Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Porsche IPO, niet slecht maar laaiend enthousiast worden we er ook niet van

Porsche IPO, niet slecht maar laaiend enthousiast worden we er ook niet van

Porsche IPO, niet slecht maar laaiend enthousiast worden we er ook niet van

zaterdag 01 oktober 2022 - door Laurens

Een blik op de eerste twee beursdagen van Porsche.

Laat me om te beginnen duidelijk zijn. Dit artikel gaat niet om wat wij denken van het aandeel van Porsche, met de ticker P911. Noch willen wij in dit artikel enig financieel advies meegeven. Wat we wel willen doen, is de eerste dagen van Porsche op de beurs bespreken. We zullen onze opinie aan je voorstellen, en proberen om duidelijkheid te scheppen over waarom het aandeel nog niet echt van de grond is gekomen. Ook belangrijk: in dit artikel spreken we over Porsche P911, niet over de holding die al langer beursgenoteerd was.

Waarover hebben we het?

Op donderdag 29 september 2022 verscheen het aandeel van Porsche, met de ticker P911, voor het eerst op het koersenbord. Volgens de gegevens van Google Finance (onder voorbehoud van fouten), opende het aandeel aan een prijs van 82,5 euro. Vrijdag zou het aandeel (opnieuw volgens Google Finance en onder voorbehoud van fouten) afgesloten zijn op 82,48 euro. Een kleine fractie onder de openingskoers van donderdag dus, maar niet echt iets wereldschokkend. 

Velen hadden echter gedacht dat het aandeel vrij snel zou gaan stijgen wanneer het zijn eerste uren op de beurs zat. In het begin gebeurde dat inderdaad ook wel. Intraday begon het aandeel te stijgen, maar tegen het einde van de dag verdampte deze winst opnieuw. De vraag is nu hoe dat komt. Wij zien zelf twee belangrijke redenen hiervoor.

Porsche was “correct” gewaardeerd

Een eerste mogelijkheid, is dat de markt vond dat Porsche correct gewaardeerd stond. In dat geval hadden investeerders geen incentives om het aandeel in grote mate aan te kopen. We weten bovendien niet hoe het zat met de volumes. Het is gerust mogelijk dat veel aandelen van hand gewisseld zijn, maar dat beide partijen een prijs overeenkwamen die dicht bij de 82,5 euro lag.

Of het bedrijf volgens de markt echt correct gewaardeerd is, dat zullen we pas in de komende weken en maanden gaan zien. Er kan namelijk nog een andere reden zijn waarom het aandeel tijdens zijn eerste twee dagen vrij vlak noteerde.

Het beursklimaat was niet optimaal

De dag dat Porsche naar de beurs werd gebracht, was namelijk niet de beste beursdag. Het algemene sentiment was zeer negatief en vele aandelen tekenden grote verliezen op. Het is dus ook gerust mogelijk dat investeerders nog even afwachten tot de tijden wat rustiger worden en er meer duidelijkheid ontstaat. Vrijdag drongen de beurzen hun verliezen van donderdag dan wel weer een stukje terug, maar Porsche had nog geen verliezen geleden en ging er dus ook niet echt op vooruit. 

Omwille van deze twee redenen denken wij dat het aandeel vrij vlak noteert. Wat er in de toekomst zal gebeuren, dat moeten we afwachten. Misschien blijft het aandeel vlak noteren, maar het is net zo goed mogelijk dat de koers in de nabije toekomst gaat stijgen of dalen. Niemand kan dat voorspellen.

Als je wil investeren in een aandeel, doe dan steeds je eigen onderzoek. Weet bovendien dat je met beleggen in aandelen je hele inleg kunt verliezen.

Grafiek van PorscheGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu