Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Netflix worstelt: Gaat het stoppen met het binge-model?

Netflix worstelt: Gaat het stoppen met het binge-model?

Netflix worstelt: Gaat het stoppen met het binge-model?

donderdag 16 juni 2022 - door Redactie

Netflix worstelt met groeiende concurrentie en verliest veel abonnees.

De alles-in-één-release strategie voor televisieprogramma's is een fundament van de strategie van Netflix. De eerste zeven afleveringen van 'Stranger Things', die allemaal op 27 mei in première gingen, braken records. 

Ondanks het succes heeft Netflix moeite om de groei van het aantal abonnees op gang te brengen. Dus de binge-strategie wordt opnieuw onder de loep genomen omdat het bedrijf manieren zoekt om zijn abonneebestand beter te behouden.

Beleggers twijfelen aan het vermogen van Netflix om het verlies van abonnees en de groeiende concurrentie op het gebied van streaming aan te pakken. Aandelen kelderden het afgelopen jaar van $ 700 per aandeel naar ongeveer $ 160. 

Het bedrijf rapporteerde een verlies van 200.000 wereldwijde abonnees tijdens het winstrapport over het eerste kwartaal in april. Het waarschuwde ook voor toenemende problemen en voorspelde dat het in het tweede kwartaal ongeveer 2 miljoen betaalde abonnees wereldwijd zou verliezen. Nu heroverweegt Netflix verschillende kernprincipes die het ooit de koning van de ontluikende streamingwereld maakten. 

Advertenties en aangepast releasemodel

Co-CEO Reed Hastings zei dat het bedrijf goedkopere, door advertenties ondersteunde abonnementen onderzoekt in een poging nieuwe abonnees binnen te halen na jarenlang weerstand te hebben geboden aan advertenties op het platform. Degenen die bekend zijn met de streamingruimte, suggereren dat er meer veranderingen zouden kunnen komen, waaronder een sterkere focus op franchise-inhoud en zelfs een verandering in gespreide releases van nieuwe afleveringen. 

Netflix heeft met verschillende releasemodellen gespeeld, voornamelijk vanwege pandemische vertragingen in de productie, en merkte op dat het splitsen van seizoenen in twee delen een "bevredigende lange ervaring" kan zijn voor abonnees. Toch heeft het bedrijf geen indicatie gegeven dat het zal overstappen van het in één keer uitbrengen van alle afleveringen van gescripte series. In plaats daarvan zullen beslissingen per geval worden genomen. 

Netflix weigerde commentaar te geven. “Toen Netflix begon, had het het veld echt voor zichzelf”, zegt Robert Thompson, een professor aan de Syracuse University en een expert op het gebied van popcultuur. “Een van de redenen waarom ze begonnen met ‘binge watching’, was om mensen aan het praten te krijgen en om hun nieuwe originele series echt te lanceren. Daar zijn ze in geslaagd. Nu is het echter een heel ander geval.” 

Op diensten zoals Disney+, HBO Max en Hulu houden de releases van afzonderlijke afleveringen het publiek in de loop van enkele weken verslaafd, wat betekent dat er minder opzeggingen op maandbasis zijn. Ondertussen kunnen Netflix-abonnees een volledig seizoen bekijken van een show waarin ze geïnteresseerd zijn en de service aan het einde van de maand opzeggen. 

Beurshuizen gemengd

Veel beurshuizen hebben de afgelopen weken hun rating voor het Netflix aandeel verlaagd. Belangrijke redenen zijn de groeiende concurrentie en de economische malaise, die consumenten aanzet om te besparen om luxe. Benchmark Co. verlaagde de rating eergisteren naar verkopen en gaf een koersdoel van 157 dollar, zo'n 13% onder de huidige koers die rond 180 dollar schommelt. Ook Societe Generale geeft een verkoopadvies met een koersdoel van $170.

Koopadviezen vinden we nog bij Wolfe Research en Guggenheim, met koersdoelen van respectievelijk $261 en $265.

Grafiek van Netflix - NFLXGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu