Online beleggen

Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Klaytn (KLAY)?

Wat is Klaytn (KLAY)?

Wat is Klaytn (KLAY)?

woensdag 28 december 2022 - door Matt

Klaytn (KLAY) is een layer 1 public blockchain die zich richt op het bieden van oplossingen voor bedrijven.


Veel blockchains willen een oplossing bieden voor problemen van consumenten. De afgelopen jaren is ook de interesse vanuit bedrijven in blockchain en crypto toegenomen. Bedrijven zijn continu op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden, en blockchain speelt dan natuurlijk een belangrijke rol. Klaytn is een blockchain die zich puur en alleen richt op bedrijven. Het wil ervoor zorgen dat bedrijven zo makkelijk mogelijk een overstap naar de decentrale technologie kunnen maken. Hieronder vertellen we je hoe Klaytn dat doet.

Wat is Klaytn (KLAY)?

Klaytn (KLAY) is een layer 1 public blockchain die zich richt op het bieden van oplossingen voor bedrijven. Deze blockchain is ontzettend snel en kan tot 4.000 transacties per seconde (TPS) verwerken. Dit komt doordat transacties op het netwerk direct definitief zijn opgeslagen, wat ook wel finalisatie wordt genoemd. Het netwerk heeft een bevestigingstijd van ongeveer 1 seconde per blok.

Deze snelheid wordt behaald doordat de het bedrijf achter Klaytn de belangrijkste voordelen van de public blockchain (decentralisatie) combineert met de voordelen van een private blockchain (schaalbaarheid). Het netwerk gebruikt het Istanbul Byzantine Fault Tolerance (IBFT) en Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme. Dit betekent dat validators KLAY coins kunnen staken. Zo leveren ze een bijdrage aan de veiligheid van het netwerk en kunnen ze een inkomen met Klaytn verdienen.

Omdat de blockchain van Klaytn decentraal, schaalbaar en veilig is, is het een aantrekkelijk platform voor bedrijven. Zij willen namelijk alleen betrouwbare blockchains gebruiken die de wensen van bedrijven en haar consumenten op alle vlakken ondersteunt. Er zijn ondertussen verschillende bedrijven die interesse in Klaytn hebben. Zo is Shinhan Bank, de tweede grootste bank in Zuid-Korea, met haar blockchain-leendienst overgestapt naar Klaytn (voorheen gebruikte het Ethereum).

BApps

Ontwikkelaars kunnen zelf een blockchain applicatie op Klaytn bouwen, welke we BApps noemen. Voor het bouwen van deze BApps kunnen ontwikkelaars een eigen chain aanmaken. Deze chain draait als onafhankelijk chain binnen het complete netwerk van Klaytn. Het voordeel is dat bedrijven kunnen profiteren van een blockchain die een grote schaalbaarheid garandeert. Ook kunnen ze zelf governance-regels bepalen, waardoor bedrijven meer mogelijkheden hebben.

Klaytn gebruikt de term BApp in plaats van DApp omdat het team achter het project gelooft dat een blockchaintoepassing veel meer is dan decentralisatie. Denk aan transparantie, traceerbaarheid en onveranderlijkheid.

Door wie is Klaytn ontwikkeld?

Klaytn is door Ground X is ontwikkeld. Dit bedrijf is een onderdeel van het Zuid-Koreaanse Kakao Corp. Dit bedrijf is een Zuid-Koreaanse technologiereus die mobiele diensten aanbiedt. Denk hierbij aan applicaties voor financiën, muziek, transport, berichten en meer. Ground X is de blockchaintak van Kakao Corp en richt zich volledig op blockchain en crypto.

Maar wat is het doel van Kakao Corp met Klaytn? Zij willen in Zuid-Korea hetzelfde bereiken als Meta in de Verenigde Staten heeft gedaan. Dit betekent dat ze een techbedrijf willen zijn dat op allerlei facetten applicaties en diensten aanbiedt, om zo een grote en belangrijke speler binnen de techindustrie te worden.

Wat zijn de voordelen van Klaytn?

Dit zijn de belangrijkste voordelen van Klaytn:

 • Snelle verwerking van transacties: de blockchain kan transacties binnen één seconde verwerken.

 • Lage transactiekosten: voor het uitvoeren van een transactie betaal je slechts een paar eurocent.

 • Combineert het beste van twee werelden: het gebruikt het beste van public en private blockchains.

 • Gebruiksvriendelijk: ontwikkelaars kunnen een eigen chain opzetten om hun BApp zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

 • Draagt bij aan adoptie: Klaytn is aantrekkelijk voor bedrijven. Hierdoor wordt het voor bedrijven makkelijk om blockchains te gebruiken wat bijdraagt aan de adoptie van de blockchaintechnologie.

Wat zijn de nadelen van Klaytn?

Dit zijn de nadelen van de Klaytn blockchain:

 • Niet decentraal en niet democratisch: ondanks dat het zegt dat het decentraal is, wordt de blockchain op dit moment beheerd door Group X. De community heeft geen enkele inspraak op de ontwikkeling van het project.

 • Klaytn moet zich nog bewijzen: het project ziet er veelbelovend uit, maar moet zich nog bewijzen tussen alle andere blockchains die hetzelfde als Klaytn lijken te doen.

Hoe werkt Klaytn?

Het is interessant om eens te gaan kijken naar hoe het kan dat Klaytn razendsnel een groot aantal transacties kan verwerken. Veel andere blockchains, zoals Ethereum, is het namelijk niet gelukt. De drie subnetwerken van Klaytn spelen hierbij een belangrijke rol:

Core Cell Network (CCN)

Het CCN heeft als doel om de door endpoint-nodes ingediende transacties te verifiëren en uit te voeren. Via dit netwerk worden blokken gecreëerd en verspreid over de andere netwerken.

Endpoint Node Network (ENN)

De nodes in het ENN, die endpoint-nodes heten, dienen transacties in bij het CCN. Ook behandelen ze API-verzoeken en verwerken alle verzoeken die op de blockchain worden aangevraagd. 

Service Chain Network (SCN)

Het SCN is samengesteld uit onafhankelijke blockchains die door blockchain applicaties (BApps) worden gemaakt en beheerd. Deze BApp-chains zijn via de endpoint-nodes verbonden met de main-chain.

Klaytn cryptocurrency (KLAY)

Klaytn heeft een eigen cryptocurrency. KLAY is de native token van de blockchain en heeft verschillende belangrijke functies binnen het netwerk. Zoals bij andere blockchain ook het geval is, wordt KLAY gebruikt om transactiekosten mee te betalen. Iedereen die een BApp op Klaytn gebruikt of tokens over het netwerk verstuurt, moet hiervoor een gas fee betalen. Daarnaast verdienen de nodes Klaytn cryptomunten voor het leveren van een bijdrage aan het netwerk. Daarvoor moeten ze zelf KLAY tokens staken.

Er is een maximale voorraad van 10 miljard KLAY munten. Deze munten zijn nog niet allemaal in omloop, maar zullen over de komende jaren uitgegeven worden. Volgens Klaytn, zijn de KLAY tokens op de volgende manier verdeeld:

 • Team: 5%

 • Ontwikkeling: 24%

 • Opslag: 35%

 • Private sale: 36%

Waar kun je Klaytn (KLAY) crypto kopen?

Wil je Klaytn crypto kopen? Je koopt de KLAY cryptocurrency bij verschillende crypto exchanges. We raden je aan om KLAY te kopen op BitvavoBitcoin Meester of Coinmerce. Dit zijn drie Nederlandse crypto exchanges die geregistreerd staan bij de DNB. Hierdoor zijn de exchanges betrouwbaar. Je betaalt lage kosten voor het kopen van KLAY op deze exchanges en kunt afrekenen met iDeal of SEPA Bancontact.

Het voordeel van Coinmerce is dat je Klaytn kunt inzetten voor staking en Earn. Zo kun je een passief inkomen met jouw Klaytn tokens verdienen.

In welke crypto wallet KLAY bewaren?

Zorg ervoor dat je een crypto wallet kiest die KLAY ondersteunt. Dat kan een externe wallet zoals MetaMask of Exodus zijn. Je kunt er ook voor kiezen om KLAY te bewaren in de crypto wallet van de exchange waar je Klaytn tokens koopt. BitvavoBitcoin Meester of Coinmerce ondersteunen de opslag van Klaytn. Wil je liever een hardware wallet gebruiken? Je bewaart Klaytn (KLAY) veilig in een wallet van Trezor of Ledger.

Conclusie

Klaytn is een blockchain die zich richt op bedrijven. Ontwikkelaars kunnen zelf een blockchain applicatie (BApp) op Klaytn ontwikkelen, waarvoor ze een eigen chain kunnen maken. De blockchain kan tot 4.000 transacties per seconde verwerken, wat Klaytn een van de snelste layer 1 blockchains ter wereld maakt. Voor het uitvoeren van een transactie betaal je vaak een paar eurocent.

Wanneer je in Klaytn wilt investeren, kun je de KLAY cryptocurrency kopen. Deze cryptocurrency wordt verkocht op BitvavoBitcoin Meester of Coinmerce. Hier kun je de cryptocurrency ook bewaren.

Opgelet: KLAY is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Klaytn grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline


Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu