Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Bekende shorter beschuldigt Block van fraude

Bekende shorter beschuldigt Block van fraude

Bekende shorter beschuldigt Block van fraude

vrijdag 24 maart 2023 - door Redactie

Hindenburg Research, een bekende short-seller, zegt dat Block van Jack Dorsey de gebruikerscijfers artificieel heeft opgedreven en fraude faciliteert.

Block scoorde met Cash App, een mobiele betaalapp voor consumenten, waarmee mensen makkelijk geld naar mekaar kunnen overmaken. Topman Jack Dorsey staat ook bekend als bitcoin believer en daarom werd ook Bitcoin Lightning al uitgerold voor de gebruikers van Cash App.

De Cash App groeide sterk in de voorbije jaren, maar door een rapport van Hindenburg Research worden nu overal de wenkbrauwen gefronsd. 

"We denken dat Block investeerders heeft misleid over belangrijke statistieken en dat de wet niet nageleefd wordt, om zo de groei en winst te stimuleren. Fraude tegen consumenten en de overheid werd door Block gefaciliteerd", klinkt het in het rapport. 

Hindenburg Research heeft uiteraard een short positie opgebouwd, dus ze hebben er belang bij dat de koers van Block daalt. Block ontkent zelf de aantijgingen, maar door de informatie uit het rapport van de shorter dringen er zich toch heel wat vragen op.

Valse cijfers over accounts

Voormalige werknemers beweren in het rapport dat 40% tot 75% van de accounts vals zijn. Soms zijn zelfs tientallen accounts gekoppeld aan dezelfde persoon. Op die manier werden de cijfers over het aantal actieve gebruikers volgens Hindenburg fors overschat.

Identiteitsfraude

Nog volgens voormalige werknemers zijn er veel spam accounts en neppe gebruikers op het platform actief. Hindenburg Research illustreert zelf dat Block weinig controles uitvoert om identiteitsfraude tegen te gaan. Ze veranderden twee van hun accounts van naam en kozen voor Donald Trump en Elon Musk en konden hiermee geld ontvangen en versturen. Vervolgens bestelden ze een betaalkaart van Visa op naam van Donald J. Trump, die enkele dagen later in de bus viel. Dat wijst op gebrekkige controles door Block.

Criminelen

De gebruikersbasis van Cash App werd volgens Hindenburg fors opgedreven door zich niet te houden aan de AML regels die witwassen en fraude moeten tegengaan. Op deze manier zouden ze veel criminele activiteiten gefaciliteerd hebben. Cash App zou vaak in verband gebracht worden met geldstromen die gelinkt zijn aan drugstrafiek of zou zelfs gebruikt worden door huurmoordenaars.

Accounts die gelinkt worden aan criminele geldstromen zouden wel op de zwarte lijst belanden, maar de gebruiker achter deze accounts zou niet geblokkeerd worden. Zo kan deze weer nieuwe accounts aanmaken om verder te werken.

Beurshuizen behouden voorlopig nog vertrouwen

De meeste beurshuizen die al gereageerd hebben op het rapport van Hindenburg Research behouden hun vertrouwen in Block. KeyBanc zegt dat fintechs vaak te maken krijgen met fraude en dat Block zich wel aan de regels houdt. Ze hanteren een overweight rating en een koersdoel van 100 dollar, meer dan 60% boven de slotkoers van gisteren die net onder 62 dollar lag. Robert W. Baird meent dat Block veel 'underbanked' mensen toegang geeft tot financiële diensten en dat ze net als elke andere bank wel criminelen als klant zullen hebben. RBC Capital stipt ook aan dat het rapport van de shorter vooral aandacht heeft voor de 'underbanked' gebruikers, die zich vermoedelijk vaker inlaten met fraude. Ook zij handhaven hun outperform rating en houden het koersdoel op $95.

Grafiek van BlockGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu