Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Familiale holdings – wat zijn dat?

Familiale holdings – wat zijn dat?

Familiale holdings – wat zijn dat?

maandag 01 augustus 2022 - door Laurens

Heb jij ook tussen het beursnieuws al eens gelezen over familiale holdings en je ook afgevraagd wat dat precies zijn?

Dan heb ik goed nieuws voor jou, want in dit artikel kom je er meer over te weten. Laat het duidelijk zijn dat dit geen beleggingsadvies is, maar uitsluitend een informatief artikel over onze kijk op dit type vehikels. Lees zeker tot het einde, want het zal nog interessant worden. Veel leesplezier!

Wat is een familiale holding precies?

Mocht er gesproken worden over een familiebedrijf, dan kunnen de meesten zich hier wel iets bij voorstellen. Een opa die begonnen is met een bedrijf, waarbij de zoon en schoondochter later zijn ingestapt zijn gekende voorbeelden. Een familiale holding is iets soortgelijks, maar toch ook iets helemaal anders. 

Om je er iets bij voor te kunnen stellen, moet je vooral af van het kleinschalige idee van het familiebedrijfje uit de straat. Familiale holdings zijn over het algemeen grote bedrijven, die vooral een enorm vermogen beheren. Vaak werd dit vermogen wel vergaard door middel van een oorspronkelijk familiebedrijf.

Het is zo dat families die met heel veel cash zitten, op zoek gaan naar alternatieven voor een spaarboekje. Net zoals we dat allemaal proberen trouwens. De families waarover we spreken, bezitten echter zo’n groot vermogen, dat je niet zomaar een kleine belegging gaat doen. Ze bezitten miljoenen, of soms zelfs miljarden euro’s. Om dat geld te laten renderen, richten ze een holding op waarmee ze gaan investeren in andere bedrijven.

Ze gaan op zoek naar potentiële target companies. In veel gevallen gaat het over private bedrijven, maar soms worden er ook posities ingenomen in publieke bedrijven. Sommige holdings investeren trouwens niet alleen in aandelen, maar ook in andere financiële producten of zelfs in vastgoed bijvoorbeeld.

Het is mogelijk dat de familie, of een afgevaardigde dit helemaal alleen doet, maar bij de grote holdings wordt het werk in veel gevallen uitbesteed aan mensen met meer ervaring in dat soort zaken.

Wat heeft de gewone burger daarmee te maken?

Heel interessant natuurlijk die familiale holdings, maar wat heb je daar precies aan als je niet tot die familie behoort? Wel, sommige familiale holdings worden op een bepaald moment naar de beurs gebracht. Omdat ik geen bedrijven wil voortrekken, ga ik geen specifieke namen noemen, maar er zijn heel wat beursgenoteerde familiale holdings.

Door in dat soort bedrijven te investeren, investeer je zomaar mee met enkele van de rijkste families van het land. Natuurlijk komen hier wel kosten bij kijken, zoals de personeelskosten voor het hele team. Jij zult je hier echter niet van moeten aantrekken, want het dividend dat wordt uitgekeerd is zoals altijd het beschikbare gedeelte van de winst.

Moet je in familiale holdings beleggen?

Hierover kan ik helaas geen advies geven. De ene familiale holding is de andere niet. Het is vooral belangrijk dat je jouw eigen onderzoek gaat doen. Weet dat beleggen altijd een risico inhoudt, ook bij familiale holdings. Je kunt je hele inleg verliezen.Gratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu