Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Aptos (APT)?

Wat is Aptos (APT)?

Wat is Aptos (APT)?

zondag 06 november 2022 - door Matt

Aptos (APT) is een blockchain die is gecreëerd door voormalige Diem-ontwikkelaars. Dit is het project dat door Meta (het bedrijf achter Facebook) was opgezet.


Pas halverwege oktober 2022 lanceerde het officieel zijn mainnet. Kort na de lancering van het mainnet werd het project al snel populairder. Toch was het na de lancering nog niet mogelijk om applicaties of cryptocurrencies op het project te ontwikkelen en gebruiken. Wel was er al langere tijd meer over dit project bekend, want de whitepaper was al in augustus 2022 gelanceerd. Laten we snel eens gaan kijken naar wat er in deze whitepaper stond, door te kijken naar wat Aptos is en hoe je de Aptos crypto (APT) kunt kopen.

Wat is Aptos (APT)?

Aptos wordt door haar ontwikkelaars omschreven als de meest veilige en schaalbare layer 1 blockchain. De blockchain, die is gebouwd door voormalige Diem-ontwikkelaars (die dus in dienst waren van Meta), is gebouwd met de Move programmeertaal. Deze programmeertaal werd oorspronkelijk door Meta ontwikkeld voor haar Diem stablecoin, maar is afgeleid van Rust. Dit is de programmeertaal die wordt gebruikt door Solana (SOL), Polkadot (DOT) en Cosmos (ATOM).

In theorie maakt Move het mogelijk om op een veiligere manier applicaties aan te bieden dankzij de intrinsieke structuur van de taal. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de ruimte voor mogelijke aanvallen beperken. 

De Aptos-blockchain zou naar eigen zeggen tot 130.000 transacties per seconde (TPS) kunnen verwerken. Daarbij komt de veiligheid van de blockchain niet in het geding. Deze hoge TPS is mede mogelijk door het consensus mechanisme dat Aptos gebruikt: AptosBFT V4.

Het mainnet is halverwege oktober 2022 gelanceerd, maar er was toen nog maar weinig mogelijk met de blockchain. Zo konden ontwikkelaars nog geen applicaties op Aptos bouwen, en draaide zelfs de APT-cryptocurrency nog niet op Aptos. Later zal het wel mogelijk zijn om decentrale applicaties (dApps), wallets, DeFi-oplossingen, oracles, protocollen en NFT’s op Aptos te ontwikkelen. Wanneer dat zal zijn, is kort na de lancering van het mainnet nog niet bekend.

Door wie is Aptos ontwikkeld?

Aan de oorsprong van dit project liggen Mo Shaikh en Avery Ching, twee voormalige medewerkers van het door Facebook (Meta) ontwikkelde Diem project. Zij hebben ook deelgenomen aan de creatie van Move. Dit is een programmeertaal voor smart contracts die door Meta zijn ontwikkeld. Deze programmeertaal is open-source en kan dus ook voor andere projecten gebruikt worden.

Hoe werkt Aptos?

Aptos gebruikt AptosBFT V4 als consensus mechanisme. Onder de motorkap maakt AptosBFT V4 gebruik van een Proof of Stake byzantine fault-tolerant (BFT) mechanisme. De kans is groot dat dit je bekend voorkomt, want BFT wordt door vrijwel iedere blockchain gebruikt. Het consensus mechanisme zorgt ervoor dat transacties door validators verwerkt wordt. Zij moeten APT staken om gekozen te worden voor de verificatie van transacties, alsook voor het maken en toevoegen van nieuwe blokken.

Wat de prestaties betreft, wil Aptos een revolutie in de blockchain industrie teweeg brengen door een verwerkingscapaciteit van 130.000 transacties per seconde na te streven. De AptosBFT V4 speelt een grote rol bij de realisatie van deze grote verwerkingscapaciteit.

Waarvoor kun je Aptos (APT) gebruiken?

Aptos is een blockchain die door ontwikkelaars gebruikt kan worden voor het bouwen van applicaties. De blockchain biedt namelijk ondersteuning voor smart contracts. Deze smart contracts kunnen door ontwikkelaars gebruikt worden voor de ontwikkeling van dApps. Maar ook is het mogelijk om NFT’s (non-fungible tokens) middels deze smart contracts op de Aptos-blockchain te laten draaien. Evengoed kunnen ontwikkelaars cryptocurrencies (tokens) ontwikkelen en laten draaien op Aptos.

Iedereen is in staat om dApps op Aptos te gebruiken. Ook kan iedereen crypto tokens over de Aptos-blockchain versturen. Daarvoor hoeft men alleen een Aptos-wallet op te zetten en APT tokens aan zijn wallet toe te voegen. Voor het gebruik van de blockchain betaal je namelijk transactiekosten met APT crypto’s. De hoogte van deze transactiekosten zijn nog niet precies bekend, maar zullen naar verwachting vele malen lager zijn dan we van bijvoorbeeld Ethereum gewend zijn. Ook zal een transactie naar verwachting binnen één seconde al verwerkt zijn.

De APT coin van Aptos

APT is de cryptocurrency van Aptos. Deze cryptocurrency speelt een belangrijke rol binnen de Aptos-blockchain. Zo zullen gebruikers de APT munt gebruiken voor het betalen van de transactiekosten. Deze transactiekosten betalen ze aan de validators in het netwerk, want zij zorgen voor de validatie van transacties en het maken van blokken.

Het is mogelijk om een node op te zetten om APT te staken. Door APT te staken kun je nieuwe APT crypto tokens verdienen. Je kunt dus een passief inkomen met Aptos verdienen.

Ook zal APT een governance rol krijgen. Dit betekent dat het mogelijk is om met de APT cryptocoin te stemmen over de toekomst van het project. Ondanks dat een aantal ontwikkelaars het project leiden, zal ook de community inspraak hebben binnen het project.

APT coin tokenomics

Er zal een totale maximale voorraad van 1 miljard APT tokens zijn. Deze tokens gaan nog niet allemaal in omloop, maar zullen over de komende 10 jaar verdeeld worden (het gaat hier om de tokens die aan de community en foundation toegekend zijn). De verdeling van de APT crypto ziet er als volgt uit:

  • 510 miljoen APT (51,02%) is voor de community;
  • 190 miljoen APT (19%) is voor de belangrijkste bijdragers;
  • 165 miljoen APT (16,5%) is voor de Aptos Foundation;
  • 135 miljoen APT (13,48%) is voor de investeerders.

Kun je Aptos (APT) staken?

Het is mogelijk om Aptos te staken. Iedereen die een passief inkomen met crypto wilt verdienen, kan ervoor kiezen om APT te kopen en deze APT te staken. Je kunt Aptos staken door een validator op te zetten binnen het netwerk van Aptos. Maar het is veel makkelijker om jouw stake te delegeren naar een andere validator. Deze validator zet jouw APT crypto in voor staking en deelt vervolgens de opgehaalde beloningen.

Kun je Aptos (APT) minen?

Aptos gebruikt geen Proof-of-Work consensus mechanisme, en daarom is het niet mogelijk om Aptos te minen. Er zijn dus ook geen miners actief binnen het Aptos-netwerk. In plaats daarvan kun je Aptos staken.

Waar kun je Aptos (APT) kopen?

Wil je Aptos (APT) kopen? Aptos is een vrij nieuwe cryptocurrency, en daarom is Aptos nog niet bij iedere exchange in Nederland en België te koop. Wij zijn op zoek gegaan naar een Nederlandse crypto exchange die Aptos ondersteunt en hebben goed nieuws.

Je koopt de APT cryptocurrency van Aptos bij Coinmerce of Litebit. Hier kun je Aptos met iDeal, creditcard, SEPA, Bancontact, MyBank en Giropay kopen. Coinmerce rekent lage transactiekosten en geen stortingskosten. Dat betekent dat je de betaalmethodes zonder extra kosten kunt gebruiken. Naar Aptos kun je nog meer dan 120 andere cryptocurrencies bij Coinmerce kopen. Litebit biedt meer dan 90 coins aan.

Waar Aptos crypto bewaren?

Wil je jouw Aptos crypto bewaren? Dat kun je doen in de wallet van de crypto exchange waar je Aptos koopt. Dat is makkelijk, maar niet altijd even veilig. Een software wallet is namelijk makkelijker te hacken dan een hardware wallet. Daarom raden crypto experts het gebruik van een hardware wallet aan, ook wel cold wallet genoemd.

Ledger en Trezor zijn hardware wallets die de Aptos crypto ondersteunen. Je kunt jouw APT crypto dus van de crypto exchange verplaatsen naar jouw hardware wallet.

Opgelet: Aptos is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu