Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Samsara werkt op snijvlak AI en IoT

Samsara werkt op snijvlak AI en IoT

Samsara werkt op snijvlak AI en IoT

vrijdag 03 maart 2023 - door Redactie

Het op de NYSE genoteerde Samsara biedt diensten aan die de buzzwords Artificial Intelligence, Big Data en Internet of Things combineren.

Samsara heeft zijn diensten gebundeld in wat het de Connected Operations Cloud noemt. Bedrijven die fysieke activiteiten uitvoeren kunnen alle aangeleverde data benutten om inzichten te verwerven om de werking te verbeteren.

Samsara realiseert de meeste omzet met de producten voor het fleet beheer van vrachtwagens. Hierbij worden per voertuig gegevens verzameld om te analyseren, zoals ondermeer het verbruik van de brandstof. Dankzij deze telematica kunnen er efficiëntiewinsten gezocht worden. Beheerders worden ook gewaarschuwd wanneer chauffeurs gevaarlijk rijden, wat voor een daling van het aantal ongevallen zorgt. De incidenten op de weg worden gelogd en kunnen herbekeken worden via video's. Dat bewijs helpt bedrijven om zich te verdedigen tegen foutieve claims.

Andere mogelijkheden zijn de automatische selectie van betere routes op basis van realtime verkeersinformatie. Zo kunnen vertragingen vermeden worden of kan er een route gekozen worden die het verbruik van benzine zal doen dalen. Alles wat qua regelgeving nodig is, zoals ingevulde logboeken met rusttijden en dergelijke, worden automatisch gegenereerd. Dat levert voor veel bedrijven al besparingen op, gezien zij vaak nog personeel in dienst hebben om handgeschreven tijdkaarten te verwerken.

Kwartaalcijfers

Samsara boekte in het vierde kwartaal een omzet van 186,6 miljoen dollar, een stijging van 48% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Omdat ze abonnementen verkopen, is er sprake van wederkerende inkomsten. De ARR, de jaarlijks weerkerende omzet, bereikte op het einde van 2022 alvast 795 miljoen dollar. Tegenover 2021 gaat het over een groei van 42%. De kaap van het miljard dollar komt zo in de komende jaren al in zicht.

Samsara is nog niet winstgevend. Per aandeel kwam het verlies in het laatste kwartaal uit op 2 dollarcent. Ook voor het huidige boekjaar wordt er nog verlies verwacht. Dat zou per aandeel moeten uitkomen op 5 tot 7 dollarcent verlies.

Beurshuizen

Na de publicatie van de kwartaalcijfers heeft Goldman Sachs zijn advies voor het aandeel opgetrokken naar kopen. Het koersdoel wordt op 27 dollar gezet, meer dan 40% hoger dan de koers die momenteel rond de 19 dollar beweegt. MoffettNathanson geeft een koersdoel van $29, maar BMO Capital en JP Morgan zijn minder positief. Zij geven koersdoelen van respectievelijk $19 en $17.

Grafiek van SamsaraGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu