Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > OPEC verlaagt verwachtingen voor vraag naar olie opnieuw

OPEC verlaagt verwachtingen voor vraag naar olie opnieuw

OPEC verlaagt verwachtingen voor vraag naar olie opnieuw

zaterdag 19 november 2022 - door Steven Anthonis - @stevenanthonis

Al voor de vijfde keer sinds april verlaagt de OPEC de verwachtingen voor de vraag naar olie voor de rest van dit jaar en volledig 2023.

In het maandelijkse rapport over de oliemarkten stipt de OPEC aan dat de vertragende economische groei en de nog steeds strenge Covid-19 politiek in China de vraag naar olie negatief zullen beïnvloeden.

De vrees voor een recessie vertaalt zich nu al in een verzwakkende olieprijs. Volgens Holger Schmieding, hoofdeconoom van Berenberg, zal de economische terugval stevig zijn. "Het consumentenvertrouwen is al zo hard gedaald dat een recessie vermoedelijk niet zo mild zal zijn", klinkt het.

De grote vraag is dus hoe sterk de economie aan het vertragen is. Hoe groter de groeivertraging, hoe zwaarder de impact op de olieprijs. De vraag naar olie zal dan immers harder terug vallen.

Technische analyse

Kijken we naar de weekgrafiek van olie, dan zien we heel wat signalen van een berenmarkt. Laten we eerst even kijken wat er eind 2020 gebeurde: twee groene pijlen wijzen op de 21 RSI die boven de 50 ging en de MACD die boven de nullijn ging. Wat later volgde een golden cross tussen de 20 en 50 EMA. Daarna steeg de olieprijs van pakweg 50 dollar tot meer dan 120 dollar.

OPEC verlaagt verwachtingen voor vraag naar olie opnieuw

Grafiek: Tradingview

Nu staan de omgekeerde signalen op de grafiek. De 21 RSI ging in augustus al onder de 50 en de MACD volgde even later. Beide indicatoren gaven daarmee aan dat de draai naar een berenmarkt werd ingezet. We herstelden nog flink in oktober, maar rond de 100 dollar stokte het herstel. En vandaag staat er opnieuw een lange rode kaars op de grafiek en maken de 20 en 50 EMA bijna een dead cross.

Het plaatje ziet er dan ook bearish uit en de $77 lijkt een eerste logische target. Komt er toch nog een herstel, dan verwachten we aan de bovenkant weerstand tussen de $95 en $100. Komen we boven dat laatste niveau, dan klaart het plaatje weer wat op en vervalt het bearish scenario.

Inspelen op een dalende olieprijs is mogelijk met CFD's. Vergelijk CFD brokers.

Grafiek van Brent olieGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu