Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Rusland verandert wetgeving rondom crypto

Rusland verandert wetgeving rondom crypto

Rusland verandert wetgeving rondom crypto

zondag 25 september 2022 - door Talitha

De Russische Centrale Bank is samen met het ministerie van Financiën tot een overeenkomst gekomen: Crypto mag gebruikt worden voor betalingen naar het buitenland.

Eerder stond het land nog bekend om haar strenge maatregelen tegen cryptocurrency.

De Russische vice-premier Aleksey Moiseev heeft op donderdag 22 september aangegeven dat de Centrale Bank akkoord is gegaan met zijn voorstel. Er werd al langer gesproken over de mogelijkheid dat Rusland met cryptocurrency meer buitenlands geld binnen kan halen.

De Russische inval in Oekraïne heeft geleid tot economische sancties van veel Westerse landen. Een maatregel van de sanctie is dat Russische banken geen geld meer uit het buitenland kunnen ontvangen. Met crypto wordt hier dus een omzeiling voor gemaakt.

Eerder was de Russische overheid nog sceptisch over cryptocurrency. Het gebrek aan regulatie zorgde ervoor dat buitenlandse betalingen met crypto niet toegestaan werden. Moiseev zei destijds dat er eerst een infrastructuur gebouwd moest worden om beter toezicht te kunnen houden op de betalingen.

Moiseev gaf aan dat Rusland het tempo van de rest van de wereld bij moest kunnen houden, en daarom toch open staat voor buitenlandse betalingen. Wel geeft hij aan dat de Centrale Bank de betalingen in de gaten blijft houden om witwassen tegen te gaan.

Rusland en cryptocurrency

Hoewel Rusland nu positief tegenover crypto lijkt te staan, was het in het verleden anders. In januari van dit jaar werd nog gezegd dat de digitale valuta een bedreiging vormt voor de infrastructuur van de binnenlandse economie. Ook crypto mining werd aangepakt. Dit zou het initiatief voor groene energie in het land tegengaan. 

Toch werd crypto nooit helemaal verboden. In plaats daarvan werden strenge maatregelen vastgesteld om de digitale betalingen te kunnen reguleren. Ook was men bang voor een ‘zwarte markt’ als het ging om crypto in Rusland. 

In april van dit jaar werd een wet voorgesteld om zowel binnenlandse crypto overboekingen als crypto mining legaal te maken. President Putin heeft echter tegen gestemd. 

Bitcoin grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu