Online beleggen

Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Tezos (XTZ)?

Wat is Tezos (XTZ)?

Wat is Tezos (XTZ)?

donderdag 25 augustus 2022 - door Matt

Tezos is een crypto project dat door een Frans koppel is opgezet. Zij hebben als doel een blockchain te ontwikkelen die schaalbaar is en waar ontwikkelaars een eigen decentrale applicatie op kunnen ontwikkelen.


Zo willen ze concurreren met het grote Ethereum. Laten we eens gaan kijken naar hoe ze dat doen, door dieper in te gaan op wat Tezos is en hoe de blockchain werkt. We vertellen je ook waar je de XTZ cryptocurrency van Tezos kunt kopen.

Wat is Tezos?

Tezos is een Franse blockchain waar ontwikkelaars smart contracts op kunnen ontwikkelen. Dit maakt Tezos een concurrent van Ethereum. Het doel van Tezos is om decentrale applicaties (dApps) te ontwikkelen, met name in de context van Decentralized Finance (DeFi). 

Ondanks dat Tezos hetzelfde doel als Ethereum heeft, verschilt Tezos op drie manieren van Ethereum:

 • Tezos gebruikt nu al een Proof-of-Stake (PoS) consensus mechanisme, wat Tezos schaalbaarder zou maken;
 • Smart contracts op Tezos worden met Michelson geprogrammeerd;
 • Tezos is een blockchain met een intern governancesysteem.

Tezos haalde meer dan 230 miljoen dollar op via zijn ICO in de zomer van 2017. Een aantal problemen zorgde ervoor dat het project pas op 30 juni 2018 van start kon gaan. De Tezos Foundation is de organisatie achter het project. Het is de eerste die is gecontroleerd door een van de vier grootste accountantskantoren ter wereld: PwC.

Hoe werkt Tezos (XTZ)?

Tezos is een blockchain dat door middel van smart contracts ook decentrale applicaties (dApps) kan uitvoeren. De blockchain gebruikt de XTZ-cryptocurrency. Deze cryptocurrency wordt gebruikt om transactiekosten te betalen en validators te belonen die het netwerk beveiligen.

Liquid Proof-of-Stake (LPoS)

Het consensus mechanisme van Tezos is gebaseerd op Proof-of-Stake (PoS) en heet Liquid Proof-of-Stake (LPoS). Validators, ‘bakers’ genoemd, moeten minimaal 8.000 XTZ-tokens inzetten om mee te kunnen doen. Deze bakers worden beloond volgens het aantal XTZ tokens dat ze vastzetten. Jij kunt ook geld verdienen door XTZ-tokens vast te zetten in het Tezos-protocol. Dat kun je doen door zelf een validator op te zetten, maar natuurlijk ook door de stake uit te besteden aan een andere validator.

Michelson

Zoals alle blockchains is Tezos gebaseerd op een virtuele machine die op alle computers in het netwerk wordt uitgevoerd. Iedere bewerking in elk smart contract wordt door elke node gecontroleerd. In het geval van Tezos is de taal die door de virtuele machine wordt gebruikt de Michelson-taal.

Michelson is een programmeertaal die uiterst geschikt is voor formele verificatie en dus een betere beveiliging van smart contracts mogelijk maakt dan op Ethereum of andere vergelijkbare platformen. Deze eigenschap werd ontworpen om de verschillende hacks en bugs aan te pakken die Ethereum in de loop van zijn geschiedenis heeft meegemaakt, zoals het hacken van het contract van TheDAO in juni 2016. Maar natuurlijk ook de diefstal van fondsen van sommige DeFi protocollen in 2020.

Governance

Zoals we al zeiden, is Tezos een protocol met een eigen governance protocol. In dit systeem zijn de validators verantwoordelijk voor het stemmen over beslissingen die genomen moeten worden. Hun stem wordt gewogen door het aantal tokens dat zij hebben en ze inzetten: hoe meer tokens ze hebben, hoe meer invloed ze hebben op het systeem. Aangezien zij een aanzienlijk bedrag aan XTZ-tokens moeten inzetten om te kunnen stemmen, hebben zij een stimulans om de juiste beslissingen te nemen. Doen ze dat niet, dan kan de waarde van hun token dalen.

Teams en partners

Tezos is bedacht door Arthur Breitman en zijn vrouw Kathleen Breitman. Arthur is een voormalig computeringenieur die in de financiële sector heeft gewerkt bij Morgan Stanley en Goldman Sachs. Hij volgde de evolutie van Bitcoin op de voet, en besloot in 2014 Tezos te ontwikkelen door zijn white paper te publiceren onder het pseudoniem L.M. Goodman.

Kathleen komt ook uit de financiële sector en heeft gewerkt voor bedrijven als Bridgewater Associates en R3. Naast de twee oprichters, wordt de ontwikkeling van Tezos ook gesteund door de volgende organisaties:

 • Nomadic Labs - Een Frans team van ontwikkelaars gevestigd in Parijs;
 • Cryptium Labs - Een Zwitsers bedrijf dat onder meer meewerkt aan de ontwikkeling;
 • Chainlink - Een decentrale oracle;
 • INRIA - Frans onderzoeksinstituut;
 • BTG Pactual - Grootste onafhankelijke investeringsbank in Latijns-Amerika;
 • Dalma Capital - In Dubai gevestigde vermogensbeheerder;
 • Andra Capital - In San Francisco gevestigde investeringsmaatschappij.

Wat zijn de voordelen van Tezos?

 • De programmeertaal van Tezos, Michelson, is een stuk veiliger dan Solidity (Ethereum) en heeft minder last van problemen en bugs;
 • Het gebruikt Liquid Proof-of-Stake dat een stuk schaalbaarder is en ervoor zorgt validators voor de veiligheid van het netwerk zorgen;
 • Je kunt geld verdienen door als validator actief te zijn binnen het netwerk van Tezos;
 • Ontwikkelaars kunnen een eigen applicatie ontwikkelen op Tezos;
 • De bezitters van XTZ-tokens kunnen meebeslissen over de toekomst van het platform, omdat Tezos een intern governance systeem heeft.

Wat zijn de nadelen van Tezos?

 • Tezos heeft last van een groot aantal concurrenten, waar Ethereum, Cardano en Solana het belangrijkst van zijn. Dit zijn projecten die groter en bekender zijn dan Tezos;
 • Het governance systeem lijkt decentraal, maar in feite kunnen alleen mensen met veel geld meebeslissen over de toekomst, omdat men een groot aantal munten moet inzetten om te kunnen stemmen.

Waar kun je de Tezos cryptocurrency (XTZ) voor gebruiken?

XTZ wordt gebruikt voor het betalen van de transactiekosten op het netwerk van Tezos. Deze transactiekosten betaal je als gebruiker wanneer je tokens verstuurt of gebruik maakt van een decentrale applicatie. Ook worden validators beloond voor hun bijdrage aan het netwerk. Zij zetten XTZ-tokens in en ontvangen nieuwe XTZ-tokens als dank.

Veel crypto handelaren gebruik Tezos om geld te verdienen. De waarde van de XTZ cryptocurrency is de afgelopen jaren flink gestegen, alsook weer gedeeld. Tezos is dus een volatiele cryptocurrency. Ondanks dat een belegging in Tezos riskant is, kunnen crypto handelaren veel geld verdienen door Tezos op tijd te kopen en verkopen.

Hoe en waar kun je Tezos (XTZ) kopen?

Je kunt de XTZ-cryptocurrency van Tezos op vrijwel iedere crypto exchange en broker kopen. We raden je aan om gebruik te maken van BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Dit zijn vier Nederlandse exchanges die in Nederland en België populair zijn voor het kopen en verkopen van Tezos. Het voordeel van deze exchanges is dat je hier Tezos (XTZ) kunt kopen met iDEAL, creditcard, SEPA en Bancontact. Daarnaast rekenen deze crypto exchanges lage kosten, waardoor je goedkoop Tezos kunt kopen.

In welke crypto wallet Tezos (XTZ) bewaren?

Veel crypto wallets ondersteunen de XTZ-cryptocurrency van Tezos. Dit betekent dat je Tezos in een groot aantal crypto wallets kunt bewaren. Natuurlijk kun je Tezos laten staan in de wallet van de exchange waar je Tezos koopt, al betekent dit niet altijd dat je jouw Tezos daar veilig kunt laten staan. Het is beter om Tezos in een hardware wallet, ofwel cold wallet, te bewaren. Bekende hardware wallets van Ledger en Trezor ondersteunen de Tezos cryptovaluta. Ook de revolutionaire Belgische cold wallet NGRAVE ondersteunt XTZ. Hier kun je Tezos veilig bewaren.

Opgelet: Tezos is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Tezos grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu