Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat zijn Soulbound Tokens (SBT's) en hoe werken ze?

Wat zijn Soulbound Tokens (SBT's) en hoe werken ze?

Wat zijn Soulbound Tokens (SBT's) en hoe werken ze?

donderdag 04 augustus 2022 - door Matt

Soulbound Tokens (SBT's) zijn geïntroduceerd door Ethereum-bedenker Vitalik Buterin en zijn een nieuw type non-fungible tokens.

Traditionele NFT’s hebben als doel een decentrale samenleving (DeSoc) tot stand te brengen, en dat is waar Soulbound Tokens een stap verder gaan. Het lijkt er namelijk op dat SBT’s de technische uitdagingen en potentiële valkuilen van NFT’s hebben opgelost. In dit artikel vertellen we je wat Soulbound Tokens zijn, welk probleem ze oplossen en hoe dit type token werkt.

Wat is een Soulbound Token (SBT)?

In 2022 zijn Soulbound Tokens (SBT’s) door Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin, Puja Ohlhaver en E. Glen Weyl bedacht. Deze Soulbound Tokens zijn een soort non-fungible tokens (NFT's) waarmee op decentrale wijze de sociale herkomst van een individu kan worden gemaakt en getraceerd. Vitalik ziet dit als de toekomst van Ethereum en Web3.

Welk probleem lost de Soulbound Token op?

Web3 heeft een flexibel en creatief financieel systeem tot stand gebracht, maar is beperkt omdat het nog steeds te zwaar leunt op Web2.

Kunstenaars die NFT's maken zijn bijvoorbeeld nog steeds afhankelijk van platforms zoals OpenSea en Twitter. Decentrale Autonome Organisaties (DAO's) zijn nog steeds afhankelijk van centrale technologieën zoals Discord, terwijl veel Web3-gebruikers wallets van bijvoorbeeld Binance of Coinbase gebruiken.

Decentralized Finance (DeFi) is ook beperkt in die zin dat het geen oplossingen biedt voor andere traditionele activiteiten die in de economie bestaan. Denk aan het afsluiten van leningen zonder onderpand of het opzetten van contracten voor het kopen of huren van een woning.

Hoe werken Soulbound Tokens?

Dit zijn enkele van de problemen die Soulbound tokens kunnen oplossen. Deze tokens zijn niet-overdraagbare, herroepbare en publiekelijk zichtbare tokens. Ze zijn gekoppeld aan een "Soul"-adres, dat fungeert als wallet voor SBT's.

Individuen zullen dus Soul adressen kunnen hebben die de SBT's die zij bezitten opslaan. Concreet kan een SBT staan voor een diploma, een arbeidsverleden, een hash van een digitaal kunstwerk, identiteitskaart of verzekeringspolis. De kracht van deze nieuwe tokenvorm komt voort uit de mogelijkheid om Soulbound Tokens uit te geven voor een andere Soul of om SBT's in het bezit van een Soul te certificeren. Dit kunnen individuen, bedrijven, overheden en instellingen zijn.

Waar kun je Soulbound Tokens voor gebruiken?

Soulbound Tokens kennen een aantal verschillende gebruiksfuncties. Hieronder zie je waar je Soulbound Tokens voor kunt gebruiken.

De strijd tegen deep fakes aangaan

Met de verdere ontwikkeling van de deep fake-technologie wordt het steeds moeilijker om de waarheidsgetrouwheid van een foto of video op het oog of met een algoritme vast te stellen.

SBT's zullen het mogelijk maken foto's en video's te certificeren die zijn genomen door een fotograaf die via zijn Soul reeds een reputatie heeft opgebouwd, terwijl "deep fakes" niet over deze certificering zullen beschikken, en dit soort media dus potentieel verdacht zal zijn.

Identiteit van een artiest vaststellen

Soulbound Tokens kunnen zeer nuttig zijn voor kunstenaars en artiesten. Door middel van Soulbound Tokens is het voor een koper gemakkelijker vast te stellen dat de NFT aan die kunstenaar toebehoort, en dus kan de legitimiteit van de NFT worden bevestigd.

Kunstenaars kunnen zelfs nog verder gaan door een andere Soulbound Token uit te geven aan de koper als bewijs van het lidmaatschap van een collectie en de zeldzaamheid van de NFT.

Bescherming tegen Sybil-attacks

Sybil-attacks zijn aanvallen binnen een systeem zoals een blockchain of DAO, waarbij iemand genoeg macht heeft om het gewicht van haar stem te verhogen, met als doel 51% van de stemmen te bezitten en zo de controle over te nemen.

Soulbound Tokens geven iemand zijn geloofwaardigheid en reputatie, en daardoor zal het gemakkelijker worden om bots te identificeren (die geen SBT’s hebben). Dit maakt het mogelijk bots te onderscheiden van echte mensen, en zo de stemming te beperken tot alleen de mensen die hier recht tot hebben.

Zonder onderpand een lening afsluiten

In de traditionele financiële wereld is het mogelijk leningen zonder onderpand te verstrekken met behulp van kredietscores om de kredietwaardigheid van de kredietnemers te beoordelen. Dit is een vorm van lenen die op het moment van schrijven onmogelijk is bij Decentralized Finance (DeFi).

Een van de beloften van Soulbound Tokens is om leningen zonder onderpand op DeFi mogelijk te maken. Het kan gaan om diploma's, arbeidsverleden of zelfs lopende huurcontracten. SBT's kunnen de kredietwaardigheid van een persoon bevestigen door informatie over die persoon te verstrekken. Iemand kan dus via deze tokens zijn reputatie op het spel zetten om zo een lening zonder onderpand te kunnen afsluiten.

Nieuwe generatie airdrops ‘Souldrops’

Met SBT’s kan een andere manier airdrops uitgevoerd worden. In plaats van tokens gratis uit te delen aan bepaalde wallets volgens specifieke criteria, maken Souldrops het mogelijk om tokens naar mensen te sturen volgens de Soulbound Tokens die zij bezitten.

Een DAO zou bijvoorbeeld een Souldrop kunnen uitvoeren naar een bepaalde gemeenschap van een layer 1 blockchain aan elke ontwikkelaar die 3 van de 5 Soulbound Tokens bezit als bewijs van deelname aan de laatste vijf rondes. Dit opent nieuwe deuren en mogelijkheden om te experimenteren met mechanismen die de betrokkenheid van de gemeenschap gebruiken.

Iemand persoonlijk toegang geven

Een duidelijk voordeel dat NFT's niet hebben, is het eigendomschap van SBT's dat niet-overdraagbaar is. Stel dat je toegang krijgt tot een evenement middels een NFT. Je zou deze NFT kunnen doorverkopen of aan iemand anders kunnen geven. Echter, de organisatoren van het evenement willen dit misschien niet. Wanneer je iemand toegang geeft, betekent dat niet dat diegene ook het recht heeft zijn toegang door te geven.

Met Soulbound Tokens is het onmogelijk deze toegang over te dragen aan een ander individu, aangezien een SBT permanent aan een persoon gekoppeld is. De mogelijkheden die SBT's op dit niveau bieden zijn talrijk, bijvoorbeeld het verlenen van toegang tot databases aan onderzoekers.

Het opzetten van een Decentralized Society (DeSoc)

Web3 wordt vaak geassocieerd met DeFi, maar het potentieel gaat veel verder. Dit potentieel kan door SBT's gerealiseerd worden door een decentrale samenleving (DeSoc) te vormen. Het doel van de Soulbound Tokens is de manier van bestuur van de protocollen te versterken om het vertrouwen en de samenwerking tussen gebruikers te verbeteren.

DeFi is tot nu toe namelijk beperkt tot NFT's, waar het niet mogelijk is rechten te ontlenen aan specifieke NFT’s. DeSoc moet overigens niet als vervanging voor DeFi gezien worden, maar kan eerder gezien worden als middel om het te versterken. Hierdoor kan DeFi uitgebreid worden en op veel meer gebieden ingezet worden.

Conclusie

Soulbound Tokens zijn een veelbelovend en nieuw type token dat een enorm aantal mogelijkheden en toepassingen zou bieden, waarvan we in dit artikel nog maar het topje van de ijsberg hebben besproken. Er blijven natuurlijk grote technische uitdagingen bestaan die niet onder stoelen of banken gestoken mogen worden. Er zal dus nog heel wat geëxperimenteerd moeten worden voordat we Soulbound Tokens kunnen gebruiken.

De gedecentraliseerde samenleving (DeSoc) bestaat uit een netwerk van individuen en groepen die zich verenigen en hun eigen toekomst mede bepalen. DeSoc steunt op peer-to-peer-technologieën, dus het zou een systeem zijn waarin Soulbound Tokens een cruciale rol kunnen spelen. Het is tot die tijd wachten voordat we weten of Soulbound Tokens ook daadwerkelijk succesvol ingezet worden.

Ethereum grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu