Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Short squeeze stuurt Coinbase hoger

Short squeeze stuurt Coinbase hoger

Short squeeze stuurt Coinbase hoger

vrijdag 05 augustus 2022 - door Redactie

Coinbase werd de laatste maanden geplaagd door een stroom aan slecht nieuws, maar  gaat nu in volle memestock stijl fors hoger.

Coinbase kwam begin 2021 in volle crypto hype naar de beurs en zag op de eerste dag een koers die kortstondig boven de 400 dollar ging. Daarna sloeg de crypto winter zwaar toe en kwamen de koersen van bitcoin en andere cryptomunten zwaar onder druk. Dat zorgde ook voor veel lagere volumes op de Coinbase exchange, waardoor het bedrijf zich genoodzaakt zag om bijna 20% van zijn personeel op straat te zetten.

Ander slecht nieuws van de voorbije weken was het geval van insider trading, een onderzoek van de SEC naar het aanbieden van cryptomunten die eigenlijk ongeregistreerde 'securities' zijn - wat ten strengste verboden is en steraandeelhouder Cathie Wood die haar Coinbase aandelen dumpte.

Eind juni noteerde het Coinbase aandeel rond de 47 dollar, een daling van meer dan 85% tegenover de topkoersen. Het aandeel werd dan ook zwaar geshort. Shorters lenen aandelen bij andere partijen en verkopen deze op de markt. Ze verwachten een daling en hopen de aandelen later goedkoper te kunnen terugkopen, waarna ze weer terug naar de eigenaar gegeven worden. De shorter steekt het verschil tussen de hoge verkoopkoers en de lagere aankoopkoers als winst op zak. 

Uit de laatste cijfers blijkt dat zo'n 22% van de vrij verhandelbare aandelen geshort was, wat erg hoog is. Het minste positieve nieuws kan het aandeel dan ook fors hoger sturen. Shorters proberen dan snel hun positie te coveren door de aandelen terug te kopen, wat voor veel koopdruk kan zorgen. Dat fenomeen staat bekend als een short squeeze en vermoedelijk hebben we dat de voorbije dagen gezien bij Coinbase.

Instagram en Blackrock

Meta bevestigde gisteren dat een groot deel van de Instagram gebruikers kunnen pronken met hun NFT's. Ze moeten hiervoor verbinding maken met een wallet en de Coinbase wallet is één van de mogelijke opties. Belangrijker nieuws was de aankondiging van vermogensbeheerder BlackRock, die voor Coinbase gekozen heeft voor het aanbieden van crypto diensten aan institutionele klanten. Het gaat over een integratie van Coinbase Prime, gericht op institutionele beleggers, in het Aladdin platform van BlackRock. Coinbase probeert ook staking diensten te slijten aan institutionele klanten en analisten verwachten veel van de overgang van Ethereum naar proof of stake, die een grote nieuwe inkomstenstroom voor Coinbase zou kunnen worden.

Het goede nieuws is echter niet van een dergelijke omvang om de enorme stijging van Coinbase te verklaren. Het Coinbase aandeel begon de week op 63 dollar en begon woensdag aan een duizelingwekkende stijging. Gisteren waren er zelfs even koersen boven de 115 dollar, maar tegen het slot was de koers teruggevallen naar 88,90 dollar, wat nog steeds 40% hoger is dan maandag.

Beurshuizen

Veel analisten zijn niet positief gestemd voor Coinbase. Hoofdreden is de crypto winter die de inkomsten onder druk zet, waarbij het gissen is naar de duurtijd van deze berenmarkt. Goldman Sachs hanteert bijvoorbeeld een verkoopadvies en geeft een koersdoel van $45. Mizuho Securities geeft een houden advies en een koersdoel van $42. JMP Securities gelooft wel in Coinbase en geeft een koopadvies met een koersdoel van maar liefst 205 dollar. Citigroup is ook positief gestemd maar zet het koersdoel op 105 dollar.

Grafiek van CoinbaseGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu