Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Deze zomer: spot Ether ETF's naar de beurs

Deze zomer: spot Ether ETF's naar de beurs

Deze zomer: spot Ether ETF's naar de beurs

dinsdag 18 juni 2024 - door Redactie

Deze zomer kunnen we de lancering van spot Ether ETF's op de beurs verwachten. Dat heeft Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), recent bevestigd.

Tijdens zijn getuigenis voor het U.S. Senate Appropriations Subcommittee on Financial Services, werd Gensler ondervraagd over de goedkeuring van spot Ether ETF's. Eind mei keurde de SEC de zogenaamde 19b-4-aanvragen goed, wat betekent dat beurzen nu toestemming hebben om spot Ether ETF's aan te bieden.

Een race tegen de klok voor de emittenten

Deze goedkeuring verraste veel emittenten, die hierdoor onverwacht moesten versnellen om hun fondsen in de startblokken te krijgen. Ze werken momenteel dag en nacht om de benodigde documenten in te dienen en hun procedures af te ronden. 

S-1 Filings - Voor de daadwerkelijke lancering moeten de emittenten S-1-aanvragen indienen, waarin ze gedetailleerd uitleggen hoe hun ETF's zullen werken. Deze aanvragen ondergaan vaak een intensieve feedbackronde met de SEC, waarbij elk aspect zorgvuldig wordt herzien en aangepast totdat de SEC tevreden is. Zodra de S-1-aanvragen zijn goedgekeurd, kunnen de spot Ether ETF's officieel van start gaan.

Gensler vermoedt dat deze procedures ergens in de zomer afgerond zullen zijn, waarna de Ether ETF's op de beurs geïntroduceerd worden.

SEC vs. CFTC: wie reguleert Ether?

De vraag of Ether (ETH) moet worden gezien als een security (effect) of een commodity (grondstof) blijft echter onderwerp van discussie. Gensler weigerde zoals gebruikelijk om hierover duidelijkheid te verschaffen. 

Wat is een security? - In de context van financiële markten is een security een verhandelbaar financieel instrument dat een eigendomsbelang vertegenwoordigt, zoals aandelen of obligaties. De SEC heeft de taak om dergelijke effecten te reguleren en te beschermen tegen fraude en misleiding.

Wat is een commodity? - Een commodity is een basisgoed dat uitwisselbaar is met andere goederen van dezelfde soort, zoals olie, goud of bitcoin. De CFTC houdt toezicht op de handel in commodities en hun derivaten.

Rostin Behnam, voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), verklaarde tijdens dezelfde zitting dat Ether als een commodity moet worden beschouwd. Dit zou impliceren dat de CFTC bevoegd is voor de regulering van deze producten, wat zorgt voor een conflict tussen de twee grote toezichthouders.

Onzekerheid in de cryptosector

De voortdurende onduidelijkheid over de classificatie van Ether en andere cryptomunten frustreert de cryptosector enorm. Dit gebrek aan duidelijkheid belemmert niet alleen de marktontwikkeling maar zorgt ook voor onzekerheid onder beleggers en bedrijven die actief zijn in de crypto-industrie.

Waarnermers vinden dat het voor de sector cruciaal is dat de toezichthouders snel duidelijkheid verschaffen over de classificatie en regelgeving van cryptovaluta. Dit zal bijdragen aan een stabieler investeringsklimaat en de verdere acceptatie van digitale activa bevorderen.

Wat zijn ether ETF’s?

Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden en die de prijsbewegingen van een onderliggend actief volgen. Een spot Ether ETF volgt direct de Ether koers, waardoor beleggers kunnen profiteren van koersbewegingen zonder de crypto zelf te hoeven kopen. Dit verlaagt de toegangsdrempel voor institutionele en particuliere beleggers die willen deelnemen aan de groeiende cryptomarkt.

Afwachten

Als alles volgens plan verloopt, kunnen beleggers deze zomer de eerste spot Ether ETF’s verhandelen. Dit kan een belangrijke mijlpaal zijn voor de cryptomarkt, die hiermee een stap dichterbij de reguliere financiële wereld komt. Ondertussen blijft de roep om duidelijkere regelgeving in de VS luid en duidelijk, met de hoop dat de SEC en de CFTC snel tot een consensus komen over de classificatie van Ether en andere cryptovaluta.

Meer weten over bitcoin en crypto? Lees ons gratis bitcoin en crypto boek.

Ethereum grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu