Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Gasprijs 90% lager dan topkoersen

Gasprijs 90% lager dan topkoersen

Gasprijs 90% lager dan topkoersen

donderdag 18 mei 2023 - door Redactie

De Europese gasprijs zette in augustus 2022 pieken neer boven de 340 euro per megawattuur. Ondertussen is de prijs gekelderd naar minder dan 32 euro.

De oorlog in Oekraïne zorgde in 2022 voor paniek op de gasmarkten. Er werd gevreesd voor een te lage aanvoer van gas én voor een strenge winter. In blinde paniek werd tegen elke prijs gas gekocht, waardoor de koersen flink hoger gingen. Dat bracht zelfs heel wat gezinnen in de problemen die de hoge facturen niet meer konden betalen.

Een jaar later moeten we vaststellen dat de negatieve scenario's niet zijn uitgekomen. De winter was relatief mild en er werd voldoende gas aangeleverd, zodat de voorraden konden aangevuld worden. Dat is voor een groot deel te danken aan de leveringen van vloeibaar aardgas of LNG. De zeepbel op de markten is uit mekaar gespat en van gekke prijzen is geen sprake meer. De gasprijs ligt nu zelfs tien keer lager dan de pieken van vorig jaar.

Vraag reductie

De Europese economieën zijn nog steeds voor een groot deel afhankelijk van gas, waardoor marktpartijen op hun hoede blijven. Door het wegvallen van Rusland als leverancier zijn we nu voor een groot deel afhankelijk van LNG. Vorig jaar was bovendien de Chinese vraag erg zwak omdat het land nog steeds Covid-19 lockdowns had.

Om de afhankelijkheid van gas af te bouwen blijft de EU daarom inzetten op een reductie van de vraag. Gezinnen wordt nog gevraagd om spaarzaam te zijn en er wordt bijvoorbeeld ingezet om grote renovaties van publieke gebouwen, die nu teveel energie verspillen. Overheden moeten jaarlijks minstens 3% van de totale vloeroppervlakte renoveren om op termijn op passiefgebouwen uit te komen.

Volatiel

Analisten wijzen er op dat de gasprijzen erg volatiel kunnen blijven, bijvoorbeeld wanneer er vrees is voor een koude winter of krapte bij de leveringen. Er wordt echter geen extreme bubbelvorming meer verwacht zoals we die vorig jaar gezien hebben. Pieken voor de gasprijs worden nu verwacht in de zone van 70 tot 80 euro per megawattuur.

Grafiek van AardgasGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu