Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Dividendverlaging bij Proximus

Dividendverlaging bij Proximus

Dividendverlaging bij Proximus

maandag 16 januari 2023 - door Redactie

De telecomgroep halveert het dividend vanaf 2025, maar het aandeel zal dan nog een brutorendement van ruim 6,5% opleveren.

De koers van het aandeel Proximus is in 2022 gekelderd van pakweg 18 naar minder dan 9 euro. Verschillende elementen liggen aan de basis hiervan. Natuurlijk is er ten eerste het algehele negatieve marktsentiment dat op de meeste aandelen gewogen heeft. Maar bij Proximus is er wel meer aan de hand. Zo staat het bedrijf voor grote investeringen in het glasvezelnetwerk, die de komende jaren zullen wegen op de cashflow. Daarnaast komt er in België een nieuwe speler op de markt, waardoor de koek dus tussen meerdere partijen moet verdeeld worden. De hoge concurrentie kan dan ook wegen op de winstgevendheid.

Proximus heeft als semi overheidsbedrijf altijd een royaal dividend betaald, maar moet nu fors ingrijpen. Het dividend zal in 2023 en 2024 op 1,20 euro per aandeel blijven staan. Afgezet tegen de huidige koers van €9,1 levert dat dus nog even een bruto rendement op van meer dan 13%. 

De beurskoers lijkt al geanticipeerd te hebben op de stevige dividendverlaging. Er waren hierover al langer geruchten maar vandaag werd duidelijk aangekondigd wat de plannen zijn. De halvering van het dividend tot 60 eurocent zal het bruto dividendrendement op meer dan 6,5% brengen, wat nog steeds erg royaal is.

Schulden

Omdat Proximus niet over voldoende cash beschikt om nog twee jaren het dividend van 1,2 euro uit te keren, zal het bedrijf nieuwe schulden moeten aangaan. Proximus loopt hiermee een risico op een ratingverlaging van kredietbeoordelaars. De hogere schuldratio zorgt namelijk voor een hoger risico. Een slechtere rating zal zich dan ook vertalen in hogere rentelasten. Om dat te voorkomen heeft Proximus aangekondigd dat ze in de komende drie jaren voor 220 miljoen euro aan kosten willen besparen. Daarnaast zou de verkoop van enkele activa zo'n 400 miljoen euro moeten opbrengen. 

Beurshuizen

De beurshuizen zijn al een tijdje negatief over Proximus. ING en UBS hanteren een verkoopadvies met een koersdoel van respectievelijk €9,10 en €8,80. Deutsche Bank geeft een houden advies met een koersdoel van €11. Een zeldzaam koopadvies vinden we bij Citigroup, dat een koersdoel vooropstelt van €12.

Grafiek van ProximusGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu