Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is THORChain?

Wat is THORChain?

Wat is THORChain?

dinsdag 19 juli 2022 - door Matt

THORChain wil gedecentraliseerde handel mogelijk maken waardoor je zonder KYC cryptomunten kan verhandelen.


Handel je graag in exotische cryptomunten? Dat zijn minder bekende cryptomunten die je op allerlei blockchains kunt verhandelen. Het is je dan waarschijnlijk opgevallen dat je veel verschillende accounts op verschillende exchanges, brokers en handelsplatformen nodig hebt. Er zijn veel verschillende blockchains, en niet ieder platform biedt ondersteuning aan alle cryptocurrencies.

Best vervelend om van zoveel verschillende platforms gebruik te moeten maken. THORChain denkt echter de oplossing in handen te hebben. We leggen je hieronder uit wat THORChain is, hoe THORChain werkt en waar je de RUNE-cryptocurrency kunt kopen.

Welk probleem lost THORChain op?

Wanneer je vandaag crypto als Cardano en Ethereum wilt verhandelen, moet je jezelf inschrijven op een centrale exchange als Binance, BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Hier moet je het Know-Your-Customer (KYC) proces doorlopen. Daar zit niet iedereen op te wachten. Een gecentraliseerde exchange kan alleen bestaan als ze goedkeuring krijgt van de regulatoren en langzaam maar zeker evolueren ze naar reguliere banken.

Een oplossing zijn decentrale exchanges (DEX), maar ook hier kun je nog steeds niet voor al je cryptomunten terecht. Veel decentrale exchanges werken op Ethereum waardoor je uiteraard al eerst ETH moet bezitten om te kunnen handelen. Dat is een nadeel voor bitcoin gebruikers. Natuurlijk, je kunt op een DEX ook wrapped cryptomunten verhandelen. Wrapped Bitcoin (WBTC) kan bijvoorbeeld verhandeld worden op een Ethereum DEX zoals Uniswap, omdat het een ERC20-token is dat de prijs van Bitcoin volgt. WBTC is echter niet de daadwerkelijke BTC. Daarbij zijn wrapped tokens vaak afkomstig van een centrale partij, omdat zij voor de uitgifte moeten zorgen, met alle mogelijke risico’s die daarmee gepaard gaan.

Centrale platforms zijn handig om bekende cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Cardano en meer te verhandelen. Via een decentraal platform als Bisq kan je zelfs bitcoin aankopen zonder KYC, doordat je rechtstreeks handelt met een tegenpartij op het platform. Je moet dan bijvoorbeeld via een bankoverschrijving geld overmaken naar de tegenpartij, waarna de gekochte bitcoin in jouw wallet komt. De bitcoin die je op deze manier koopt zou je kunnen gebruiken om via THORChain andere coins aan te kopen.

Wat is THORChain en welke oplossing bieden ze?

In 2018 werd een blockchainprotocol genaamd THORChain (RUNE) gelanceerd. Volgens de makers moet je iedere cryptocurrency kunnen verhandelen zonder je identiteit verplicht te hoeven registreren.

De THORChain blockchain is gebouwd op de Cosmos development kit en heeft hetzelfde Proof of Stake (PoS) consensus algoritme als Tendermint. Door middel van interfaces zoals de DEX THORSwap streeft deze blockchain ernaar zijn gebruikers in staat te stellen cryptocurrencies uit te wisselen tussen twee blockchains. Dat kan op een volledig gedecentraliseerde manier, zonder jezelf ergens te hoeven registreren.

Aangezien THORChain vooral een infrastructuur is en elke ontwikkelaar er een applicatie bovenop kan bouwen, zijn er talrijke tools die het hebben geïntegreerd. Daarnaast biedt THORChain gebruikers de kans geld te verdienen met hun crypto. De liquidity pools hebben namelijk liquiditeit nodig, en die zou je zelf kunnen leveren. Voor het verschaffen van tokens word je beloond met nieuwe cryptomunten. Je zou dit dus als rente kunnen zien voor het uitlenen van crypto.

Hoe werkt THORChain?

Simpel gezegd bestaat THORChain uit vele node operators die de handel mogelijk maken. Een node operator runt een node op THORChain en bijvoorbeeld ook een bitcoin node of ethereum node op die respectievelijke blockchains. Als iemand ETH tegen bitcoin wil verhandelen, dan bevestigen nodes dat ETH werd ontvangen in de ETH vault op de Ethereum blockchain. Daarna gaat er BTC weg uit de BTC vault op de Bitcoin blockchain.

Het is dus een veel betere oplossing dan de bridges die bestaan tussen verschillende blockchains, waarvan de smart contracts regelmatig gehackt worden.

Binnen het ecosysteem van THORChain vind je de volgende deelnemers:

  • Traders of swappers gebruiken de Swap-functie om de ene cryptomunt te ruilen voor de andere (zoals ETH naar BTC) en betalen daarbij transactiekosten in de native token RUNE;
  • Liquidity Providers (LP’s) verplaatsen hun cryptocurrencies naar liquidity pools. De transactiekosten van de swappers en de blokbeloningen van het protocol worden als beloning uitgekeerd aan de LP’s;
  • Nodes draaien in het THORChain-netwerk en zijn ook verplicht om de nodes voor de ondersteunde blockchains te runnen. Een node is dus actief binnen THORChain, maar ook binnen een andere blockchain.

Multi signatures

Je zou THORChain-nodes als kleine onderdelen van wallets van centrale exchanges (zoals Binance) kunnen zien. Er wordt gebruik gemaakt van multi signature (MultSig), wat betekent dat er meerdere sleutels zijn. De sleutels zijn dus niet in bezit van een centrale partij.

De liquidity pools zijn decentrale wallets die worden beheerd door de nodes. Voor de BTC:RUNE-pool plaatsen LP's hun bitcoin in een standaard bitcoin-wallet. Hier staan alle bitcoins in die door het protocol gebruikt kunnen worden.

Wil iemand ADA naar BTC swappen? THORChain-nodes bepalen eerst of de ADA-munten via de Cardano-nodes in de Cardano-wallet zijn ontvangen. Vervolgens ondertekenen zij de uitgaande BTC-transactie die overeenkomt met hetzelfde bedrag via de Bitcoin-nodes.

Treshold Signature Scheme (TSS)

De Treshold Signature Scheme (TSS), die gebruik maakt van cryptografie in plaats van een smart contract, wordt gebruikt om uitgaande transacties te ondertekenen. Dit maakt interactie mogelijk tussen THORChain-nodes en blockchains zoals Litecoin, die niet standaard smart contracts ondersteunen. Een transactie kan alleen worden ondertekend door TSS als ten minste 67 procent van de THORChain-nodes hiermee instemt.

Aangezien er op het moment van schrijven meer dan 100 actieve THORChain-nodes zijn, moeten zeker 67 nodes tijdens een swap instemmen met de transactie. Deze nodes roteren op regelmatige basis om de decentralisatie van het netwerk te garanderen.

Incentive Pendulum

Een specifiek aantal RUNE-tokens moet in bezit zijn en gebruikt worden als onderpand om een THORChain-node te laten draaien. Deze som wordt bepaald door het aantal RUNE-tokens dat aanwezig is in alle liquidity pools, en loopt in de miljoenen dollars. Dit wordt het Incentive Pendulum mechanisme genoemd, dat is ontworpen om ervoor te zorgen dat nodes op de juiste manier handelen.

Last but not least: de kosten voor het runnen van een THORChain-node varieert van $1.500 tot $2.000 per maand. Uiteraard worden de nodes gecompenseerd voor het werk dat ze leveren. Ondanks de hoge kosten, blijft het aantal THORChain-nodes groeien. Zo is het aantal tussen 2021 en 2022 gestegen van 31 naar 102, wat THORChain een meer decentraal systeem maakt.

RUNE-token van THORChain

De native token van THORChain heet RUNE. Het heeft verschillende functies binnen het THORChain ecosysteem en dient onder andere als utility token.

50% van de liquidity pools van het protocol bestaan voornamelijk uit RUNE-tokens. Ze worden gebruikt voor het genereren van een passief inkomen, wat veel tokenhouders ertoe aanzet hun RUNE-tokens vast te zetten in het protocol.

Om het netwerk te beschermen tegen kwaadaardige nodes, schrijft een mechanisme genaamd Incentive Pendulum voor dat voor elk RUNE-token dat aanwezig is in een pool, het dubbele aantal RUNE-tokens moet worden vastgezet door THORChain-nodes. Deze techniek zet dus een zeer groot aantal RUNE-tokens vast. Stemmen voor nieuwe liquidity pools wordt ook gedaan met het RUNE-token. Tot slot worden RUNE-tokens gebruikt om THORChain-nodes en LP's te betalen.

IDO en voorverkoop van RUNE

Doordat THORChain een IDO en verschillende andere voorverkopen heeft gehouden, is het team achter THORChain erin geslaagd om meer dan $2,43 miljoen op te halen. De verkoop van RUNE-tokens zag er als volgt uit:

  • $220.000 tijdens de Initial DEX Offering (IDO) op Binance waar een RUNE-token voor $0,032 werd verkocht; 
  • $600.000 in de seed round waar een RUNE-token voor $0,01 werd verkocht;
  • $1,61 miljoen in de onderhandse verkoop waar een RUNE-token voor $0,02 werd verkocht.

Waar kun je THORChain (RUNE) crypto kopen?

Wil je graag in Nederland of België THORChain kopen? Je kunt het RUNE-token bij verschillende Nederlandse crypto exchanges en brokers kopen. Wij raden je aan om te kiezen voor BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Deze vier Nederlandse handelsplatformen bieden ondersteuning aan betalingen met iDEAL, SEPA, Bancontact en creditcard. Wel zo handig wanneer je het RUNE-token met iDEAL wilt kopen.

In welke crypto wallet RUNE bewaren?

Je kunt RUNE-tokens in het beste geval in een hardware wallet bewaren. Dit is een externe wallet, die ook wel een cold wallet wordt genoemd. Zodra de hardware wallet niet is verbonden met een computer, is het voor hackers onmogelijk jouw THORChain crypto te stelen. Er zijn verschillende uitgevers van cold wallets, waarvan  Ledger en Trezor het bekendst zijn. Recent is ook NGRAVE opgang aan het maken.

Opgelet: RUNE is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

THORChain - RUNE grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu