Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Livepeer (LPT)?

Wat is Livepeer (LPT)?

Wat is Livepeer (LPT)?

donderdag 20 oktober 2022 - door Matt

Kijk jij wel eens naar video’s op streaming platformen zoals YouTube en Netflix? Je bent natuurlijk niet de enige...


Sinds het ontstaan van het internet kunnen we media op een andere manier dan voorheen consumeren. Maar ook het creëren van content gaat heel anders dan voorheen het geval was. Deze nieuwe technieken bieden kansen maar zorgen ook op hun beurt voor nieuwe problemen. Een van deze problemen is het transcoderen van videocontent, want vaak duur is en veel tijd kost.

Een aantal mensen wilden dit probleem oplossen door het transcoderen naar de blockchain te verplaatsen. Daarvoor richtten ze een eigen blockchain op, genaamd Livepeer. Laten we eens gaan kijken naar wat Livepeer is en waar het voor gebruikt kan worden.

Wat is Livepeer (LPT)?

Livepeer is een decentrale dienst die tot doel heeft de kosten van streaming of video-on-demand applicaties en producten te verlagen. Het is belangrijk om te weten dat Livepeer geen mainstream videoplatform of decentraal alternatief voor Netflix of YouTube is. Het is eerder een product voor makers van content die hun video’s in verschillende formaten willen weergeven. We noemen dit ook wel transcodering. Livepeer zorgt ervoor dat het werk over de verschillende nodes in het blockchainnetwerk wordt uitgevoerd.

Waarom is Livepeer zo interessant? Voor bedrijven kan het gebruik van Livepeer leiden tot een halvering van de kosten in vergelijking met traditionele, centrale oplossingen voor videotranscodering.

Lagere kosten door Livepeer

Streaming van video brengt hoge kosten met zich mee voor ontwikkelaars van applicaties. Consumenten zien of begrijpen deze verborgen kosten misschien niet direct, maar ze kunnen hun wel in rekening worden gebracht in de vorm van servicekosten of de verkoop van hun gegevens.

Door deze kosten te verlagen via blockchain kan de Livepeer crypto nieuwe soorten videotoepassingen en bedrijfsmodellen laten ontwikkelen. In ruil daarvoor kunnen gebruikers hun rekenkracht beschikbaar stellen en beloningen verdienen.

Hoe werkt Livepeer?

Livepeer vertrouwt op zijn Orchestrators. Dit zijn mensen die hun computers aan het netwerk hebben verbonden om verzoeken voor transcodering uit te voeren. Een applicatieontwikkelaar kan zo’n verzoek indienen, waarna de Orchestrators deze verzoeken kunnen oppakken en uitvoeren.

Orchestrators verhandelen als het ware hun CPU- en GPU-kracht en bandbreedte voor cryptocurrency. Binnen het netwerk van Livepeer worden deze Orchestrators ook wel Video Miners genoemd (refererend naar de miners in het Bitcoin-netwerk.

Ontwikkelaar kunnen het Livepeer-netwerk gebruiken om transcoderingen te laten uitvoeren. Daarvoor moeten zij met LPT tokens betalen. Iemand die LPT tokens bezit kan zijn tokens overigens ook naar een Orchestrator versturen waarna de Orchestrators de tokens kan inzetten voor staking. Wanneer een Orchestrator beloningen ontvangt voor het werk dat hij heeft uitgevoerd, wordt de beloning verdeeld met iedereen die een bijdrage aan de staking heeft geleverd.

Wat kun je doen met Livepeer?

Aangezien Livepeer geen streamingdienst is, is de kans groot dat je misschien niet kunt inschatten hoe belangrijk het project is. Het transcoderen van video’s is misschien niet iets waar je meteen een beeld bij kunt krijgen. Dat begrijpen we, en daarom leggen we nog graag even uit wat je precies kunt doen met Livepeer.

Ontwikkelaars van applicaties zien Livepeer als een meer kosteneffectieve oplossing dan centrale diensten die hetzelfde doen, waardoor ze de kosten voor het implementeren van video functionaliteit in hun diensten kunnen beperken. Deze functies moeten ze namelijk inkopen om het te kunnen toevoegen aan hun applicaties.

Deelnemers van het Livepeer-netwerk worden geprikkeld om hun computer aan te sluiten, omdat zij LPT tokens kunnen verdienen wanneer ze een bijdrage leveren. Het zorgt er vervolgens voor dat het netwerk van liquiditeit wordt voorzien, omdat alle tokens in het netwerkprotocol worden vastgezet.

De LPT token van Livepeer

De native token van Livepeer is LPT. Dit is een ERC-20 token waarvan alle transacties publiekelijk en transparant in te zien zijn op Etherscan. Dit token is de ruggengraat van het Livepeer-netwerk en heeft een belangrijke rol, gezien alle betrokken partijen van de token gebruik kunnen (en moeten) maken.

De LPT-cryptocurrency wordt gebruikt om de transactiekosten op het Livepeer-netwerk te betalen. Bovendien helpt de token om een eerlijke houding van alle nodes aan te moedigen. Iedereen die als node een bijdrage levert aan het netwerk kan namelijk inkomsten verdienen met de LPT-cryptocurrency.

Je zult LPT tokens nodig moeten hebben om video's te transcoderen en te distribueren op het Livepeer-netwerk. Hoe meer LPT tokens iemand kan vastzetten, hoe actiever hij kan bijdragen aan de werking en veiligheid van het Livepeer-netwerk. Dit betekent dat deze nodes ook grotere beloningen kunnen verdienen.

Natuurlijk kan de LPT token ook gebruikt worden voor speculatie. We zien veel crypto handelaren in Nederland en België LPT tokens kopen wanneer zij verwachten dat de prijs van LPT in de toekomst gaat stijgen.

Kun je Livepeer staken?

Het is mogelijk om Livepeer te staken. Zo kun je een passief inkomen met Livepeer verdienen. Let wel op, want het opzetten van een validator node kan best lastig zijn. Je hebt hier redelijk wat technische kennis voor nodig. Daarom is het misschien slimmer om het staken van LPT uit te besteden. Je kunt LPT staking delegeren aan een andere validator node. Die zal de opbrengsten uit staking verdelen met alle delegators (zoals jij).

Kun je Livepeer minen?

Je kunt Livepeer niet minen. Het netwerk gebruikt namelijk geen Proof-of-Work. Er zijn dus ook geen miners actief binnen het Livepeer-netwerk. Je kunt Livepeer wel staken omdat het gebruik maakt van een op Proof-of-Stake gebaseerd consensus mechanisme.

Waar kun je Livepeer (LPT tokens) kopen?

Wil je Livepeer crypto kopen? Dan doe je dat bij een Nederlandse crypto exchange zoals Bitvavo of Bitcoin Meester. Waarom hier? Omdat je hier bij een betrouwbare exchange op een veilige manier en goedkoop LPT tokens kunt kopen. Daarom zien we dat mensen in Nederland en België Livepeer kopen bij Bitvavo of Bitcoin Meester.

Voor het kopen LPT bij deze exchanges heb je een account nodig. Dat kun je snel en eenvoudig aanmaken op de website van deze exchange. Vervolgens reken je jouw LPT crypto af met iDEAL, SEPA, Bancontact of creditcard. Wel zo makkelijk, toch?

Hoe Livepeer crypto bewaren?

Na de aankoop wil je Livepeer crypto tokens op de juiste manier bewaren. Dat kan in iedere Ethereum wallet die ondersteuning biedt aan ERC20 tokens. Je hebt geluk, want vrijwel iedere crypto wallet biedt deze ondersteuning. Controleer altijd nog even voor de zekerheid op de website van de crypto wallet of LPT wordt gedekt. Metamask en Trust Wallet zijn bekende wallets waar je Livepeer coins kunt bewaren.

Het is ook mogelijk om Livepeer crypto coins in een hardware wallet van Trezor of Ledger te bewaren. Dit is de veiligste manier voor de opslag van Livepeer.

Opgelet: LPT is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Livepeer grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu