Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Data gedecentraliseerd bewaren dankzij Filecoin

Data gedecentraliseerd bewaren dankzij Filecoin

Data gedecentraliseerd bewaren dankzij Filecoin

woensdag 29 juni 2022 - door Matt

Waar bewaar jij jouw online data? Doe je dat op een lokale opslag, of kies je liever voor de cloud? Beide manieren hebben zo hun voor- en nadelen.


Wanneer je jouw data op de cloud bewaard, kun je altijd en overal ter wereld bij deze data komen. Je hebt simpelweg de inloggegevens van jouw account nodig, waarna je de data direct kunt inzien.

Het nadeel van veel cloudoplossingen is dat data door een centrale partij, zoals Google of Amazon, wordt beheerd. Wil je dat liever niet? Dan zou je gebruik kunnen maken van Filecoin. Deze cryptocurrency laat gebruikers hun gegevens online bewaren. Op de blockchain! Voor het gebruik van Filecoin betaal je met FIL-coins. Hieronder lees je wat Filecoin is, hoe het werk en waar je Filecoin crypto kunt kopen.

Wat is Filecoin (FIL)?

Filecoin is een blockchain en cryptocurrency die gebruikers in staat stelt gegevens op te slaan. Volgens het team achter Filecoin zou iedereen, waar dan ook ter wereld, in staat moeten zijn om data online te bewaren. Wereldwijde adoptie zou er, volgens de oprichters, zelfs voor kunnen zorgen dat Filecoin de snelste en goedkoopste manier voor het bewaren van data zou zijn.

Het netwerk van Filecoin maakt gebruik van miners. Deze miners zorgen voor de verwerking van transacties door computerkracht in te leveren. Daar blijft het niet bij, want de miners zijn ook degene die voor de opslag van data zorgen. Data van gebruikers wordt, nadat deze is beveiligd, bewaard op de opslag van de miners. Gebruikers van Filecoin betalen transactiekosten aan de miners voor de opslag van data.

Hoe werkt Filecoin?

Wanneer een gebruiker data wil bewaren op Filecoin, moet deze hier kosten voor betalen. De hoogte van de kosten wordt bepaald door vraag en aanbod; wanneer er meer miners actief zijn, zullen de kosten lager uitvallen. Het kan voor miners aantrekkelijk zijn actief te zijn binnen Filecoin, omdat ze beloningen in de vorm van FIL coins kunnen ontvangen.

Proof-of-Replication en Proof-of-Spacetime

Filecoin maakt gebruik van Proof-of-Replication en Proof-of-Spacetime. Deze consensus mechanismen controleren of miners de data van gebruikers daadwerkelijk bewaren, en of ze dat op de juiste manier doen. Zo kijkt Proof-of-Replication of een miner hetzelfde aantal kopieën bewaard als dat het zegt te doen. Op basis daarvan ontvangt de miner namelijk beloningen.

Proof-of-Spacetime laat zien dat miners inderdaad data van gebruikers bewaren, en dat ook doen voor de vooraf bepaalde periode. Zo kunnen gebruikers er ten alle tijden vanuit gaan dat hun data beschikbaar blijft.

Marktplaats

Er is ook een speciale marktplaats waar gebruikers kunnen bieden op de opslag van miners. Iedere manier wordt beoordeeld op betrouwbaarheid. Dit gebeurt op basis van informatie die al beschikbaar is (uit het verleden). Zo weten gebruikers zeker dat een miner niet halverwege stopt, waardoor data verloren kan gaan.

Versleuteling van data

Alle data die op de opslag van miners wordt bewaard, wordt natuurlijk versleuteld. Dat gebeurt met de private en public key van de gebruiker. Hierdoor is het voor miners onmogelijk om bij de data van gebruikers te komen. Wanneer je gebruik maakt van Filecoin, is het belangrijk om public en private keys veilig te bewaren. Dat kun je bijvoorbeeld doen door middel van een hardware wallet. Deze cold wallets worden gezien als de veiligste manier voor opslag van public en private keys.

Wie zit er achter de ontwikkeling van Filecoin?

Protocol Labs is het bedrijf dat achter Filecoin zit. Juan Benet is de bedenker en initiatiefnemer voor de oprichting van Filecoin. Hij is een aan het Stanford afgestudeerde computerwetenschapper die veel ervaring heeft opgedaan binnen de ICT-wereld.

Adviseurs

Filecoin krijgt hulp en ondersteuning van een aantal adviseurs:

  • Katie Biber;
  • Alex Feerst;
  • Wendy Hanamura;
  • Brewster Kahle;
  • Joe Lubin;
  • Georgia Quinn;
  • Sandra Ro.

Partners

Tijdens de ICO haalde Filecoin in 2017 meer dan 205 miljoen dollar op. Al snel werd Filecoin een van de meest winstgevende blockchains, en kreeg het veel bekendheid. Het zorgde ervoor dat grote bedrijven besloten een samenwerking met Filecoin aan te gaan.

Vividthree Productions Pte, Union Square Ventures, Blockchain Capital, Sequoia Capital, Winklevoss Capital, June Fund, James Sowers en Hard Yaka zijn een aantal van de partners van Filecoin.

Concurrentie

Het idee lijkt misschien uniek, maar toch zijn er een aantal andere cryptoprojecten die hetzelfde als Filecoin doen. Storj en Siacoin zijn de grootste concurrenten van Filecoin, waar gebruiker ook data op de blockchain kunnen bewaren. De blockchain dient in deze gevallen dus als de cloud.

FIL coin van Filecoin

Er is een totale voorraad van 220,635,299 FIL coins, waarvan 100% in omloop is. Voor de FIL coin is geen maximale voorraad vastgesteld. Dit betekent dat er in de toekomst meer FIL cryptocurrencies in omloop kunnen komen.

Het is mogelijk om Filecoin te minen. Daarvoor moet je een node opzetten binnen het netwerk van Filecoin. Je kunt nieuwe FIL coins verdienen door Filecoin te minen. Het is helaas niet mogelijk om Filecoin te staken.

Waar Filecoin (FIL) crypto kopen?

Filecoin kopen in Nederland en België kun je het beste bij een Nederlandse crypto exchange of broker doen. Wij kunnen je aanraden de Filecoin crypto te kijken bij Bitcoin MeesterCoinmerce of Bitvavo. Dit zijn Nederlandse exchanges waar je tegen lage kosten FIL coins kunt kopen. Je rekent hier snel en eenvoudig af met de meest gebruikte betaalmethodes, zoals iDEAL, SEPA Bancontact en creditcard.

Je kunt Filecoin ook op buitenlandse exchanges kopen, al raden we je aan om goed onderzoek te doen naar de exchange, voordat je besluit FIL crypto coins te kopen.

Filecoin (FIL) bewaren in een crypto wallet

Je kunt Filecoin in vrijwel iedere crypto wallet bewaren. Koop je Filecoin op Bitvavo, Bitcoin Meester of Coinmerce? Dan bewaar je de Filecoin crypto coins het makkelijkst in de wallet van de exchange. Het is ook mogelijk Filecoin in een hardware wallet van Ledger of Trezor te bewaren. Dit is een van de veiligste manieren om Filecoin te bewaren.

Conclusie

Filecoin is een cryptocurrency en blockchain die gebruikers data op de blockchain laat bewaren. De blockchain wordt in feite gebruikt als een cloud. De data wordt op het geheugen van de miners bewaard, waar ze voor beloond worden. Om jouw data op Filecoin te bewaren, betaal je namelijk kosten. Deze kosten zijn de opbrengsten voor de miners, omdat zij opslag en computerkracht aan het netwerk geven.

Wanneer je in Filecoin wilt investeren, kun je de FIL-token van Filecoin kopen. Dat doe je het snelst en voordeligst op een Nederlandse exchange, zoals Bitcoin MeesterCoinmerce of Bitvavo.

FIL is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Filecoin grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu