Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Fetch.ai (FET)?

Wat is Fetch.ai (FET)?

Wat is Fetch.ai (FET)?

donderdag 16 maart 2023 - door Matt

Al in de eerste maand van 2023 zagen we een belangrijke trend ontstaan: met de komst van Chat GPT was er steeds meer interesse in Artificial Intelligence (AI).


Hierdoor kwamen veel AI-software en AI-cryptocurrencies in de schijnwerpers te staan, ook wanneer deze eigenlijk al jaren beschikbaar waren. Eén van die projecten is Fetch.ai (FET) dat een AI-lab op de blockchaintechnologie bouwt. Hier lees je precies wat Fetch.ai is, hoe het werkt en waar je de FET cryptocurrency kunt kopen.

Wat is Fetch.ai (FET)?

Fetch.ai is in 2017 onstaan en in 2019 als IEO op de Binanche Launchpad gelanceerd. Hier konden Binance-gebruikers al vroeg in FET tokens investeren, om een zo groot mogelijk rendement te verdienen. Dat is ze gelukt, want als we naar de Fetch.ai koers kijken, is waarde van de FET cryptocurrency sinds lancering meerdere keren gestegen.

Het project is een AI-lab dat iedereen toegang tot datasets geeft. Veel AI-software is gesloten en het is lastig om zelf AI te ontwikkelen, omdat programmeurs voor de ontwikkeling van AI veel data nodig hebben. Op basis van deze data kan AI keuzes maken. Hebben ontwikkelaars geen toegang tot deze data, kunnen ze dus ook geen applicaties ontwikkelen.

Op het platform van Fetch.ai kan data gedeeld, gebruikt en beveiligd worden. Deze datasets zijn in feite bestanden (vergelijkbaar met een Excel-document) waarin allerlei kolommen en rijen data staan. Door middel van artificial intelligence en machine learning wordt deze data opgenomen, gesorteerd en aangeboden.

Wie zijn de oprichters van Fetch.ai?

Toby Simpson, Humayun Sheikh en Thomas Hain zijn de drie oprichters van Fetch.ai en hebben alle drie een andere rol binnen het project. Humayun, die ook oprichter van Mettalex, uVue en itzMe is, is de CEO van Fetch.ai. Voorheen was Toby de COO van Fetch.ai, maar behoort nu slechts tot de Advisory Board. Thomas is de CSO van Fetch.ai en onder andere medeoprichter van Koemei.

Partners en investeerders van Fetch.ai

De afgelopen jaren is Fetch.ai een groot aantal partnerships aangegaan, waaronder met Bosch, Continental, CoLearn, Atos, Materna, Denso, Resonate, Siemens, Volkswagen, BMW en SAP. Ook heeft het project verschillende financieringen ontvangen, waaronder GDA Group, Outlier Venture Partners, Next Ventures en Blockwall Management BgmH.

Hoe werkt Fetch.ai?

Wanneer we naar de werking van Fetch.ai kijken, kunnen we het beste meteen naar de belangrijkste elementen van het project kijken. Fetch.ai bestaat uit de volgende elementen:

  • Directed Acyclic Graph (DAG): De blockchain is de basis van Fetch.ai. Het project gebruikt niet de standaard blockchaintechnologie, maar een Directed Acyclic Graph (DAG). Dit is een technologie waarbij transacties direct aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kunnen transacties razendsnel verwerkt en gefinaliseerd worden.
  • Autonomous Economic Agents (AEA): Dit zijn de gebruikers van het netwerk die data gebruiken en ontvangen. Een AEA verzamelt gegevens, zorgt ervoor dat ze bruikbaar zijn en verkoopt ze vervolgens door aan de ontwikkelaars die deze gegevens nodig hebben. Een AEA werkt volledig automatisch en wordt steeds beter doordat het AI-software is. Dit betekent dat Fetch.ai na verloop van tijd steeds beter werkt.
  • Open Economic Framework (OEF): Dit framework zit achter de werking van de AEA. Zoals gezegd werkt een AEA door middel van AI, die binnen OEF draait. Op basis van allerlei soorten data (van API’s tot transacties uit het verleden) zorgt OEF ervoor dat AEA’s in de toekomst steeds werken. Ook de werking van een OEF gebeurt volledig automatisch door middel van artificial intelligence.

Waarom is Fetch.ai uniek?

Fetch.ai is een uniek project dat met weinig andere projecten vergeleken kan worden. Dat begint bij de industrie waar het project zich in bevindt: artificial intelligence. Veel mensen weten niet dat er cryptoprojecten zijn die zich richten op artificial intelligence, omdat het vaak als een centrale industrie of sector wordt gezien.

Het is voor ontwikkelaars lastig om toegang tot datasets te krijgen. Bedrijven die veel data in bezit hebben delen hun datasets niet graag met anderen. Dit zorgt voor een oneerlijke verdeling. Fetch.ai wil deze verdeling verhelpen door iedereen mogelijke toegang tot datasets te geven. Ontwikkelaars hoeven alleen FET tokens te betalen om toegang tot de datasets van Fetch.ai te krijgen.

Fetch.ai (FET) tokenomics

Als we naar de tokenomics van de FET token kijken, zien we dat er een maximale voorraad van 3,409,064,989 tokens is. Van deze 3,4 miljard tokens zijn in februari 2023 slechts 818,912,300 tokens in omloop. Dit is zo’n 25% van de maximale voorraad. In 2021 bereikte de waarde van de FET token een all-time-high van $0,9498. Hierna is de koers van Fetch.ai gedaald, waarna de waarde in 2023 weer steeg toen artificial intelligence door Chat GPT veel aandacht in de media kreeg.

Waar kan ik Fetch.ai (FET) crypto kopen?

Ondanks dat Fetch.ai een vrij onbekend cryptoproject is, kun je de cryptocurrency van dit project bij verschillende crypto exchanges kopen. Je koopt Fetch.ai (FET) bij BitvavoBitcoin Meester of Coinmerce. Dit zijn Nederlandse crypto exchanges die betalingen met iDeal, SEPA, Bancontact en creditcard ondersteunen. Bitvavo is de goedkoopste exchange waar je Fetch.ai ook met PayPal kunt kopen. Deze exchanges zijn ideaal voor iedereen die Fetch.ai in Nederland of België wilt kopen, omdat de exchanges in deze landen geregistreerd zijn bij de juiste instanties.

In welke crypto wallet Fetch.ai (FET) bewaren?

Fetch.ai draait op de blockchain van Ethereum, net zoals veel andere projecten. Mede hierdoor is FET een token dat de ERC20 tokenstandaard gebruikt. Tokens die dit protocol gebruiken kunnen in vrijwel alle wallets opgeslagen worden. Denk aan software wallets als Trust Wallet, Atomic Wallet, MyEtherWallet, Exodus en Crypto.com.

Naast bovenstaande software wallets kan Fetch.ai ook in hardware wallets opgeslagen worden. Ledger en Trezor zijn populaire fabrikanten van hardware wallets. Je kunt Fetch.ai (FET) daarom ook opslaan in een Ledger Nano X, Trezor Model T of een NGRAVE Zero.

Conclusie

Het is voor ontwikkelaars lastig om toegang tot grote en betrouwbare datasets te krijgen, terwijl deze toegang belangrijk is voor de ontwikkeling van AI-applicaties. Fetch.ai is een AI-project dat zich richt op het creëren van een open platform waar data gedeeld, gebruikt en beveiligd kan worden. Zo moeten ontwikkelaars altijd en overal toegang tot data kunnen krijgen, zodat zij op basis hiervan AI-applicaties kunnen ontwikkelen.

Het platform werkt met Autonomous Economic Agents (AEA) die gegevens verzamelen, verbeteren en doorverkopen aan ontwikkelaars. De blockchain gebruikt Direct Acyclic Graph (DAG) technologie voor snelle transactieverwerking.

Het project is opgericht door Toby Simpson, Humayun Sheikh en Thomas Hain en heeft partnerschappen met bekende bedrijven als Bosch en Volkswagen en financieringen van investeerders zoals Outlier Venture Partners. Je kunt de FET token bij BitvavoBitcoin Meester of Coinmerce kopen.

Opgelet: FET is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Fetch.ai grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu