Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
maandag 12 december 2022 - door Matt
Toncoin stond eerder bekend als GRAM, toen het nog de cryptocurrency van Telegram was.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Maar sinds een tijdje heeft Telegram niks meer met het project te maken. De Amerikaanse SEC had daarvoor verschillende rechtszaken tegen Telegram aangespannen. Nu wordt het project verder ontwikkeld door de TON Foundation. De blockchain wil een belangrijke speler binnen Web 3.0 worden. Hoe ze dat willen bereiken, lees je hier. Wij vertellen je hieronder meer over wat Toncoin is, hoe Toncoin werkt en waar je TON crypto kunt kopen.
Toncoin, de cryptocurrency van de TON blockchain, is bekend geworden als de cryptocurrency van Telegram toen het nog GRAM heette. Het werd, na de druk van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), uit Telegram verwijderd. Het team ging echter wel door met de ontwikkeling en noemde het project TON (The Open Network).
De TON blockchain is op Ethereum gebaseerd en maakt gebruik van Proof-of-Stake (PoS). De blockchain kan miljoenen transacties per seconde verwerken. De blockchain wil een belangrijke rol binnen Web 3.0 spelen door het bieden van decentrale opslag, anonieme netwerken, DNS, snelle betalingen en diverse decentrale diensten.
Het belangrijkste onderdeel van het TON ecosysteem is in-app betalingen. De ontwikkelaars willen niet achterblijven bij de stappen die WhatsApp neemt, en willen zelfs een stap verder gaan.
Het TON-netwerk is opgezet door dezelfde persoon die Telegram heeft opgericht, Nikolai Durov, een Russische programmeur en wiskundige. Dat deed hij niet alleen, maar nog met een aantal andere belangrijke leden van het Telegram-team. In mei 2020 trok Telegram zich echter terug uit het project na een groot aantal rechtszaken die door de Amerikaanse SEC waren aangespannen.
Vervolgens onderzochten de leden van de TON Foundation de broncode van het systeem, de documentatie en de blockchain architectuur. Hierna namen zij de ontwikkeling van het platform over.
In augustus 2021 droeg Telegram zijn ton.org-domein en GitHub-repository over aan Makosov en Emelianenko. Dit gebeurde nadat ontwikkelaars een open brief aan het bedrijf hadden geschreven. Daarin verklaren zij dat zij de ontwikkeling van Toncoin nieuw leven willen inblazen.
De TON blockchain voegt alle bestaande blockchains samen tot één decentraal netwerk. Het gebruikt Proof-of-Stake als consensus mechanisme en kan tot 232 gezamenlijke blockchains bevatten. De validators gebruik repositories om betrouwbaarheid te garanderen. Ze bereiken consensus via een variant van het Byzantine Fault Tolerant (BFT) protocol. Dankzij dit mechanisme kan TON de rekenkracht van de nodes concentreren op het verwerken van transacties en smart contracts, wat resulteert in een hogere snelheid en efficiëntie.
TON bereikt een hoge schaalbaarheid door sharding. Daarom kunnen de blockchains die het bevat zich automatisch splitsen en samenvoegen om veranderende belasting op te vangen. De snelheid van het genereren van blokken wordt dus niet beïnvloed door het volume van de transacties. Daardoor ontstaan er geen wachtrijen en blijven de kosten ondanks de vraag laag. Het is mogelijk op te schalen tot miljoenen chains zonder de verwerking te beïnvloeden. Tegelijkertijd kan TON nieuwe geldige blokken koppelen aan ongeldige blokken, om onnodige forks te voorkomen.
Toncoin kan een ontzettend nuttige blockchain zijn. Het team heeft veel tijd gestoken in de ontwikkeling van verschillende producten en diensten die op de TON blockchain draaien.
TON Payments is een microbetalingsplatform dat kan worden gebruikt om out-chain waarde tussen gebruikers, bots en andere diensten in real-time te verzenden. De overdrachten zijn even veilig als on-chain transacties dankzij de ingebouwde garanties van het systeem.
Het is mogelijk om TON Storage als clouddienst te gebruiken. Dit is dus vergelijkbaar met Dropbox, iCloud en Google Cloud. Het verschil is echter dat bestanden decentraal worden opgeslagen. Gebruikers hebben zelf volledig de macht over hun bestanden, omdat alles met public en private keys is beveiligd.
TON Proxy moet een bijdrage leveren aan de privacy van gebruikers. Het is mogelijk om met TON Proxy de TON blockchain als decentraal VPN- en TOR-netwerk te gebruiken. Hierdoor kunnen gebruikers op een decentrale manier anoniem het internet gebruiken.
DNS staat voor Domain Name Server en wordt gebruikt om domeinnamen aan IP-adressen te koppelen. Dat gebeurt ook bij de TON DNS. Hier kunnen gebruikers een wallet adres of smart contract adres aan een makkelijk te onthouden domeinnaam koppelen. Dit moet het gebruik van dApps en wallets op de TON blockchain makkelijker maken.
Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om decentrale applicaties op de TON blockchain te bouwen. Dat is natuurlijk ook mogelijk bij blockchains zoals Ethereum. Toncoin wil uniek zijn door een hoge mate van schaalbaarheid te leveren. Gebruikers moeten goedkoop en snel dApps kunnen gebruiken.
Er zijn verschillende manieren om TON cryptomunten te bewaren, waar de TON Wallet toe behoort. Toncoin biedt custodial wallets aan voor iedereen die hun TON op een eenvoudige manier wil bewaren.
TON is de native cryptocurrency van de TON blockchain. De Toncoin is de officiële betaalmethode binnen het TON ecosysteem. Terwijl het netwerk groeit, wil het team achter de Toncoin de munt voor veel meer zaken gaan gebruiken. Ether is hierbij hun voorbeeld, dat voor veel meer zaken dan alleen het betalen van transactiekosten wordt gebruikt. Zo zal het ook mogelijk zijn om TON als governance token te gebruiken. Dit moet het platform meer decentraal en democratischer maken, omdat de gemeenschap over de toekomst van TON kan beslissen.
Er is een maximale voorraad van 5 miljard tokens. Deze tokens zijn nog niet allemaal in omloop gebracht, want aan het einde van 2022 is slechts 25% van de maximale voorraad in omloop (1,25 miljard TON cryptomunten).
Wil je Toncoin kopen? TON is de cryptocurrency van de TON blockchain en kun je op verschillende plaatsen kopen, maar op dit moment helaas alleen op internationale exchanges zoals bijvoorbeeld Kucoin.
Je kunt Toncoin ook op een DEX kopen. Dit is een decentrale exchange die op de blockchain draait. Het is niet eenvoudig om TON op een DEX te kopen als je een beginner bent, aangezien je veel meer stappen moet doorlopen.
TON bewaar je in een crypto wallet die dit type token ondersteunt. Gelukkig kan dit in vrijwel iedere software wallet, zoals MetaMask. Het is ook mogelijk om Toncoin in de wallet van je crypto exchange te bewaren.
Een hardware wallet is de veiligste manier om Toncoin te bewaren. Er zijn verschillende uitgevers van hardware wallets, waarvan Trezor en Ledger te bekendste zijn. Beide bieden ondersteuning voor Toncoin.
Opgelet: TON is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".