Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Saoedi-Arabië wil export olie sterk opdrijven

Saoedi-Arabië wil export olie sterk opdrijven

Saoedi-Arabië wil export olie sterk opdrijven

maandag 25 juli 2022 - door Redactie

Saoedi-Arabië gaat zelf elektriciteit produceren met hernieuwbare energie, waardoor er veel olie zal vrijkomen voor de export.

Op dit moment wordt ongeveer de helft van de elektriciteit in Saoedi-Arabië opgewekt door aardolie en de andere helft door gas. Het land wil nu flink gaan investeren in hernieuwbare energie, waardoor er tegen 2030 zo'n 1 miljoen vaten per dag zouden vrijkomen voor export.

In mei verbruikte Saoedi-Arabië zo'n 967.000 vaten per dag om elektriciteit te produceren. In de warme zomermaanden is de vraag naar elektriciteit erg hoog omdat airco's energie verslinden.

Saoedi-Arabië pompt momenteel zo'n 11,5 miljoen vaten per dag op en zit daarmee op zijn huidige maximum. Door te investeren in bijkomende capaciteit zou dit kunnen opgedreven worden naar 13 miljoen vaten per dag tegen 2027.

Rusland

De vraag naar olie uit Saoedi-Arabië is erg hoog vanuit de internationale markten. Veel landen willen geen Russische olie meer aankopen en Saoedi-Arabië profiteert daar dubbel van. Het land verdient bakken geld door de hoge olieprijzen, maar voert ook zelf veel Russische olie in. Op die manier komt een groter deel van de eigen productie vrij voor export naar Europa en de VS.

Biden

Vorige week was de Amerikaanse president Joe Biden nog op bezoek in Saoedi-Arabië om te vragen om de productie op te drijven, zodat de prijzen aan de Amerikaanse pomp ook kunnen dalen. Het land maakte echter duidelijk dat OPEC+ beslist over de productie en dat Biden daar geen invloed op heeft.

Grafiek van Brent olieGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu