woensdag 04 september 2024 - door Redactie
De prijs voor een vat Brent-olie is recentelijk gedaald tot onder de $75 per vat, gedreven door toenemende zorgen over de wereldeconomie.
Zowel een hoger aanbod als verminderde economische activiteit dragen bij aan deze prijsdaling, wat de vraag oproept of dit slechts een tijdelijke dip is of het begin van een langdurige trend.
De Amerikaanse economie, die lange tijd een motor voor de mondiale groei was, lijkt tekenen van afkoeling te vertonen. Dit vertraagde groeitempo heeft een directe invloed op de vraag naar olie. Daarnaast kampt China, de op een na grootste economie ter wereld, met economische uitdagingen, wat eveneens leidt tot een verminderde vraag naar energie. Deze twee economische grootmachten hebben een aanzienlijke invloed op de wereldwijde olieconsumptie, en hun verzwakking laat duidelijk zijn sporen na op de oliemarkt.
Terwijl de vraag naar olie afneemt, neemt het aanbod wél toe. Buiten het OPEC+ kartel, dat bestaat uit de grootste olieproducerende landen ter wereld, worden nieuwe bronnen van olie geëxploiteerd. In landen als Guyana, dat relatief nieuw is in de oliewereld, wordt er op grote schaal olie opgepompt. Dit verhoogde aanbod draagt bij aan de neerwaartse druk op de olieprijs, ondanks de inspanningen van OPEC+ om het aanbod te beperken en zo de prijzen op peil te houden.
Het oliekartel OPEC+ heeft eerder geprobeerd de olieprijzen te ondersteunen door de productie te beperken. Deze strategie is bedoeld om het aanbod te verkleinen en de prijzen te stabiliseren. Echter, met de huidige marktomstandigheden is het kartel mogelijk gedwongen om zijn strategie te heroverwegen. Waarnemers speculeren dat OPEC+ vanaf oktober de productiebeperkingen deels zal opheffen in een poging om hun marktaandeel te behouden, ondanks de risico's voor de prijzen.
De toekomst van de olieprijs blijft onzeker. Goldman Sachs, één van de leidende financiële instellingen in de wereld, voorspelt dat de olieprijs in 2025 zou kunnen dalen tot $61 per vat als de OPEC+ stopt met de productiebeperkingen. Dit zou een aanzienlijke daling zijn ten opzichte van de huidige prijsniveaus.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".