Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Directed Acyclic Graph?

Wat is Directed Acyclic Graph?

Wat is Directed Acyclic Graph?

zondag 20 november 2022 - door Matt

Een blockchain wordt vaak snel een blockchain genoemd, terwijl het eigenlijk geen blockchain is. Dat klinkt misschien raar, maar het klopt wel.

Sommige ‘blockchains’ zijn technisch gezien geen blockchain, maar een Directed Acyclic Graph (DAG). Deze techniek kan gebruikt worden voor de decentrale opslag van data en verschilt daarin van de blockchaintechnologie. Echter is de DAG veel ouder dan de blockchain, want Directed Acyclic Graph wordt al decennia binnen de wiskundewereld gebruikt.

Wat is Directed Acyclic Graph (DAG)?

Directed Acyclic Graph, afgekort als DAG, is een datastructuur die al decennia door wiskundigen en economen gebruikt wordt. Met een DAG kun je data op een bepaalde manier weergeven waardoor bepaalde verbanden duidelijker worden. Maar sinds een aantal jaar maken we ook binnen de blockchain- en cryptowereld gebruik van Directed Acyclic Graph.

Een DAG wordt traditioneel weergegeven met knooppunten en randen. In een DAG-grafiek zie je de knooppunten als cirkels en worden de randen gebruikt om verbindingen tussen deze cirkels weer te geven. DAG’s worden dus gebruikt voor het modelleren van data. Ook cryptocurrencies maken soms gebruik van deze techniek.

Het is mogelijk om cryptocurrencies te baseren op een Directed Acyclic Graph, en dat gebeurt dan ook.

Normaal gesproken worden transacties samengevoegd tot een blok. Vervolgens worden de blokken aan elkaar gekoppeld, waarna er een keten van blokken ontstaat. Dit is de blockchain. Bij een DAG gaat dat anders, want daar worden de transacties direct aan elkaar gekoppeld. Er ontstaat dus geen ketting van blokken, maar een ketting van losse transacties. Op het eerste oog lijkt er ook geen logica in deze ketting te zitten, al zit er altijd een algoritme achter de DAG.

Cryptocurrencies die DAG gebruiken

Verschillende cryptocurrencies werken met een DAG. We duiken dieper in twee van deze cryptocurrencies. Dit zijn IOTA en Nano.

IOTA

IOTA is een crypto project dat zich richt op Internet of Things. Dit is een concept waarbij elektronische apparaten op het internet worden aangesloten, en staat ook wel bekend als ‘smart home’.

Iedereen kan apparaten aan het IOTA netwerk aansluiten. Dit kan ieder apparaat zijn. Denk aan een slimme televisie, slimme magnetron, slimme lamp, slimme speaker, laptop, smartphone, etc. Via het netwerk kunnen gebruikers hun eigen apparaten besturen.

Daarvoor betalen gebruikers vrijwel geen kosten. Voor iedere transactie die ze via een apparaat uitvoeren, moeten ze zelf eerst twee andere transacties valideren. De nodes in het netwerk voorzien zichzelf op deze manier dus van de werking.

Nano

Nano maakt gebruik van een combinatie tussen DAG en blockchain. Iedere gebruiker heeft hier een eigen wallet en blockchain. Het is alleen mogelijk om wijzigingen op je eigen wallet en blockchain uit te voeren. Op het moment dat je een transactie uitvoert, moet deze door je eigen blockchain en door die van iemand anders geaccepteerd worden. Dan pas zal de transactie als valide gezien worden.

De grootte van Nano is ontzettend klein. Dit project staat er ook wel om bekend dat je de hele DAG/blockchain op je smartphone kunt opslaan. Deze smartphone kan dan ook als node gebruikt worden en transacties valideren. Je kunt alleen via een Nano-wallet NANO tokens naar andere gebruikers sturen. Zij moeten ook een Nano-wallet gebruiken om deze tokens te ontvangen.

Voordelen van DAG

Een DAG kan verschillende voordelen opleveren. Dat maakt dat sommige projecten ook niet zonder Directed Acyclic Graph kunnen bestaan.

 • Het valideren van transacties gaat veel sneller. Nodes kunnen transacties namelijk meteen aan elkaar koppelen, en dus hoeven de gebruikers niet te wachten totdat er een nieuw blok klaar is. Ook ontstaat er geen wachtrij voor een blok.
 • Betere schaalbaarheid dan een normale blockchain. Een DAG netwerk kan vrijwel oneindig opschalen. Het maakt daarom niet uit hoeveel transacties er over het netwerk worden verwerkt, want het netwerk kan ieder volume aan.
 • Lagere transactiekosten voor de gebruikers. Omdat alles veel sneller gaat en het netwerk beter schaalbaar is, zijn de transactiekosten veel lager dan bij een normale blockchain.
 • Iedereen kan een node opzetten. Er is geen speciale apparatuur nodig om een node op te zetten. Daarom is het veel goedkoper en makkelijker om een bijdrage te leveren aan de DAG. Vaak kun je een smartphone als node gebruiken.
 • Er wordt vrijwel geen energie geconsumeerd. De nodes in het netwerk zijn veel kleiner en strijden niet op basis van rekenkracht. Daarom wordt er veel minder energie geconsumeerd dan in bijvoorbeeld een PoW- of PoS-blockchain.
 • Ideaal voor bepaalde situaties. In sommige situaties werkt een DAG beter dan een blockchain. Bijvoorbeeld in het geval van IOTA. Dit project zou niet kunnen bestaan wanneer men hier een traditionele blockchain gebruikt.

Nadelen van DAG

Maar natuurlijk zijn er ook enkele nadelen te bedenken. Een DAG heeft dus ook zo zijn mindere kanten.

 • Een DAG wordt minder vaak gebruikt en is daarom minder vaak getest. Dit betekent dat mogelijke problemen nog niet bekend zijn, en deze later alsnog zouden kunnen optreden. Dat zou voor problemen kunnen zorgen. Blockchains zijn daarentegen wel op grote schaal getest. Veel problemen kunnen al worden aangepakt.
 • Omdat DAG minder bekend is weten veel crypto handelaren niet hoe het werkt en wat het is. Daarom zullen zij minder snel investeren in een cryptocurrency die DAG gebruikt. 

DAG vs. Blockchain

Sommige mensen zijn een voorstander van Directed Acyclic Graph, terwijl anderen juist eerder de kant van blockchain kiezen. Er zijn verschillende argumenten te bedenken waarom een DAG beter dan blockchain is, terwijl dat andersom ook het geval is.

Een DAG is beter dan blockchain omdat het sneller en goedkoper transacties kan verwerken. Je betaalt vrijwel geen transactiekosten, wat DAG ideaal voor microtransacties maakt. Ook heb je geen speciale apparatuur nodig om een node binnen een DAG-netwerk op te zetten. Dan geldt ook nog dat een DAG veel minder energie consumeert dan de blockchain.

De blockchain is beter dan DAG omdat het veel beter is getest. We kennen de kwetsbaarheden van de blockchaintechnologie en kunnen deze problemen oplossen. Dit maakt de blockchain ook een stuk veiliger dan DAG. Ook is een blockchain veel goedkoper wanneer je een groot aantal transacties uitvoert.

Maar bovenal geldt dat beide technologieën de beste zijn. Het ligt puur en alleen aan de situatie waarin deze gebruikt wordt. In sommige gevallen werkt een DAG beter dan een blockchain, zoals je bij IOTA en Nano hebt gezien. Dat geldt voornamelijk voor het uitvoeren van microtransacties. Een blockchain is juist beter voor het verwerken van grote aantallen transacties. Daarom worden dApps ook op blockchains ontwikkeld.

Conclusie

DAG staat voor Directed Acyclic Graph en is een datastructuur. Met een DAG kunnen we bepaalde datastromen modelleren. Ideaal voor wiskundigen en economen, maar sinds kort ook voor ontwikkelaars van cryptocurrencies. Steeds vaker worden cryptocurrencies op een DAG gebouwd. En dat is natuurlijk niet zonder reden.

Bij een DAG worden transacties direct aan elkaar gekoppeld. Ze worden dus niet in blokken geplaatst, wat ervoor zorgt dat een DAG beter schaalbaar is. Gebruikers kunnen goedkoop en snel transacties uitvoeren. Het is mogelijk om al een node op te zetten zonder speciale apparatuur aan te schaffen: vaak is een smartphone al voldoende.

Voor sommige crypto projecten werkt een DAG veel beter dan een blockchain. Denk maar eens aan IOTA en Nano. Met een blockchain zouden deze projecten niet bestaan. In andere projecten werkt een blockchain beter. Er is daarom geen technologie die beter is; dit ligt puur en alleen aan de situatie waarin de technologie gebruikt wordt.

Bitcoin grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu