Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Uitkijken naar nieuwe Ethereum upgrades

Uitkijken naar nieuwe Ethereum upgrades

Uitkijken naar nieuwe Ethereum upgrades

donderdag 22 september 2022 - door Matt

Hoewel de Merge nog maar een week achter de rug is, kunnen we alweer uitkijken naar nieuwe upgrades aan het Ethereum netwerk.

We hebben er lang op moeten wachten: The Merge. Dit is de benaming die werd gegeven aan de samenvoeging van de Beacon Chain en het main net, waardoor Ethereum officieel over zou gaan naar Proof of Stake. Hiervoor maakte de blockchain al sinds 2014 gebruik van Proof of Work. Enkele jaren geleden werd besloten om de overgang naar Proof of Stake te maken. Dit zou de schaalbaarheid van Ethereum moet verbeteren. Ook hoopte de Ethereum-community hiermee de energieconsumptie te beperken.

Ondanks dat de meeste mensen in de community van Ethereum naar The Merge uit hebben gekeken, is de upgrade naar Ethereum 2.0 hiermee nog niet afgerond. Sterker nog, we zullen nog even moeten wachten voordat dit zover is. Laten we eens gaan kijken naar hoe The Merge ging, wat deze gebeurtenis voor de Ethereum prijs heeft betekend en hoe het vervolg van Ethereum 2.0 eruit ziet.

The Merge afgerond: Ethereum maakt nu gebruik van Proof of Stake

Ethereums (ETH) langverwachte overgang van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS), gerealiseerd door The Merge, is eindelijk succesvol afgerond. De zogeheten en ondertussen beroemde Terminal Total Difficulty (TTD) vond op 15 september 2022 rond 8:42 uur Nederlandse tijd plaats.

Hoewel het enige tijd zal duren om de laatste aanpassingen van de gehele Ethereum 2.0 af te ronden, is alles voorlopig volgens plan verlopen. Na deze fusie tussen de Beacon Chain en het main net ontvangen miners geen inkomsten meer voor productie van blokken. Deze taak hebben ze nu doorgegeven aan de validators in het netwerk van Ethereum.

Terwijl een deel van het ecosysteem vreesde dat miners "de stekker eruit zouden trekken" in een poging de komst van Proof of Stake te vertragen, was Vitalik Buterin zelf verbaasd dat de meerderheid van de miners mee heeft gedaan tot het einde van Proof-of-Work er effectief kwam. Hij merkte op dat de daling van de hashrate minder opvallend was dan verwacht, ver van de 50% die sommigen voorspelden. Zij meenden dat miners al lang voor de merge hun toestellen zouden inzetten in andere blockchain netwerken.

Het laatste PoW-blok op Ethereum

We zullen dus geen PoW-blokken meer op Ethereum tegenkomen in het vervolg. Het laatste PoW-blok werd volledig door Vanity Blocks besteedt en aan de blockchain van Ethereum toegevoegd. Een bijzonder blok dus, want deze bevatte slechts één transactie. Hiervoor heeft Vanity Blocks 30,2 Ethereum betaald, wat op dat moment meer dan $50.000 waard was.

Deze transactie was de minting van een NFT die vervolgens op OpenSea is aangeboden. Zoals je waarschijnlijk begrijpt, is deze NFT voor veel geld aangeboden.

Hoe ontwikkelde de prijs van Ethereum na The Merge?

Veel mensen verwachtten een verandering in de prijs van Ethereum zodra The Merge zou zijn afgerond. Een deel van deze mensen gingen ervan uit dat de prijs omhoog zou schieten. De overgang naar Proof of Stake is een grote gebeurtenis waar al lang naar uitgekeken wordt. Deze overgang moest er ook voor zorgen dat de transactiekosten zouden dalen en de verwerkingstijd zou dalen.

Een andere groep mensen gingen er echter vanuit dat de prijs van Ethereum zou gaan dalen. Het was namelijk niet zeker dat The Merge ook succesvol uitgevoerd zou worden. Zo werd ook gedacht dat The Merge zou kunnen uitlopen op een groot fiasco. Dit zou de prijs van Ethereum flink doen laten dalen.

Laten we eens kijken naar wat er daadwerkelijk is gebeurd. Als we de koers van Ethereum erbij pakken zien we dat de prijs op vrijdag 16 september rond 8.30 in de buurt van $1.450 lag. Dit betekent dat de prijs kort na de update is gedaald, want voordat de update was uitgevoerd lag de waarde op $1.600. Ongeveer een week na The Merge is de prijs verder gedaald naar een prijsniveau dat in de buurt van $1.300 ligt.

Deze prijsverandering zegt natuurlijk nog niks over het verdere verloop. De algehele upgrade naar Ethereum 2.0 is namelijk nog niet volledig uitgevoerd. Daarom is het nog afwachten of de upgrade naar ETH 2.0 een positief of negatief effect heeft op de ETH prijs. Dit kan volgens experts nog enkele jaren in beslag nemen.

Hoe reageerden crypto exchanges en dApps op The Merge?

Zoals eerder ook was aangekondigd, hebben crypto exchanges de opnames en stortingen van ETH en ERC-20 tokens opgeschort om op veilig te spelen. 

Op lending en borrowing platforms zoals Aave (AAVE) zijn de rentetarieven kortstondig geëxplodeerd door een toename in de vraag naar Ethereum. Ook deze platforms moesten, zoals ook al eerder was aangekondigd, het lenen en uitlenen tijdelijk opschorten. Het verdienen van een rendement op Ethereum was dus voor korte termijn niet mogelijk en na de Merge zagen we opnieuw normale rentetarieven.

Al snel was het weer mogelijk om Ethereum en ERC-20 tokens op te nemen, te storten en te verhandelen. 

Hoe ziet de toekomst van de upgrade naar Ethereum 2.0 eruit?

The Merge, hoewel deze natuurlijk historisch is, was slechts één stap in het verbeteren van de schaalbaarheid van Ethereum. Er is nog een lange weg te gaan naar de 100.000 transacties per seconde waar Vitalik Buterin openlijk op hoopt. De volgende stap naar de realisatie van deze doelstelling zal The Surge zijn.

The Surge is een upgrade waarbij Ethereum gebruik gaat maken van sharding. Veel andere blockchains, waaronder Cardano en Algorand, maken al gebruik van sharding. Het is een techniek die ervoor zorgt dat transacties op een andere manier worden opgeslagen. Validators kunnen hierdoor meer transacties in een blok plaatsen, waardoor het creëren van een blok ook veel sneller en goedkoper zal gaan.

Het is nog niet duidelijk wanneer de upgrade naar Ethereum 2.0 volledig kan worden afgerond. Men hoopt dat dit nog voor het einde van 2022 gebeurt. Toch hebben we in het verleden al gezien dat deadlines binnen de Ethereum 2.0 upgrade al vaker zijn uitgesteld.

In totaal zal de upgrade enkele jaren in beslag hebben genomen. Waar men eerst nog hoopte om de upgrade voor het einde van 2021 af te ronden, moeten we rekening houden met ongeveer één jaar aan vertraging.

Ethereum grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu