bekend maken dan kan je speculeren op goede resultaten. Als je verwachting uitkomt dan kan je dus op zeer korte termijn al een mooie winst maken. Dit handelen op zeer korte termijn is echter niet weggelegd voor de meeste mensen. De meerderheid van de nieuwe traders boekt dan ook grote verliezen en stopt binnen het jaar met handelen.

Laat je beleggingsprofiel bepalen door de bank

De banken of brokers zullen u een formulier in laten vullen waaruit blijkt wat voor een belegger je bent. Welk risico ben je bereid te nemen, welke periode geef je je geld de tijd om te presteren, welk rendement wil je behalen? Dit zijn zaken die meegenomen worden voor de bepaling van je profiel door banken. Maar vaak wordt er ook gekeken naar je algehele financiële situatie. Als je zelfstandig belegt is het absoluut aan te raden om dit profiel te volgen en je portefeuille zo samen te stellen, dat hij voldoet aan je eisen of beter gezegd aan je beleggingsprofiel. Ditzelfde geldt eigenlijk voor het laten beleggen van je vermogen door anderen; zorg ervoor dat er voor jou wordt belegd binnen de speelruimte van je beleggingsprofiel. Zo kom je niet voor verassingen te staan!

Let op de kosten!

Kosten drukken het rendement. Als je kunt besparen op kosten dan is dat meteen de eerste winst die je behaalt. Beleg je zelfstandig? Dan heb je de keuze uit verschillende brokers. Ondanks dat de verschillen in de loop van jaren kleiner zijn geworden zijn er absoluut nog (grote) verschillen in de tarieven te vinden.

Als je wenst te beleggen via een beleggingsfonds, dan is het raadzaam om na te gaan welk percentage of bedrag er aan kosten in rekening wordt gebracht.

Breng spreiding aan in je portefeuille

Het spreiden van je beleggingen zorgt er voor dat ook het risico gespreid wordt. Zorg er dus voor dat je niet al je geld in één aandeel of (een specifiek) fonds stopt. Een beleggingsfonds brengt al wel meer spreiding dan een individueel aandeel, maar het is aan te raden om kritisch naar de samenstelling van het fonds te kijken.

Richt het fonds zich op een specifieke sector? Dan is er wel sprake van spreiding maar uitsluitend binnen de sector zelf. Had je bijvoorbeeld een aantal jaren geleden uitsluitend in de financiële sector belegt, dan had je een flink verlies moeten incasseren tijdens de bankencrisis. Had je daarentegen bijvoorbeeld een gedeelte aan staatsobligaties in je portefeuille gehad, dan had dat waarschijnlijk voor een zekere dempende werking gezorgd.

Bepaal je strategie

Het bepalen en vasthouden aan een (eigen) strategie klinkt makkelijk, maar blijkt toch best een lastige opgave te zijn. Het is belangrijk dat je bepaalt hoe je wilt beleggen, op welke manier je spreiding aan wilt brengen en wanneer je jouw portefeuille onder de loep neemt.

Ondanks alle invloeden van buitenaf - zoals het nieuws, artikelen die je leest, adviezen van "goeroes" of buurmannen - is het raadzaam dat je je eigen koers bepaalt en daaraan kan vasthouden. Probeer daarom emoties uit te schakelen als het om beleggen gaat en handel zo rationeel mogelijk. Je hebt tenslotte een plan gemaakt waarnaar je zou gaan handelen.



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu