Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Meta blijft dalen in waarde: Wat is er aan de hand?

Meta blijft dalen in waarde: Wat is er aan de hand?

Meta blijft dalen in waarde: Wat is er aan de hand?

zondag 02 oktober 2022 - door Talitha

Vorig jaar was Facebook nog 1 biljard dollar waard. Nadat het bedrijf zich officieel Meta ging noemen, is het met ongeveer 65% in waarde gedaald.

Op het moment staan de aandelen op het laagst sinds januari 2019. Dit heeft te maken met het feit dat investeerders vertrouwen hebben verloren in het platform. De social media kant trok altijd veel adverteerders, maar sinds de verandering in beleid blijven nieuwe gebruikers weg. De Metaverse, Meta’s virtuele wereld, trekt dan ook veel minder bezoekers dan voorspeld.

CEO Mark Zuckerberg heeft miljarden dollars in de Metaverse gestoken. Hij hoopt dat de virtuele wereld binnen tien jaar meer dan een miljard gebruikers heeft. Mensen zullen producten kopen en verkopen op het platform, waardoor het de grootste marktplaats van het internet moet worden.

Investeerders zijn niet zo hoopvol. Aandelen worden in grote hoeveelheden verkocht. Sommige economen zeggen zelfs dat Meta niet zal kunnen herstellen van deze daling in waarde. Het bedrijf loopt niet het risico om failliet te gaan, maar verder groeien zal de komende jaren flink lastig worden.

Imagoproblemen

In januari 2019 was Facebook ook in de problemen geraakt, dit keer door imagoproblemen. Het bedrijf was verwikkeld in een privacyschandaal. Data van gebruikers werd zonder toestemming doorverkocht aan derde partijen.

Vervolgens kwam een voormalig medewerker van Facebook naar voren. Deze publiceerde bewijs dat het bedrijf wist van de schade die het aanrichtte bij jonge kinderen, maar niets met deze informatie deed. Depressie in tieners was direct te linken met hun gebruik van Facebook en Instagram (wat ook onderdeel is van Meta).

Sommige experts denken dat de naamsverandering van het bedrijf gebruikt wordt om deze imagoproblemen in het verleden achter te laten. Zuckerberg heeft zelf echter geen veranderingen in de bedrijfscultuur aangegeven. Een naam alleen is dus niet voldoende. 

De Metaverse

Zuckerberg heeft alles ingezet op de Metaverse. Zijn intuïtie is vaker gunstig gebleken, zelfs als hij veel tegengas van anderen in de tech industrie kreeg. Zijn beslissing om van Facebook een mobiele app te maken was tien jaar geleden bijvoorbeeld zeer controversieel. Nu kunnen we ons geen wereld zonder voorstellen. 

Daarom zijn er ook enkele investeerders die nu voor een goede prijs de aandelen van Meta opkopen. Zij hopen dat Zuckerberg gelijk heeft, en dat Meta daadwerkelijk een platform van ongekende grootte en populariteit wordt.

Beurshuizen

De meeste beurshuizen blijven wel positief voor het aandeel. Onder 34 ratings vinden we 27 koopadviezen, 5 houden en slechts 2 verkoopadviezen. Morgan Stanley geeft een koopadvies en een koersdoel van $225, zo'n 65% boven de slotkoers van vrijdag die op 135,68 dollar lag. Piper Sandler geeft een houden advies en een koersdoel van $175. 

Grafiek van Meta PlatformsGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu