vrijdag 17 februari 2023 - door Steven Anthonis - @stevenanthonis
Het risico dat de Fed de inflatie niet snel onder controle doet vrezen voor meer renteverhogingen.
Enerzijds zijn er positieve voorspellingen van zowel OPEC als IEA, die meer vraag naar olie verwachten. De OPEC voorspelt een vraagtoename van 2,3 miljoen vaten per dag, 100.000 meer dan de voorspelling van vorige maand. Ook het Internationaal Energie Agentschap verwacht een toename van zo'n 2 miljoen vaten per dag. Alleen al vanuit China zouden er dagelijks zo'n 900.000 vaten extra gevraagd worden.
Toch presteerde de olieprijs zwak de afgelopen dagen. De aandacht lag vooral op de inflatiecijfers uit de VS, die wel iets aan het afkoelen zijn maar niet voldoende. Dat doet de markt vrezen voor een strengere Fed, die met een hogere rente de economische groei zal doen terugvallen. Op jaarbasis komt de inflatie nu nog steeds uit op 6,4%, ver boven de doelstellingen van de Fed.
Op de grafiek zien we dat de olieprijs in december, januari en februari geprobeerd heeft de zone $87 - $88 te overstijgen. Begin deze week werden we hier opnieuw teruggefloten en de olieprijs beweegt nu opnieuw onder de 20 en 50 EMA. Aan de onderkant kijken we nu naar $80 en $77 - $78 als eerste targets. Komen we hier onder, dan kan de olieprijs verder verzwakken richting $70 of $65.
Veren we toch opnieuw op rond de huidige zone en slagen we er in de weerstand rond $88 te overwinnen? Dan kunnen we verder omhoog richting de 200 EMA, $94 en $100.
Speculeren op de olieprijs kan via CFD's. Vergelijk CFD brokers. Besef wel dat speculeren met een hefboom erg risicovol is. Lees eerst het gratis boek Leren Traden zodat je leert hoe je de risico's kunt beheren.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".