Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Recessievrees doet olieprijs dalen

Recessievrees doet olieprijs dalen

Recessievrees doet olieprijs dalen

vrijdag 24 juni 2022 - door Redactie

De olieprijs noteert opnieuw rond de 110 dollar omdat de markt vreest voor een harde landing van de economie.

Door de oplopende inflatie is vooral de Amerikaanse centrale bank stevig op de rem gaan staan. De rente wordt opgedreven en het opkopen van obligaties wordt afgebouwd. Ook in de komende maanden kan de rente verder verhoogd worden, wat de economie pijn kan doen. Economen vrezen dan ook dat het tot een harde landing of een recessie kan komen.

Bij een recessie of een economische krimp gedurende twee opeenvolgende kwartalen, valt de vraag naar olie automatisch terug. Een dalende vraag bij een gelijkblijvend aanbod vertaalt zich uiteraard in lagere oliekoersen, waar de markten blijkbaar al op voor sorteren.

Volgens Goldman Sachs zou er alleen op relatief korte termijn een effect op de olieprijs zijn. "Zelfs bij een tragere groei zal de vraag nog boven het aanbod liggen. De acties van de Fed zullen op korte termijn het symptoom inflatie bestrijden, maar het langere termijn probleem van onderinvesteringen in de productiecapaciteit zal hierdoor niet opgelost worden", klinkt het.

Technische analyse

Kijken we op de grafiek, dan zien we dat de olieprijs in juni een top maakte rond de 126 dollar, een stukje onder de top van maart. Een lagere top wijst er op dat de stijgende trend niet meer bevestigd kan worden. Het is dan ook uitkijken naar wat de olieprijs nu gaat doen rond de steunniveaus. Momenteel bevinden we ons in de buurt van de stijgende groene trendlijn. Komen we hier onder, dan wordt de $100 en de 200 MA de eerste target, waarna we verder kunnen verzwakken richting $86.

Recessievrees doet olieprijs dalen

Grafiek: Tradingview

De indicatoren zien we nu ook verzwakken. De RSI komt onder de 40 en de MACD gaat onder de nullijn. De olieprijs zal rond de huidige niveaus moeten opveren om het bullish scenario intact te houden. Bij een eventueel slot boven $115 kunnen we de blik weer werpen op de vorige top rond $126.

Op de olieprijs kan je speculeren door gebruik te maken van CFD's. Let wel op, want het gaat over handelen met een hefboom, dus hou de posities klein. Vergelijk CFD brokers.

Grafiek van Brent olieGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu