Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Recessievrees drukt olieprijzen

Recessievrees drukt olieprijzen

Recessievrees drukt olieprijzen

dinsdag 23 augustus 2022 - door Steven Anthonis - @stevenanthonis

De vrees voor een stevige daling van de vraag in de belangrijkste afzetmarkten zet de de olieprijs onder druk.

De oliemarkten maakten zich de voorbije weken zorgen over een recessie die hard kan toeslaan. De hoge inflatie doet de centrale banken op de rem staan, waardoor de economische groei kan terugvallen. Dat zou de vraag naar olie sterk onder druk zetten, waardoor de koersen al een tijdje vooral aan het dalen zijn.

Langs de aanbodkant blijft er een belangrijk aanbod van Russische olie dat gretig opgekocht wordt door landen die niet meedoen met de Westerse maatregelen tegen Poetin. Verder wordt er uitgekeken naar een nucleaire deal in Iran, die tot 1 miljoen vaten per dag weer naar de internationale oliemarkten zou kunnen brengen. Van de aanbodtekorten die de markten teisterden na de lockdowns is dus geen sprake meer.

OPEC+ heeft dan ook al aangegeven dat ze bij een volgende vergadering zullen praten over het beperken van de productie. Dit nieuws duwt de olieprijs vandaag iets hoger waardoor we opnieuw boven de 100 dollar staan op moment van schrijven. De vraag is echter of we in de huidige zone opnieuw neerwaarts gaan keren.

Technische zwakte

Werpen we een blik op de grafiek, dan zien we vooral zwakte. De MACD beweegt onder de nullijn en de 21 RSI zit onder de 50. Beide indicatoren bevinden zich dus in berenmarkt territorium.

Recessievrees drukt olieprijzen

Grafiek: Tradingview

De koers zelf zien we onder de belangrijke 200 MA bewegen, terwijl ook de 21 EMA duidelijk neerwaarts gericht is. Daarnaast bevinden we ons momenteel ook in een dalend rood trendkanaal, waarvan de bovenkant erg dichtbij is. De slagzin 'the trend is your friend' zorgt er dan ook voor dat het basis scenario een verderzetting van de daling is. Idealiter keert de koers rond de huidige zone of ergens tussen de $100 en $102,50. In dat geval kunnen we verder dalen richting $94 en vervolgens $90 en $87.

Komen we echter boven de 102,50 dollar, dan is er meer herstel mogelijk. Dan kijken we in eerste instantie naar $109 en $114. Maar ook in dat geval blijven we voorzichtig en houden we het scenario van een lagere top in het achterhoofd.

Speculeren op de olieprijs is mogelijk met CFD's. Vergelijk CFD brokers.

Grafiek van Brent olieGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (Belgiƫ)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu