Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Hedera Hashgraph?

Wat is Hedera Hashgraph?

Wat is Hedera Hashgraph?

donderdag 28 juli 2022 - door Matt

Hedera Hashgraph is een derde generatie blockchain netwerk.


Het lijkt alsof er dagelijks nieuwe blockchains ontstaan. Niet gek, want de afgelopen jaren zijn blockchains en cryptomunten steeds populairder geworden. Er moet daarbij nog veel gebeuren om de blockchaintechnologie breed in te kunnen zetten. Blockchains als Bitcoin en Ethereum zijn populair, maar hebben ook enkele nadelen. Ze zijn traag, duur en niet efficiënt. Bij sommige blockchains worden er ook regelmatig veiligheidsproblemen gevonden.

Leeman Biard bedacht met een aantal andere ontwikkelaars Hedera Hashgraph. Dit wordt gezien als de 3e generatie blockchain die razendsnel en goedkoop transacties kan verwerken, zonder in te leveren op gebied van veiligheid. De HBAR-token van Hedera Hashgraph is razend populair geworden. Hieronder vertellen we je wat Hedera Hashgraph is, hoe het werkt en waar je HBAR-tokens kunt kopen.

Wat is Hedera Hashgraph en welk probleem lossen ze op?

Veel blockchains hebben last van het schaalbaarheidsprobleem. Dit houdt in dat ze moeite hebben met opschaling van hun blockchainnetwerk, wat resulteert in dure transactiekosten en lange verwerkingstijden. Hedera Hashgraph heeft een oplossing voor dit probleem, en wordt daarom ook wel de 3e generatie blockchain genoemd.

Het netwerk van Hedera Hashgraph is structureel anders dan dat van andere blockchains. Dit komt doordat het gebruik maakt van een aantal geavanceerde technieken, waaronder de hashgraph-technologie. Het netwerk kan meer dan 10.000 transacties per seconde (TPS) verwerken, terwijl gebruikers gemiddeld $0.0001 per transactie betalen. Ter vergelijking: Ethereum kan slechts 14 transacties per seconde verwerken, en gebruikers betalen in het slechtste geval honderden dollars per transactie.

Hedera Hashgraph biedt een oplossing voor ontwikkelaars van decentrale applicaties (dApps). Omdat Hedera Hashgraph smart contracts ondersteunt, kunnen ontwikkelaars een eigen applicatie op Hedera Hashgraph bouwen. Dit maakt Hedera Hashgraph zonder twijfel een grote concurrent voor Ethereum, maar natuurlijk ook voor Cardano, Solana en Polkadot.

Het team achter Hedera Hashgraph en de Governing Council

Hedera is het bedrijf achter Hedera Hashgraph, dat gevestigd zit in Dallas, Texas (Verenigde Staten). Leemon Baird en Mance Harmon zijn de oprichters van Hedera Hashgraph. Ze zijn niet de enige achter de ontwikkeling van Hedera Hashgraph, want naast een groot team krijgen ze ook hulp van een aantal grote en prominente bedrijven, die onderdeel van de Governing Council uitmaken. In deze groep zitten 39 internationale bedrijven en organisaties, die helpen bij de ontwikkeling van Hedera Hashgraph. Onder andere LG, IBM en Google maken onderdeel uit van de Governing Council van HBAR.

Hoe werkt Hedera Hashgraph?

Hedera Hashgraph werkt geheel anders dan vergelijkbare blockchains. Zo maakt Hedera Hashgraph gebruik van de hashgraph-technologie. Dit is een consensus mechanisme dat door de co-founder van HBAR is bedacht. Transacties kunnen middels deze techniek sneller en goedkoper verwerkt worden. Waar andere blockchains inleveren op veiligheid zodra de schaalbaarheid verhoogd wordt, gebeurt dat niet bij Hedera Hashgraph. Het wordt als een van de veiligste blockchains gezien.

Directed Acyclic Graph (DAG)

We zeiden dat Hedera Hashgraph een blockchain is, maar we moeten nu toegeven dat we logen. Hedera Hashgraph is geen blockchain, maar een Directed Acyclic Graph, ofwel DAG. Dit is een techniek waarbij transacties direct gekoppeld worden aan andere transacties. Er ontstaat hierdoor een keten van transacties. Bij een blockchain worden transacties samengevoegd tot blokken, waarna deze blokken aan elkaar gekoppeld worden.

Het voordeel van de DAG is de hoge snelheid. Transacties kunnen vrijwel direct verwerkt worden, waardoor gebruikers niet lang hoeven te wachten op een bevestiging. Daarnaast zorgt het ervoor dat gebruikers lage kosten betalen voor het uitvoeren van een transactie.

Gossip-protocol

Niet alleen de DAG, maar ook het Gossip-protocol maakt Hedera Hashgraph uniek. Dit protocol werkt nauw samen met de DAG. Middels dit protocol kunnen transacties ontzettend snel over het netwerk verspreid worden, zoals een roddel dat ook doet (vandaar de naam van dit protocol).

Gossip is bedacht door Leemon Biard, co-founder van Hedera Hashgraph. Waar de DAG-technologie in sommige toepassingen langzaam is, heeft Hedera Hashgraph door Gossip geen last van een lage snelheid.

Asynchronous Byzantine Fault Tolerance (aBFT)

Wanneer je jezelf hebt verdiept in de blockchaintechnologie, heb je waarschijnlijk wel over Byzantine Fault Tolerance gehoord. Dit is het principe waarbij minimaal 51% van het netwerk het over een keuze eens moet zijn om de keuze te kunnen doorvoeren. Het zorgt ervoor dat netwerkdeelnemers het snel en efficiënt met elkaar eens zijn. Echter is de traditionele BFT niet zo veilig als veel mensen denken. Daarom heeft Hedera Hashgraph de Asynchronous Byzantine Fault Tolerance (aBFT) bedacht.

aBFT zorgt voor de toevoeging van timestamps aan een transactie. Dat is belangrijk, want binnen Hedera Hashgraph worden transacties direct aan elkaar gekoppeld. De timestamp zorgt ervoor dat het netwerk kan zien in welke volgorde transacties gemaakt en gevalideerd zijn. Zo worden de transacties op de juiste manier aan elkaar gekoppeld.

HBAR-token van Hedera Hashgraph

Hedera Hashgraph heeft een eigen token, waar een totale voorraad van 50 miljoen tokens van is. HBAR is de native token van Hedera Hashgraph en maakt gebruik van het ERC20-tokenstandaard. Dit is de meest gebruikte standaard voor tokens. 

De token kan gebruikt worden voor het betalen van transactiekosten. Ontwikkelaars en nodes in het netwerk van Hedera Hashgraph worden beloond met het HBAR-token. Het kan dus lucratief zijn om een node in het netwerk van Hedera Hashgraph op te zetten. De HBAR-tokens kun je bewaren, maar natuurlijk ook verkopen. De waarde van HBAR is de afgelopen jaren sterk gefluctueerd, waardoor veel crypto traders Hedera Hashgraph kiezen voor het traden.

ICO van HBAR

Van 13 tot 16 augustus 2018 hield het team achter Hedera Hashgraph een ICO, waarbij mensen vroegtijdig in Hedera Hashgraph konden investeren. Tijdens de ICO heeft het team 100 miljoen dollar opgehaald, terwijl ze hadden gehoopt 120 miljoen dollar op te halen.

Wat zijn de voor- en nadelen van Hedera Hashgraph?

Voordelen

  • Het netwerk kan meer dan 10.000 transacties per seconde verwerken;
  • Doordat het gebruik maakt van DAG zijn transacties vrijwel direct gevalideerd (3 tot 5 seconden);
  • Het uitvoeren van een transactie kost slechts $0.00001;
  • In het bestuur van Hedera Hashgraph zitten een aantal prominente bedrijven, waaronder LG, IBM en Google;
  • Ontwikkelaars kunnen dApps en smart contracts ontwikkelen op Hedera Hashgraph;
  • Er is een totale voorraad van 50 miljard tokens, welke allemaal zijn uitgegeven bij de lancering van het netwerk.

Nadelen

  • Hedera Hashgraph heeft een aantal grote concurrenten, waaronder Ethereum, Solana en Cardano;
  • Het is niet mogelijk om HBAR-tokens te gebruiken voor governance, waardoor Hedera Hashgraph als een centraal project gezien kan worden. De decentralisatie laat dus te wensen over.

Waar kun je Hedera Hashgraph (HBAR) crypto kopen?

Hedera Hashgraph crypto coins kopen? Dat kun je doen bij BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Dit zijn Nederlandse crypto exchanges die populair zijn voor het kopen van HBAR tokens. In Nederland en België kun je Hedera Hashgraph het beste bij deze exchanges kopen. Ze hebben een Nederlandse klantenservice die goed bereikbaar is. Ook is het mogelijk hier HBAR te kopen met iDEAL, SEPA Bancontact of creditcard.

In welke crypto wallet HBAR bewaren?

Veel mensen focussen zich alleen op het kiezen van de beste exchange voor het kopen van Hedera Hashgraph, terwijl de opslag van HBAR misschien wel belangrijker is. Je kunt HBAR-tokens bewaren in vrijwel iedere crypto wallet. Toch raden we je aan om gebruik te maken van een hardware wallet. Het is mogelijk om Hedera Hashgraph op te slaan in een cold wallet van Ledger, Trezor of NGRAVE. Dit is de veiligste manier om HBAR crypto te bewaren.

Wil je gebruik maken van een software wallet? Zorg er dan voor dat de wallet Hedera Hashgraph tokens ondersteunt. Dit vind je terug op de website van de crypto wallet.

Opgelet: HBAR is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Hedera Hashgraph grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu